torsdag 12 februari 2009

Hemkokta bruna bönor med stekt rimmat fläsk, stekt falukorv och kokt potatis


Beskåda resultatet av eftermiddagens långkok!
Eftersom jag tycker det är av yttersta vikt att bruna bönor är välkokta, lät jag dem sjuda på medelvärme i nästan två timmar. Resultatet blev precis lika bra som jag önskade.

Jag är fullt medveten om att bilden ser ungefär lika kul ut som om den tagits i en personalmatsal på 70-talet. Vi snackar nästan gammal kokbok här. I mina ögon är den emellertid makalöst lockande och aptitlig. Sammetsmjuka bönor med precis lagom balans mellan sirapens sötma och ättikans syra, det rimmade fläskets knapriga, saftiga sälta...ja - det är väl lika bra att jag erkänner att jag inte tog för mig av korven och potatisen. För mig är rätten bruna bönor och fläsk. Det där andra var för mannen och barnens skull.
Det fanns något för alla smaker. Till och med vår yngsta, tiomånadersflickan, smaskade glatt i sig potatis, falukorv och bruna bönor.

Jag inbillar mig inte att jag med detta inlägg kommer att omvända någon bruna bön-hatare. Däremot måste jag rekommendera alla er bruna bön-älskare att faktiskt pröva att koka själva. Det är väl värt den lilla planering som behövs.

Bruna bönor
500 gram torkade bönor
1,5 dl 1,5 liter vatten
2-3 tsk salt
3-4 msk sirap
1,5-2 msk ättikssprit (24%)
koloritsoja (jo, det behövs faktiskt!)

Börja med att lägga bönorna i blöt; åtminstone över natten, men helst längre. Jag lät mina ligga i blöt i över ett dygn.
Häll av blötläggningsvattnet, och häll bönorna i en rymlig kastrull (gärna en tioliters, om det finns) tillsammans med 1,5 liter vatten. Lägg på locket, koka upp, och låt småkoka på låg värme i åtminstone 1,5 timma. Rör om i bönorna lite då och då.
När bönorna börjar koka sönder så smått och reda vattnet, är det dags att smaka av dem. Jag tillsätter saltet först när bönorna börjar bli klara, för jag tycker de blir mjukare då. Hur mycket salt, sirap och ättika man vill ha är givetvis en smaksak.
Mina anvisningar är bara något ungefärligt att utgå från. Personligen vill jag inte ha mina bönor fullt så ettersöta som de är när man köper färdiga.
Utan koloritsoja ser bönorna aningen bleksiktiga ut. Jag sminkar gärna upp dem med lite fuskfärg, för att de skall vara vackrare att skåda på min tallrik.

Jag hade köpte ett halvt kilo fint, timmat fläsk från Nibblegris hos Sandströms. Att stå och steka fläsk var verkligen värsta nostalgitrippen. Nu var det längesedan vi åt bruna bönor, och när det begav sig hade vi ofta bacon eller falukorv som tillbehör.
När jag var barn åt vi inte enbart fläsk till bruna bönor.
Vi åt även sådana rätter som stekt fläsk med löksås, vilket är något så vansinnigt gott att jag tror att jag måste laga till det någon gång, om inte annat så för att få mig en riktigt fet nostalgitripp.

Ja, jag håller verkligen med Kristin om att fläsk är vansinnigt gott, och det finns många goda skäl (i dubbel bemärkelse) till varför vi borde äta mer fläskkött!

7 kommentarer:

 1. Ååååååååååååh så gott!
  Jag blir så avundsjuk att jag måste andas i en påse :(

  SvaraRadera
 2. Jamen just det! Det är ju det jag inte gillar med brunabönor, ättikan. Får liksom för mig att det ska bli gott men så slår det fel i munnen på mig. För mig är det fläskets sälta mot bönornas sötma som är god! Men det ser hemskt gott ut.

  SvaraRadera
 3. Lyxpiraya: Andas lugnt...du måste helt enkelt äta en riktigt bra bruna bönor-måltid ute på lämplig lokal? Så kan ju maken välja något annat ;).

  Kristin: Det är ju en mycket speciell smakbrytning. Egentligen är det väl konstigare att det finns så många som faktiskt gillar bruna bönor!?

  SvaraRadera
 4. Åååå...det vattnas i munnen när jag läser detta! Har provat koka själv för många år sedan men lyckades inte särskilt bra. Ska testa detta recept MEN ska det vara 1,5 dl eller 1,5 liter vatten? Det står olika i receptet och texten.

  SvaraRadera
 5. Maria: Tack för att du såg detta! Jag har rättat till felet - det skulle så klart vara 1,5 liter vatten.

  SvaraRadera
 6. Guuud så smarrigt! Tur att vi ska äta det där till middag i dag! Så jag behöver inte bli frestad!

  Men " pären " till bönorna... Har jag aldrig provat. Här uppe äter vi bara brunabönor och fläsk.

  // Kram Anna

  SvaraRadera
 7. En klassisk öländsk maträtt! och som äkta ölänning är jag givetvis väldigt stolt!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...