onsdag 4 februari 2009

Ugnsstekt, fänkålskryddad fläsklägg med gräddkokt vitkål


Stackars lilla fläsklägg - jag skall ta hand om dig...
Jag köpte min fina lägg hos Sandströms. Den var definitivt inte dyr, och den var otroligt god.

Det är lite märkligt vad fantasilösa vi är här i Sverige, när det kommer till fläsklägg.
Rimmad fläsklägg är visserligen fantastiskt gott, i synnerhet om man kokar läggen i ärtsoppa. Fläsklägg med rotmos är inte heller fel. Några andra sätt att tillaga läggen på kunde jag vare sig komma på själv, eller hitta vid aktiva sökningar.
Nu var det bara så att jag kände för att laga något helt annat.
Jag surfade trots allt runt en stund på jakt efter inspiration, men kom tillbaka till min ursprungliga idé - en tanke som hade dykt upp i huvudet - fläskkött och fänkål.
I ett nummer av Mat & Vänner från i höstas mindes jag att jag läst ett recept på gräddkokt spetskål. Jag älskar kål, och väljer lika gärna vitkål, i synnerhet när priset skiljer alltför mycket, vilket det gjorde när jag handlade. Jag hittade dessutom ett litet ekologiskt odlat vitkålshuvud, som faktiskt var som en klotformad spetskål till karaktären. Det var extra glädjande, för vitkålen kan vara ganska krävande så här års - tycker jag, som inte är någon fan av vitkålssallader och dylik råkost.

Till detta serverades ett luftigt potatismos. Jag hade egentligen velat smaksätta det med parmesanost, men vissa av våra barn är inte så förtjusta i det, så jag var en god mor och avstod.

Ugnsstekt, fänkålskryddad fläsklägg med gräddkokt vitkål
en fläsklägg på cirka 2,5 kilo
1 msk nystött fänkål
0,5 tsk nymald vitpeppar
1 msk flingsalt, lite lätt krossat

400 gram grovt trimlad vitkål
generöst med smör
2 msk vit balsamvinäger
1 msk råsocker
0,5 kycklingbuljongtärning
1,5 dl vatten
2 dl vispgrädde
vitpeppar och en gnutta salt

Jag hade fått läggens ben itusågat på ett par ställen i butik. Den placerades i en form, på ett galler, och sedan strödde jag helet enkelt blandningen av salt, fänkål och vitpeppar över läggens köttiga delar, samt försökte peta in det under svålen där så var möjligt. Läggen åkte in i ugnen på 175 grader, och fick stanna där i närmare en timma och fyrtiofem minuter.
Vitkålen stekte jag i smör i en gjutjärnspanna, inte på alltför hög värme. Jag ville inte bryna den. När den börjat slakna en aning hällde jag över sockret och vit balsamvinäger, och lät den koka in. Därefter tillsatte jag vatten, den halva buljongtärningen och grädden. Jag lät kålen koka i vätskan tills dess att den mjuknat, och vätskan rerucerats till en sky. Kålen smakades av med lite vitpeppar och salt.

Potatismos - ja, det har alla sin variant på, så jag säger bara som så att det skall vara smör, gammaldags mjölk, vitpeppar och finriven muskot i.

Vi tyckte att det här blev jättegott. Det är lite pilligt att lossa köttet från benen, och det blir en del svinn, men köttet på läggen är fantastiskt. Mycket barnvänligt dessutom; saftigt och gott.
det kött som blev över skall jag pilla loss i morgon, finhacka och använda till luncher åt vår yngsta förmåga.
Inget skall gå till spillo av min fina lägg.

7 kommentarer:

 1. Smarrigt värre ju! Då ska jag lägga ut mitt fläskläggsrecept .Ja, eller i morgon dårå .

  SvaraRadera
 2. Lyxpiraya: Det måste du absolut göra!

  SvaraRadera
 3. Kålsoppa kan du göra. Koka fläsklägg en och en halv timma med ett tiotal kryddpepparkorn och något mindre antal vitpepparkorn, låt stå över natten, skrapa bort fettet. Bryn vitkål lite snabbt, blanda med skivade morötter och fläskläggsbitarna och koka ihop en halvtimma eller så.

  SvaraRadera
 4. Med två tredjedelar av buljongen som blev av köttet och så lite vatten också, förstås. Svårt att koka soppa annars.

  SvaraRadera
 5. Anonym: Jag älskar kålsoppa. Har faktisk aldrig prövat det med fläsklägg, jag brukar ha frikadeller i. Det låter jättegott!

  SvaraRadera
 6. hej hej!
  undrade bara om du använde dig av färska lägg?

  SvaraRadera
 7. Danny: Bra fråga! Nu var det ju ett tag sedan, så det enda jag med säkerhet kan säga är att läggen möjligtvis kanske var lätt rimmad.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...