söndag 8 februari 2009

Annika leker Ben & Jerry


Innan jag började göra egen glass köpte jag ofta glass av märkena Ben & Jerry, Häagen-Dazs eller möjligtvis saligen avsomnade Lejonet och Björnen.
De två förstnämnda liknar varandra till viss del genom att glassen ofta är späckad med godsaker. Det kan emellertid bli lite väl mycket av det goda ibland. Så är emellertid inte fallet med denna goda vaniljglass, som varvats med frysta, smulade hembakade småkakor. Proportionerna är väl avvägda. Så blir det också glass med kaksmulor, och inte kaksmulor med glass.
Verkar jag lite besatt av att tillverka min egen glass? Ja, jag erkänner gärna att jag är ganska insnöad på just detta. Men det blir ju så gott!
Och jag kan bestäma mina smaker helt själv. I stället för att sitta och reta mig, och önska mig mer nötter eller bättre kvalitet på chokladen så kan jag helt själv styra, ställa och råda.
Vill jag ha vaniljglass gjord på råsocker, med äkta vaniljstång, och smulade hembakade white chocolate chip chocolate cookies - ja, då gör jag helt enkelt en sådan glass.
Så här bar jag mig åt:

Vaniljglass med smulade White Chocolate Chip Chocolate Cookies
4 dl gammaldags mjölk
3 dl vispgrädde
1 vaniljstång
1,5 dl råsocker
5 äggulor

100 gram smulade White Chocolate Chip Chocolate Cookies

Hetta upp grädde, mjöl och snittat vaniljstång i en kastrull. Passa så att det bara sjuder, det skall inte koka.
Vispa äggulorna och råsockret riktigt pösiga. Häll den heta gräddmjölken över äggvispet under omrörning. Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen, och värm försiktigt under noggrann omrörning. Blandningen får inte börja koka, den skall bara sjuda och försiktigt tjockna.
Häll tillbaka blandningen i bunken, och låt den svalna. Kyl sedan ned den i kylskåpet ett par timar; gärna över natten

Ställ in en bunke i frysen, och ställ samtidigt in 100 gram kakor. Kör glassmeten i glassmaskin. Smula en tredjedel av kakorna i botten på den nedkylda formen. Stjälp ned hälften av glassmeten i formen, och strössla över ytterligare en tredjedel av kakorna. Lägg i resten av glassmeten, och toppa med de återstående kaksmulorna.
Ställ in formen i frysen i ett par timmar, men ta ut den tio minuter innan den skall ätas.
Njut.

14 kommentarer:

 1. Mm, hemgjord glass är bland det godaste till efterrätt. Ser dina brickor på bilden som såldes på Ikea för flera år sedan. Jag brukade ge bort dem som present tillsammans med bröd i linnehandduk, vin och färska kryddor. Sen när jag skulle unna mig själv hade de slutat att sälja dem. Vet du någon som har några extra över til salu?

  SvaraRadera
 2. Sia: De där brickorna måste vara av jättebra kvalitet , för de har ju hänht med i närmare tio år...
  vet tyvärr inte om någon annan som har dem.
  De får rädda mina bilder när jag inte alltid vill ha samma bakgrun, dvs svart kakale ;).
  Det är f ö inte min starkaste sida; bilderna blir som de blir p g av vintermörkret och att det bara finns ett ställe i köket där det går att fota OK.

  Skall bli ändring till våren, hoppas jag!

  SvaraRadera
 3. Din hemgjorda glass verkar så god. Läser alla dina glassinlägg med rinnande saliv :) Jag var tidigare ett fan av Ben & Jerry-glass men har tröttnat just därför att det innehåller så mycket grums och grejs.

  Jag har sökt med ljus och lykta efter en chokladglass som innehåller just bara chokladglass. Inga nötter, inga kakaobitar, inga chokladbitar, ingen kola- eller chokladsås. Har inte lyckats finna annat än choklad/mintglass från Triumfglass. Den får duga så länge.

  SvaraRadera
 4. J: jag måste verkligen rekommendera dig att köpa en glassmaskin. Det är en god investering. Du kommer att kunna göra världens godaste chokladglass!

  SvaraRadera
 5. Åh den ser verkligen god ut din glass mmm!
  Skulle passa perfekt till mina smaskiga bakverk : )
  Måste testa göra din glass nån gång!
  Du är varmt välkommen att kika in på min bakarblogg http://dromkaka.blogg.se
  Sockersöta hälsningar/ Sandra

  SvaraRadera
 6. Sandra: Hemlagad glass är det bästa!

  SvaraRadera
 7. Jag klarar inte det här, börjar tugga på skärmen!!! ;-9

  SvaraRadera
 8. Din hemmagjorda glass hade jag aldrig tackat nej till! Alla du har gjort har fått min mun och mina ögon att dregla..! Haha! :-)
  Den här ser supergod ut verkligen, och att ha hemmabakade kaksmulor i verkar nästan för gott!! Mumsmums!

  SvaraRadera
 9. Det är jättebra att du är insnöad på hemmagjord glass. Jag följer med stort intresse dina nya smaker och tips. Hemmagjord glass är SÅ gott!! Mitt bästa köp är min glassmaskin :)

  SvaraRadera
 10. Sofia: Gör inte det, för all del - köp en glassmaskin i stället (jag borde få provision från Philips snart, för alla gånger jag sagt och skrivit detta!)

  Jennie: Du smickrar mig - och det gillar jag ;)!

  Jenny: Kul att kunna inspirera! Gör du glass ofta? Vilken är din favorit?

  SvaraRadera
 11. Hej igen,

  Nu under vintern har vi inte varit så sugna på glass, men annars så har vi alltid hemmagjord glass i frysen. Jag brukar frysa in i små geléburkar - alldeles lagom att ta fram till barnen. Min favorit är plommonglass. Det måste du prova!

  SvaraRadera
 12. Ser verkligen gott ut. Hemlagad glass e godast!:)

  SvaraRadera
 13. Såååå gott :D vad sugen man blir

  SvaraRadera
 14. Rebecca: Visst blir man? Det finns få saker som slår hemlagad glass.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...