tisdag 3 februari 2009

Liten gryta på lamm med borlottibönor, rosmarin och citron


Jag hittade fina små grytbitar av lamm hos Sandströms idag, och då var det ett lätt beslut att laga lammgryta till middag.
Ni börjar väl känna igen min stil vid det här laget. Jag är väldigt förtjust i små mustiga grytor, eller raguer. Nu var det väldigt längesedan jag fick tag på grytbitar av just lamm.

Om vi äter lamm blir det oftast i form av stek. Gryta på lamm är annars något av det godaste jag vet - i synnerhet när man kombinerar lammet med vitlök, bönor, vitt vin och örtkryddor.
Det här är ett bra exempel på en rätt som man kan laga samtidigt som man sysslar med annat i köket, en kväll när man har tid. Sedan ställer man den i kylskåpet, eller fryser in den, och plockar fram någon kväll senare, när tiden och orken för matlagning kanske tryter.

Till den här grytan smakar det bra med både pasta och ris, men eftersom jag hade bakat igår föll vårt val på att komplettera grytan med en stor skiva surdegsbröd.
Just idag kom lammköttet dessutom från Gotland, och inte från Irland eller Nya Zeeland. Ett extra pluss i kanten för oss, med andra ord.

Liten gryta på lamm med borlottibönor,
rosmarin och citron

500 gram grytbitar av lamm
smör och olivolja till stekning
2 silverlökar, finhackade
3 vitlöksklytfor, rivna
1 stjälk selleri, finhackad
3 msk bladpersilja, finhackad
1 bred strimma citronskal
1 lagerblad
3 rejäla kvistar rosmarin
1,5 dl vitt vin
1 burk Mutti krossade tomater
1 burk kokta borlottibönor (250 gram)
salt, svartpeppar och råsocker

Hetta upp hälften vardera av smör och olivolja i en gjutjärnsstekpanna. Bryn grytbitarna i omgångar; krydda dem med salt och nystött svartpeppar. För över dem till en emaljerad stekgryta. Hetta upp mer olja och smör, och fräs silverlöken, sellerin, vitlöken och bladpersiljan försiktigt. För över även detta till grytan.
Tillsätt rosmarin, citronskal, lagerblad och vitt vin. Lägg på locket, och låt grytan koka upp.
Reducera under tiden de krossade tomaterna på hög värme i stekpannan. Detta är en ren smaksak - jag föredrar ibland att det inte blir för blött i grytan. Krydda tomaterna med salt, svartpeppar och en smula råsocker
Häll över de reducerade tomaterna och sköljda borlottibönor i stekgrytan. Lägg på locket igen, och låt småkoka i cirka 20 minuter. Tag av locket, och låt grytan koka ihop i ytterligare 10 minuter på låg värme. Smaka av, och servera. Strö gärna lite mer bladpersilja över.

4 kommentarer:

  1. Åh hjälp vad gott! :-D Härligt med lammgrytor!

    SvaraRadera
  2. Kryddburken: ja, det var jättegott; fast nästan godare till lunch dagen efter, faktiskt.
    Lamm är suveränt!

    SvaraRadera
  3. Jag har läst igenom din blogg och jag måste säga WOW! Jag tycker du verkar vara jätteduktig på mat och det e helt fantastiskt att du delar med dig av det hela! Jag e muslim och fastar just nu och jag kan säga att jag blev väääädigt hungrig av dina bloggposter. Verkar som du gillar bönor, får kanske ta och skicka några arabiska recept till dig då ;-) Anna

    SvaraRadera
  4. Anna: Tack, vilka fina komplimanger! För mig är det precis som det står i bloggens titel - ett bra recept är till för att spridas.
    Tar gärna emot tips på arabiska recept!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...