fredag 27 februari 2009

Släng er i väggen, Ben & Jerry!

Nu har stunden kommit. Jag skall våga mig på att förvandla innehållet i denna tjusiga burk till krämig kolasmet, det vill säga till dulce de leche.

Jag har genom flitigt googlande läst mig till att två timmar borde vara lagom tid att sjuda burken om man som jag vill att innehållet skall anta en aningen lös konsistens. Vi säger väl 2,5 timmar då, för att vara på den säkra sidan?

Vad jag skall göra med resultatet säger väl sig självt, med tanke på titeln på detta inlägg? Det är ju trots allt fredag. Ni som läst här ett tag vet att fredag för vår familj oftast är synonymt med glass.
Ben & Jerry lanserade som många vet en ny smak tidigare i veckan. Jag skall självklart inte vara så banal att jag gör en kopia av den. Nej, jag skall göra något ännu bättre.
Jag ber att få återkomma!

7 kommentarer:

 1. Jag förväntas få den nya glassen idag, men jag vet redan vad jag kommer säga. Det kommer saknas sås. Antingen choklad- eller kolasås. Anar jag att du ska göra en choklad-/vaniljglass med macadamianötter och kolasås? Det låter smaskens!

  SvaraRadera
 2. Sån kola är jag nästan uppvuxen med. Pappa kokar alltid några burkar som ligger i skafferiet, men jag vet inte hur länge han brukar koka dem. Det ska inte vara för länge i alla fall... Vi har dem på pannkakor, mamma gör rulltårta och vanlig tårta med kolasåsen. I Chile har nästan alla bakverk och kakor lite sån här "manjar" som vi kallar det. Dulce de leche tror jag är det argentinska namnet. Gott är det i alla fall. Till och med att bara ta en sked eller två rakt ur burken!

  SvaraRadera
 3. Jag brukar koka min i ca 3 timmar och då blir det som seg kola ( och den är farligt god, som sagt man kan ta en eller två skedar direkt ur burken)

  SvaraRadera
 4. Jag väntar med spänning på vad det blir för mumsig glass idag :)

  SvaraRadera
 5. Det är alltså kola på burk ? sjuder du den i en kastrull med vatten bara för att sen servera som kolasås? Har nämligen aldrig sett detta förr, vad köper man de där? :)

  SvaraRadera
 6. Oj vilken underbart god glass du verkar ha gjort! Verkligen duktigt! kul blogg, hit kommer jag jg gärna igen =)

  SvaraRadera
 7. Rebecca: Kul att du får en leverans! Jag instämmer med sig, det låter som att det behövts sås. Din glass-gissning var ju väldigt korrekt, om man så säger...

  A: D är du ju konässör! Visste inte att ni snaskat så mycket manjar, har aldrig blivit bjuden på det ju ;)!

  Trebarnsmamman: Det blev perfekt för mitt syfte att koka den i två timmar, men nästa gång skall jag pröva tre timmar för fastare kola.

  jenny: Hoppas du kommer att gilla det du läser!

  Göran: Det är alltså kondenserad mjölk på burk, som finns i en uppsjö olika märken. Just den här burken är "fådd".
  Man kokar hela burken i ett par timmar, och innehållet förvandlas då till "kola". Underbart trolleri!

  Leila: Så kul att du hittat hit! Tack för dina fina komplimanger.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...