torsdag 26 februari 2009

Mest för min mamma - vårt surdegsbröd


Jag är ju i alla avseenden en novis när det handlar om surdeg. Har inte ens satt min egen, utan fått den av goda vänner. Det är en otroligt kraftfull liten sur, som växer och frodas och beter sig precis så som jag antar att en surdeg skall.
Jag tar en slatt av den, ungefär en gång i veckan, och matar den lika ofta. (Anledningen till att jag bakar så sällan, är att vi inte äter så mycket bröd. Vi vuxna äter i princip bara detta surdegsbröd, och barnen äter grötfrukostar.)

När vi hade besök av mina föräldrar för snart två veckor sedan, bjöd vi på min goda paté med Anna Billings havtorncumberlandsås, på nybakat surdegsbröd. Detta bröd uppskattades av mor och far, och de fick därför med sig lite av vår sur hem.

Nu vill mamma så klart veta hur hon skall gå till väga. Jag skall berätta. Så här gör jag nu; om någon månad gör jag kanske inte likadant. Jag vill pröva både vildjäst och att sätta en vetesurdeg. I väntan på detta, nöjer jag mig med att beskriva min version av den bleknade kopia ur en tidning från 80-talet, som vi fick av J och J tillsammans med vår sure lille vän.

Surdegsbröd på mitt sätt
Dag 1:
0,25 dl grundsur
2 dl ekologiskt rågmjöl, gärna Saltå
1,5 dl 40-gradigt vatten

Blanda alltsamman i en skål. Jag lägger sedan på en tallrik, ställer bunken i ett hörn av köket och glömmer bort den i 15-22 timmar.

Dag 2:
10 gram jäst
5 dl 37-gradigt vatten
surdegen från dag 1
1,5 dl fint rågmjöl
13 dl vetemjöl, gärna Saltå (knappt 800 gram)
1 msk salt

Jag börjar med att lösa jästen i vattnet. Detta gör jag i bunken på vår Electrolux-assistent. Därefter blandar jag i surdegen från dag 1. Allt detta sker på låg hastighet. Sedan blandar jag ned rågmjölet följt av vetemjölet. Assistenten får bearbeta degen på medelhastighet i uppemot fem minuter. Därefter får degen vila i 15 minuter,
Efter att degen vilat strör jag över saltet, och kör degen på nytt, på något högre hastighet i uppemot fem minuter.
Under tiden täcker jag insidan av en bunke med en kökshgandduk. Jag pudrar rejält med vetemjöl i handduken. När degen arbetats klart, och är seg och tung, för jag ned den på den mjölpudrade kökshandduken i bunken. Jag pudrar med mjöl över degen, och viker sedan ned handduken så att hela degen är inbäddads.
Nu får degen jäsa i en timma. Efter ungefär halva tiden sätter jag iugnen på 250 grader. Jag låter plåten som brödet skall gräddas på stå i ugnen och bli het. När degen jäst färdigt, lägger jag ett bakplåtspapper på plåten. Därfter stjälper jag snabbt upp degen på plåten, och stänger ugnen så snabbt som möjligt.
Brödet får nu gräddas på 250 grader i 10 minuter. Sedan sänker jag temperaturen till 175 grader, och gräddar brödet i ytterligare 50 minuter.

Ja, mamma - och alla andra - det är så här långt jag hittills kommit med surdegsbakning. Det är den här typen av bröd vi efterfrågar här hemma.
Jag är säker på att vi kommer experimentera mer under våren.

3 kommentarer:

 1. Jag ligger lite lågt med mitt bakande just nu - hinner inte - men det känns alltid roligt och gott att läsa om när andra bakar! Jag tröstar mig med Garagebageriet. När jag var liten bakade vi ofta surdegsbröd hemma, så när jag känner doften av surdeg blir det nästan lite Proust-varning.

  SvaraRadera
 2. Nu låter jag kanske superkorkad, men jag undrar ändå: Om jag kanske inte bakar jätteofta, kanske max två gånger i månaden, vad gör jag då med de gram jäst som blir över? Ett paket innehåller ju mer än 10 gram.. hur länge räcker ett paket och hur förvarar man det bäst?
  Sen är det ju också så att jag inte har nån surdeg, men kanske får starta en...

  SvaraRadera
 3. Anna: Har äst om "ert" garagebageri, och det låter helt suveränt.
  Jo, det krävs ju planering och tid för att baka. Och det har man ju inte alltid så gott om som man skulle kunna önska.

  A: resten av jästen går åt, jag packar in den i plast så att den inte torkar, och jäst har ju ofta några veckors hållbarhet? Annars kanske vi bakar något annat av den, och ibland har jag väl helt enkelt fått slänga den för att den blivit gammal...

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...