måndag 23 februari 2009

Pastasås på färsk salsiccia med
hemlagad tagliatelle


Det här blev resultatet av de goda korvarna jag skrev om i fredags. En pastasås av det lite rustikare slaget, får man nog lov att säga - och därmed helt i vår smak.
Jag lägger tveklöst hellre pengar på en sådan här makalös, hantverksmässigt tillverkad korv, än på en trist standardbit oxfilé i ett plasttråg från ICA.
Korvarna tillverkades i tisdags. Dofterna som steg upp när jag öppnade förpackningen går nästan inte att beskriva. Fänkål, vitt vin - och något annat, som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Kanske helt enkelt doften av en riktigt fin korvsmet?
Grovmalet fläskött, lagom stora bitar av fett, och hela fänkålsfrön.
Vilken känsla - jag har aldrig tidigare själv köpt och tillagat korv av sådan här kvalitet. Nu går det inte att gå tillbaka. Så illa är det, när man börjar tillåta sig själv att uppleva riktiga smaker.

Pastasås på färsk salsiccia med hemlagad tagliatelle
450 gram färsk salsiccia
2 schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, rivna
0,5 dl vitt vin
1,5 dl Mutti krossade tomater
0,5 dl vispgrädde
flingsalt och nystött svartpeppar

Drag skinnet av korvarna, och dela dem i inte alltför små bitar. Hetta upp lite olivolja i en gjutjärnsstekpana, och bryn korvbitarna några minuter till se fått lite stekyta. Tillsätt då schalottenlök och vitlök, sänk värmen, och kontrollera sdå att lökbitarna inte riskerar att brännas eller bli för hårt stekta. Vänd runt alltsamman någon minut, och tillsätt sedan vinet och tomatkonserven. Givetvis vore det fantastiskt gott att använda färska tomater, men jag tyckte inte riktigt att säsongen inbjöd till det.
Låt alltsamman puttra några minuter på medelvärme. Smaka av med salt och peppar, och runda av med grädden strax innan du skall servera.

Vi valde att äta hemlagad tagliatelle till, gjord på en deg av 3 ägg, 300 gram durumvetemjöl och 0,5 dl 0,5 tsk salt. Givetvis rev vi generöst med parmesanost över.

Till den här måltiden passade det utmärkt bra att dricka
Letizia Syrah (nr 29003)

15 kommentarer:

  1. Hej Annika,

    Ett tips på tomater i urk oavsett årstid är Kung Markattas ekologiska tomater. En riktigt tomatig sommarfräsch upplevelse.

    För övrigt en kanonblogg.

    ps..var har du införskaffat korvarna?..ds

    SvaraRadera
  2. Låter galet gott. *sneglar tvärs över gatan* Det är farligt att vara så nära Sandströms...

    SvaraRadera
  3. Peter: Tusen tack! Kung Markattas produkter är suveräna, men jag fastnade i Mutti-träsket för så pass längesedan att jag inte klan tänka mig någon variation ;).
    Korvarna köpte jag hos Sandströms kött & catering.

    Anne: Om jag hade haft sp nära till Sandströms som du verkar ha så hade jag gått i personlig konkurs!

    SvaraRadera
  4. Halloj Annika!

    Inte använde du väl en ½ dl salt i pastadegen?

    Nä,tänkte väl det :)

    Hoppas vi kan hitta en dag att ses i veckan. Du kan väl hojta till? Kan själv alla dagar utom onsdag.

    /Lena

    SvaraRadera
  5. Åh, jag förstår att ni hade en underbar middag.... Det ser så himla gott ut. Här doftar det kålpudding och det är inte heller så illa ;)

    Lev väl

    SvaraRadera
  6. Lena: Tack! Det var ju inte trolldeg vi gjorde ;).
    Torsdag eller fredag, kanske?

    Beatrice: Kålpudding är en delikatess!

    SvaraRadera
  7. Fin salsicca är himmelskt gott. Jag hittade en bra sort på Vi Hornstull härom veckan. Den avnjöts med andakt. Nu är jag sugen på att köpa goda merguez som lär finnas i Hötorgshallen.

    Många måndagshälsningar från fröken Dill

    SvaraRadera
  8. Hej! Ååh tagliatelle, så gott, så gott!
    Svarade dig hos mig men har lite tillägg, om du klickar på köksbilden blir den större. Till vänster står mamma och fyller på vatteninsatsen till ångugnen...jag är inte avis. Till höger står min syrra bredvid vinkylen. Men det kommer fler bilder som är lite tydligare!

    SvaraRadera
  9. Åhh härligt, en till som hittat de fantastiska korvarna. Benissimo recept också :)

    SvaraRadera
  10. Hej Annika, prova att bräcka korvarna genom att göra dem själv - med din kunskapsnivå fixar du det lätt - helt säker på att du kan göra dem ännu bättre! //Ola

    SvaraRadera
  11. Kristin: det borde jag ju förstått, det funkar ju likadant hos mig *pinsamt*.

    Fredrik: Ja, de är verkligen fantastiska. Och tack - det blev ett bra recept!

    Silver: Tack - jag hoppas och tror att jag skulle kunna fixa korvar. Både mannen och jag är sugna pp att pröva att laga egen korv, så det kommer att hända endera dagen!

    SvaraRadera
  12. Silver: Jag litar på dig ;D!

    Herregud, Fröken Dill, din kommentar hade jag helt missat!
    Ja, jag har också blivit sugen på att sticka ut och köpa fler goda korvar, efter den här kulinariska upplevelsen!

    SvaraRadera
  13. aj så gott - nu blev jag VRÅLHUNGRIG, har länge klurat på att köra pastasås på färsk korv, snart får det vara dags att testa på allvar :)

    SvaraRadera
  14. Lotta: Det är så kul när man föreställt sig något, och det blir precis så gott som manhoppats på!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...