lördag 14 februari 2009

Vaniljglass ripplad med halloncoulis och chokladtryffel


Fredagens glass intogs i kärt sällskap - mormor och morfar är på besök över helgen. Det här var en smaksättning som tilltalade såväl vuxna som barn. Att hallon och choklad passar bra ihop är inte precis någon nyhet.
När jag tillagade glassmeten var jag extra noggrann, och lät den svälla över vattenbad, vilket jag inte alltid tagit mig tid för. Nu påmindes jag om vilken skillnad detta gör, och fortsättningsvis kommer jag inte avstå från denna lilla extra arbetsinsats. Det ger ännu krämigare konsistens på en glass som jag vågar påstå konkurrerar ut det mesta man hittar i butiker.

Vaniljglass ripplad med halloncoulis och chokladtryffel
Glassmet:
6 äggulor
2 dl råsocker
4 dl vispgrädde
4 dl gammaldags mjölk
4 krm ekologiskt vaniljpulver

Hetta upp grädde, mjölk och vaniljpulver i en kastrull. Vispa äggulor och socker pösigt i en rostfri skål. Häll den heta gräddmjölken i äggsmeten, och blanda väl.
Skölj ur kastrullen, och koka upp en bottenskyla vatten. vattnet skall inte stormkoka, utan bara sjuda. Ställ därefter den rostfria skålen över kastrullen, och vispa försiktigt i äggsmeten medan den långsamt sväller. Detta tar en liten stund, men tro mig - det är värt besväret.
Fyll sedan diskhon med kallt vatten, och ställ den den rostfria såklen. Låt smeten svalna, innan du ställer den i kylskåpet för att bli riktigt kall.
Låt gärna smeten stå över natten.

Halloncoulis:
250 gram hallon
0,5 dl råsocker

Koka upp hallonen och sockret. Låt dem småkoka i uppemot tio minuter, så att de bildar en sylt. Mixa den helt lätt med mixerstav, och passera den därefter genom en finmaskig sil, så att du får en tjock och slät hallonpuré.
Detta är så klart inte något måste, men i mitt tycke är hallonkärnor inte trevliga i glass.

Chokladtryffel:
100 gram 70% choklad
1,5 dl vispgrädde
Heiia försiktigt upp grädden i en kastrull. Bryt chokladen i bitar, och lägg ned den i grädden. Stäng av plattan, och rör om medan chokladen smälter ned i grädden på eftervärmen.
Dra åt sidan, och låt stelna. Ställ däremot inte in chokladtryffeln i kylskåpet, dör då bli den mycket svår att fördela över glassen.

Ställ in en lämplig form i frysen för nedkylning. Kör glassmeten i glassmaskinen. Fördelan sedan häöften av glassen i formen. Klicka över tryffel och ringla över halloncoulis. Det gäller att jobba snabbt, för glassen har en tendens att vilja smälta fort trots den iskalla formen.
Lägg sedan i resten av glassen, och klicka på samt ringla över det sista av tryffel och coulis.

Låt glassen stå i frysen i uppemot två timmar, så att den fryser ordentligt.

5 kommentarer:

  1. Det här måste ju vara matporr när den är som bäst! ;-) Undrar om jag kanske ska köpa mig en glassmaskin som belöning när jag gått ned alla gravidkilon?! Fast då lär jag väl gå upp dem igen ganska snabbt...

    SvaraRadera
  2. Mmm...vad god glassen ser ut - jag måste prova det här receptet!
    Vad gör du med äggvitorna som blir över? Tips emottages tacksamt!

    SvaraRadera
  3. Karin: Mera matporr åt folket! Och det är klart att du skall ha en glassmaskin! Bättre att äta en stor kula god, hemlagad glass än en massa andra dumheter (som man ju så lätt stoppar i sig...).

    Jenny: I bland slänger jag faktiskt äggvitorna, i synnerhet om det av misstag läckt äggula i dem. Annars så har jag vid det här laget många påsar med äggvita i frysen. Det blir mycket pavlova och maränger framöver. Letar fortfarande efter det bästa sättet att bli av med dem.

    SvaraRadera
  4. men gud!! gör du sån där glass själv!?? Den ser ju helt Fantastiskt GOD ut!! Måste prövas en dag det finns tid. :)

    SvaraRadera
  5. Katarina: Japp - jag gör hemlagad glass varje fredag (eller i bland lördag). Det är min grej, helt enkelt. Har använt glassmaskinen filtigt ända sedan jag fick den, men i synnerhet det senaste halvåret. Det blir ju tusen gånger godare än "köpeglassen"!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...