torsdag 19 februari 2009

Lite lätt besatt av kött?
Tomat- och fetaostfylld lövbiff med vispat örtsmör och ugnsbakade potatishalvor

Jag hade tillgång till fint kött, och fortfarande de läckra bilderna och recepten från Jens Linders lövbiffs-special i DN för några veckor sedan i färskt minne på näthinnan. Då var det inte särskilt svårt att ta beslutet att bjuda på fyllda lövbiffar till lördagsmiddag.
Mina kära föräldrar är de mest matglada och och entusiastiska matgäster man kan tänka sig. I deras närvaro uppför sig dessutom barnen som små änglar, av pur lucka över att mormor och morfar är på besök.
Vi hade en mycket trevlig middag i lördags, då menyn inleddes med snittarna med röra på rökt lax och avslutades med choklad-panna cotta. Däremellan njöt vi av en middag som kändes minst sagt aningen retro - men ack, så god.
Smaksatt smör är gravt underskattat som tillbehör, och just kombinationen av basilika och vitlök är jag särskilt svag för. När smöret dessutom vispas och blir alldeles fluddigt - då är njutningen total.

Lövbiffar fyllda med fetaost och soltorkade tomater
Fyllning:
150 gram fetaost
50 gram soltorkade tomater, mycket finhackade
2-3 msk vispgrädde

Blanda samtliga ingredienser till en smidig smet.
Fyllningen räckte med god marginal till drygt 800 gram lövbiff av innanlår, vilket i vårt fall motsvarade elva skivor. Jag kryddade biffarna med salt och nymald vitpeppar, och kluttade därefter dit rejäla klickar av fullningen. Biffarna veks ihop, och stektes sedan snabbt i gjutjärnspannan, på hög värme och i generöst med smör. Gör inte misstaget att steka lövbiff för länge, då blir de ju bara till trista skosulor.
Jag lade så klart lite alufolie över uppläggningsfatet, för att hålla värmen på de färdigstekta biffarna.

Basilika- och vitlökssmör
125 gram smör, rumstempererat
1 dl basilikablad, packade
2 vitlöksklyftor
flingsalt

Finhacka basilikabladen, och blanda dem och vitlöken med den rumsvarma smöret. Vispa sedan smöret luftigt med hjälp av en elvisp. Smaka av med flingsalt. Om du förbereder detta och förvarar smöret i kylskåpet - glöm inte att plocka fram det åtminstone 20 minuter innan maten skall serveras, så att det är mjukt och fluffigt.

Jag serverade halva, ugnsbakade potatisar som tillbehör. De är så löjligt enkla att göra, men jag beskriver ändå hur jag gick til väga. Jag sköljde och halverade ekologiska, fasta potatisar, och lade dem med snittytrorna upp i en ugnsform som jag smort med rapsolja. Därefter ringlade jag mer olja över potatisarna, och strödde på flingsalt.
Potatishalvorna ugnsbakades i ugn på 200 grader i cirka 40 minuter, men det beror såklart på potatissort och potatisarnas storlek.
Otroligt gott, och mäkta populärt hos barnen.

Valet av vin föll på
Valle Reale (nr 2355), ett vin som visade sig passa alldeles otroligt bra till de smaker som ingick i just den här måltiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...