Stackars lilla fläsklägg - jag skall ta hand om dig...
Jag köpte min fina lägg hos Sandströms. Den var definitivt inte dyr, och den var otroligt god.
Rimmad fläsklägg är visserligen fantastiskt gott, i synnerhet om man kokar läggen i ärtsoppa. Fläsklägg med rotmos är inte heller fel. Några andra sätt att tillaga läggen på kunde jag vare sig komma på själv, eller hitta vid aktiva sökningar.
Nu var det bara så att jag kände för att laga något helt annat.
Jag surfade trots allt runt en stund på jakt efter inspiration, men kom tillbaka till min ursprungliga idé - en tanke som hade dykt upp i huvudet - fläskkött och fänkål.
I ett nummer av Mat & Vänner från i höstas mindes jag att jag läst ett recept på gräddkokt spetskål. Jag älskar kål, och väljer lika gärna vitkål, i synnerhet när priset skiljer alltför mycket, vilket det gjorde när jag handlade. Jag hittade dessutom ett litet ekologiskt odlat vitkålshuvud, som faktiskt var som en klotformad spetskål till karaktären. Det var extra glädjande, för vitkålen kan vara ganska krävande så här års - tycker jag, som inte är någon fan av vitkålssallader och dylik råkost.Till detta serverades ett luftigt potatismos. Jag hade egentligen velat smaksätta det med parmesanost, men vissa av våra barn är inte så förtjusta i det, så jag var en god mor och avstod. Ugnsstekt, fänkålskryddad fläsklägg med gräddkokt vitkål
1 msk nystött fänkål
0,5 tsk nymald vitpeppar
1 msk flingsalt, lite lätt krossat400 gram grovt trimlad vitkål
generöst med smör
2 msk vit balsamvinäger
1 msk råsocker
0,5 kycklingbuljongtärning
1,5 dl vatten
2 dl vispgrädde
vitpeppar och en gnutta saltJag hade fått läggens ben itusågat på ett par ställen i butik. Den placerades i en form, på ett galler, och sedan strödde jag helet enkelt blandningen av salt, fänkål och vitpeppar över läggens köttiga delar, samt försökte peta in det under svålen där så var möjligt. Läggen åkte in i ugnen på 175 grader, och fick stanna där i närmare en timma och fyrtiofem minuter.
det kött som blev över skall jag pilla loss i morgon, finhacka och använda till luncher åt vår yngsta förmåga.
Inget skall gå till spillo av min fina lägg.
Smarrigt värre ju! Då ska jag lägga ut mitt fläskläggsrecept .Ja, eller i morgon dårå .
SvaraRaderaLyxpiraya: Det måste du absolut göra!
SvaraRaderaKålsoppa kan du göra. Koka fläsklägg en och en halv timma med ett tiotal kryddpepparkorn och något mindre antal vitpepparkorn, låt stå över natten, skrapa bort fettet. Bryn vitkål lite snabbt, blanda med skivade morötter och fläskläggsbitarna och koka ihop en halvtimma eller så.
SvaraRaderaMed två tredjedelar av buljongen som blev av köttet och så lite vatten också, förstås. Svårt att koka soppa annars.
SvaraRaderaAnonym: Jag älskar kålsoppa. Har faktisk aldrig prövat det med fläsklägg, jag brukar ha frikadeller i. Det låter jättegott!
SvaraRaderahej hej!
SvaraRaderaundrade bara om du använde dig av färska lägg?
Danny: Bra fråga! Nu var det ju ett tag sedan, så det enda jag med säkerhet kan säga är att läggen möjligtvis kanske var lätt rimmad.
SvaraRadera