fredag 27 februari 2009

Min bästa vaniljglass, med karamelliserade macadamianötter och dulche de leche


Glasshimlen öppnar sig, och extasen infinner sig.
Det är så gott att det är löjligt.

Jag tar en tugga till. Fyllig vaniljglass på råsocker och äkta vaniljstång. Krämig dulche de leche av kondenserad mjölk som fått koka ihop till såsig konsistens. Feta, knubbiga macadamianötter som slungats ned i en blandning av smält råsocker och ljust muscovadosocker. Vad säger ni om det?
Jag tro jag är kär.

Det här är en riktig godisdglass. Ja, den är nästan lite för mycket, till och med för mig. Men, den är gudomligt läcker.
Nötterna förtjänar nästan ett kapitel för sig. Jag köper rostade, saltade macadamianötter av den måhända obskyra mäskert Sun Dream på Willys. Detta är riktigt, riktigt fina macadamianötter, men precis lagom sälta.
I kanderat tillstånd blir dessa nötter en delikatess som jag redan fantiserar om att använda i andra sammanhang. Pröva, för sjutton, även om ni aldrig skulle få för er att ställa er och laga till hemmagjord glass! Ät dem som de är, de är så goda att de är sig själva nog.

Dulche de leche, förresten - min väninna A berättade i en kommentar till det förra inlägget, att i Chile kallas detta för manjar. Oavsett vad denna godsak kallas i Sydamerika, så känner jag att den för mig personligen mest påminner om messmör. Ja, helt ärligt, det smakar messmör!
Nu lät jag bara burken koka i drygt två timmar, eftersom jag ville ha en krämig sås som gick att klicka över glass - men det borde rimligtvis inte ha påverkat smaken?
Jag kan för övrigt upplysa er om att jag gjort nya upptäckter vad gäller glass. Rena självklarheter för vissa av er, kanske, men jag berättar ändå. I dag insåg jag att om man i likhet med mig, vill smaksätta glassen med coulis, såser och annat, så sker detta lämpligast efter att glassen har fått börja frysa.
Om man låter glassen stå och frysa till någon halvtimma efter att den förts över till sin fryslåda, är den inte lika kämslig, och riskerar inte att börja smälta lika snabbt.
En viktig upptäckt för mig - bättre sent än aldrig

Min bästa vaniljglass, med karamelliserade macadamianötter
och dulche de leche
5 äggulor
1,5 dl råsocker
3 dl vispgrädde
3 dl gammaldags mjölk
1 vaniljstång

Hetta uppp grädde, mjölk och ituskuren vaniljstång i en kastrull. Vispa under tidem socker och äggulor pösigt i en rostfri bunke. Tag upp vaniljstångenr, skrapa ur vaniljkornen och för tillbaka dem ned i gräddmjölken. Häll den sedan över äggvispet, under omrörning.
Skölj ur kastrullen, och fyll den med några centimeter varmt vatten. Hetta upp detta, och ställ den rostfria skålen med glassmet över kastrullen. Vispa noga i glassmeten, medan den låmgsamt tjocknar över vattenbadet. Badet skall sjuda eller småkoka, inte stormkoka.
I dag hällde jag helt sonika över glassmeten i en ny, kall binke, och ställde den raskt in i kylskåter - på grund av tidsbrist. Jag lät också glassmeten stå en kvart i frysen, innan jag hällde den i glassmaskinen.

Karamelliserade macadamianötter
0,25 dl ljust muscovadosocker
0,25 dl råsocker
1,5 dl rostade, saltade macadamianötter
0,5 dl 0,5 tsk bikarbonat

Hacka nötterna grovt. Hetta upp sockret i en torr gjutjärnsstekpanna. Rör om, och passa så att det inte bränns. Sänk värmen, och strö över bikarbonatet. Häll sedan genast över nötterna och blanda snabbt alltsaman. Det bubblar, ovch stelnar omedelbart. För över till bakplåtspaper, låt svalna en aning, och dela sedan i småbitar, lämpligast med fingrarna.
Lägg på en flat tallrik eller en liten bricka, och kyl ned i frysen.

Dulche de leche
1 burk kondenserad mjölk kokas i 2-3 timmar. Jag kan säga att jag inte direkt följde de råd jag fått när jag sökte information. Jag kokade, i stället för att sjuda, och jag behöll locket på kastrullen. Min koktid begränsades som jag nämnde ovan till drygt två timmar, eftersom jag ville ha en lite rinnigare konsistens på den kolasås som blir resultatet av att den kondenserade mjölken kokas samman i sin burk.

När jag kört glassmeten i glassmaskinen, förde jag över den till den nedkylda form jag alltid förvarar i frysen (well, that's me). Sedan lät jag glassen stå i frysen i 30 minuter, innan jag fördelade de karamelliserade macadamianötterna över den., Efter ytterligare drygt 30 minuter, klickade och ringlade jag dulche de leche över glassen.
In i frysen i ytterligare 10 minuter - därefter var det dags att utsätta familjen för ytterligare ett av mina glassexperiment.

Som ni förstår av min hänryckta skildring i början på inblägget, så föll det hela mycket väl ut.

