söndag 15 februari 2009

Snittar med pepparrots- och citronkryddad röra på rökt lax


I lördags bjöd jag på snittar till förrätt. Jag råkar vara barnsligt förtjust i snittar och bubbel - det känns alltid så festligt, och behöver vare sig vara det minsta krångligt eler exklusivt. Vid just det här tillfället var det snarare en stor dos man tager vad man haver som präglade förberedelserna.
Krustader har jag gillat sedan barnsben, och de har ofta och gärna fyllts med godsaker eller röror. Tyvärr begick jag misstaget att läsa innehållsförteckningen för några månader sedan, och fick då veta att de innehåller härdat vegetabiliskt fett, det vill säga transfett. Jag kan inte säga att jag blev särskilt förvånad, men det omöjliggör tråkigt nog alla vidare inköp. Jag kan bara inte köpa något med det innehållet.

Nåväl, när jag nu inte längre kan fylla mina kitchiga krustader med diverse godsaker, så kan jag i stället upptäcka nya möjligheter. I lördags skar jag dagsgammalt, hembakat surdegsbröd i mindre bitar, steket dem i smör, och toppade med denna goda röra på rökt lax. Det går självklart lika bra med vanligt vitt rostbröd, eller vad man nu kan tänkas föredra. Surdegsbrödet var emellertid perfekt för oss.
Egentligen vore det kanske mest korrekt att kalla röran för laxmousse? Men - till skillnad från när jag tidigare gjort laxmousse, så undvek jag denna gång att mixa laxen. I bland har jag tyckt att konsistensen blivit en aning klistrig när jag mixat. I stället finhackade jag laxen mycket noga, och blandade den väl med smaksättningarna.
Det hela fick sedan stå i kylskåpet någon timma. Resultatet blev en röra som var lätt att breda (eller i mitt fall gaffla) på de smörstekta brödbitarna. Jag smaksatte med citronsaft, dill och mycket pepparrot, samt dekorerade med små bitar citron.

Röra på rökt lax med pepparrot, citron och dill
200 gram kallrökt lax
1 msk citronsaft
2 msk vispgrädde
2 msk färskriven pepparrot
1 msk finhackad dill
sm bitar av citron till garnering

Finhacka laxen med hjälp av en vass kniv. Laxens mjuka konsistens gör detta till ett enbkelt och snabbt jobb. Blanda sedan med hjälp av en gaffel ned citronsaft, grädde och finriven pepparrot. Hur mycket av dessa smaksättningsförslag man vill ta är givetvis upp till var och en. Salt och vitpeppar kan tillsättas om så önskas.
Dillen kan tillsättas tillsammans med de övriga smaksättarna, om den är färsk. Av olika skäl var jag hänvisad till fryst dill, och för att den inte skulle göra laxröran för blöt, tillsatte jag den precis innan röran skulle bredas på brödbitarna

Ni vet väl att det går hur bra som helst att frysa rökt lax? jag köpte på mig en större mängd efter julhelgen, då den var nedsatt på grund av kort datum.
Praktiskt att kunna plocka fram, när andan faller på och jag blir sugen på snittar.
Snittarna serverades med vad huset hade att erbjuda i form av bubbel - klassikern
Anna de Codorníu Brut (nr 7369). Den funkade, och är godkänd, men inte fantastisk. Insåg att vi tröttnat på den (vi har väl helt enkelt skämt bort oss med för mycket champagne), och i fortsättningen kommer vi nog att undvika den. Nästa gång skall jag följa Pyttes råd i stället.

4 kommentarer:

 1. Champagne och snittar låter underbart! En gyllne tråd i livets vardagsvåd :)

  SvaraRadera
 2. Lyxpiraya: Det behövs egentligen inte så mycket för att livet skall kännas lyxigt. Inser man bara det, så infinner sig stämningen ganska så lätt ;).

  SvaraRadera
 3. Håller med er fullständigt - bubbel och snittar är verkligen en gyllene tråd i det gråaste av vardagar.

  SvaraRadera
 4. Jag deicker C-vitamin i champagneglas . Känns ypperligt!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...