16 kommentarer:

  1. Hej! "M" här :D
    Jag tror att du kanske just fått mig över glassmaskintröskeln. Fy fasen alltså! Jag minns As mammas tårtor dränkta i kondencerad mjölk. Underbara, men det värker i tänderna bara jag tänker på dem. Pappa och hans bröder åt det som godis på tub när de var små.
    Kulfi innehåller ju också kondenserad mjölk fast som den är från burken. Har du testat att göra det nån gång? Den ska väl i och för sig vara skivigt kristalligt infryst och inte glassmaskinkrämig...

    I alla fall ska jag testa nötterna. Jag äter redan sådär två nävar nötter om dan så lite till kan väl inte skada. Men ska det verkligen vara en halv deciliter bikarbonat. Inte matsked...? Tesked...?

    Hoppas allt är bra! Nu kommer våren snart! xx

    SvaraRadera
  2. Lustigt hur olika man kan tycka om smaker. Det där med messmör tänker jag glömma att jag läst. Men kul att du tyckte det var gott! Testa på pannkakor nångång också!

    SvaraRadera
  3. Mmm vad gott det ser ut Annika! Jag brukar också göra glass hemma, mycket godare och efter att jag upptäckt att det inte är så krångligt är det sällan jag köper glass i butik. Men jag har haft problem med att glassen smälter med detsamma. Jag brukar servera den direkt från maskin när den är klar. I mitt recept så skall mjölken inte koka. Det kanske är bättre om den får göra det först? Både du och Per Morberg i "Vad blir det för mat" på 4.an gör det.

    Hälsnngar Sia

    SvaraRadera
  4. Hej Annika - ser som vanligt gott ut! Tror inte det spelar någon roll om man kokar eller sjuder burken, vad man skall vara lite vaken på är att den alltid ligger under vattnet - det sägs att den annars kan ....explodera!//Ola

    SvaraRadera
  5. Det vattnas i munnen av mig, både pga av de läckra bilderna och den underbara texten som följer med. Eftersom jag looooooves macadamianötter så är det här helt klart min favorit bland dina glassar!!

    SvaraRadera
  6. wow! Vilken glass! Använde du upp all kondencerad mjölk? Detta blir något att prova minsann! Jag har blivit tokkär i min bortglömda glassmaskin sen du började med dina glassar! :)

    SvaraRadera
  7. M: Jag korrigerade genast mängden bikarbonat när du så uppmärksamt noterade felet...
    Rekommenderar dig verkligen att pröva att behandla macadamianötter på samma vis.
    Har aldrig prövat att göra kulfi, men den ska ju vara precis så som du beskriver den.

    A: Du får förtränga att jag nmågpnsin skrivit det. Skall testas på både det ena och det andra.
    Använde den för övrigt till en god efterrätt igår; recept kommer!

    Sia: Jag har aldrig serverat glassen direkt från maskinen, och jag häller alltid över den i en rostfri låda som jag haft stående i frysen, för att minska smältrisken.
    Glasskrämen skall absolut sjuda, helst över vattenbad, så att den tjocknar ordentligt. Det blir godast då, tycker jag!

    Silver: Ja, man vill ju inte riskera en explosion i köket! Att koka med lock på funkade hur bra som helst, trots att jag läst att motsatsen rekommenderas.

    Kalasgott: Det var verkligen en underbar glass, och du som älskar macadamianötter hade slukat en portion illa kvickt!

    Sanna: Nej, all dulche de leche gick inte åt, bara cirka 1/3 av burken. STörre delen av resten användes till en god efterrätt på lördagskvällen...

    SvaraRadera
  8. Jag får nog köpa glassmaskin jag också...för man kan nog inte bjuda en pappa med diabetes på dulce de leche - eller hur ? *ler*

    SvaraRadera
  9. Filippa: Alla borde köpa glassmaskin ;)! I varje fall om man är seriöst såld på glass.

    SvaraRadera
  10. Mmmmm ser FANTASTISKT ut.

    SvaraRadera
  11. Men fy bullan vad gott! Nästan som mina pojkvänner ju (ben&jerry), fast jag måste erkänna att denna verkar inte en aning godare. Utan Två :)

    (ursäkta min urusla humor)

    Jag undrar, om man skulle skaffa sig en glassmaskin, och testa detta underbara (flört*flört) rescept. Skulle man kunna dela med sig av det på sin blogg och hänvisa att receptet tillhör Annika och att jag bara kopierar det? (a)

    SvaraRadera
  12. fick en glassmaskin i 26-årspresent som jag hade önskat mej efter att jag upptäckt din blogg. testade omedelbart detta recept och kan konstatera att du hade helt rätt när du beskrev att glasshimlen öppnade sej. det var den godaste glassen jag någonsin ätit! även fler kunde instämma. ser fram emot att prova fler av dina glassrecept :) / Hillevi

    SvaraRadera
  13. Hej Hillevi: Fantastiskt att jag lyckats inspirera även dig till att skaffa/få glassmaskin! Det är var en fantastisk glass - kul att ni var fler som tyckte likadant!

    SvaraRadera
  14. Mikkis: Förlåt, upptäckte precis att jag tydligen aldrig svarat på din kommentar! Alla mina recept är till för att spridas, men självklart uppskattar jag en länk hit. Det är bara fantastiskt kul om du vill pröva mina glassar!

    SvaraRadera
  15. Hej, tänkte bara säga att jag sökte på dulche de leche-glass för ett tag sedan och stötte på ditt recept. Nu har jag testat och jösses! Det var banne mig den godaste glass jag har smakat på länge. Jag kommer testa fler av dina recept! :)

    Ha det gott, Stina

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...