torsdag 19 februari 2009

Ugnsrostad potatis med sardeller, rödlök, vitlök och parmesan


Receptidén till denna välsmakande potatisanrättning tror jag vi hittade i Elle mat och vin - på den tiden då tidningen i fråga fortfarande hette Elle á la carte.
Vi föråt oss på rätten i fråga för några år sedan, och lyckades dessutom förstöra den vid ett tillfälle genom att använda mjölig potatis, och tillaga en för stor mängd i en för liten form.
Mycket klantigt och onödigt.

I vilket fall - det här är god mat. Rödlök, vitlök och tydlig sälta från sardellerna. Den som inte tycker om sardeller kan så klart hoppa över dessa - eller varför inte tillsätta goda oliver mot slutet av tillagningen? Egentligen passar potatisarna kanske bättre framåt våren.
Jag skulle vilja pröva att tillaga färskpotatisar i foliepaket på grillen med dessa smaksättare. Det får jag återkomma till i sommar, på landet.
Förra fredagen blev potatisen god kamrat med ugnsstekta kycklingar kryddade med timjan och vitlök, samt salladen på flageoletbönor, avokado och fänkål.

Ugnsrostad potatis med sardeller, rödlök, vitlök och parmesan
1 kilo fast potatis
2 rödlökar
tio vitlöksklyftor
6 raka sardeller (eller efter smak
Maldon-salt, nystöt svartpeppar
1 dl finriven parmesan
generöst med olivolja

Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisarna, och skiva dem centimetertjockt. Häll en rejäl skvätt olivolja i en ugnsform, och blanda potatisarna med oljan. Salta och peppra. Ställ in i ugnen i 10 minuter så att de får ett försprång. Under tiden skär du rödlöken i lite halvtjocka klyftor, och skala vitlöksklyftorna. Ta ut formen ur ugnen. Blanda ned rödlök, vitlök och sardeller.
Ställ in formen i ugnen igen i ytterligare cirka 30 minuter, givetvis beroende på potatisarnas beskaffenhet. Rör runt i formen emellanåt. Vid behov kan man täcka över fdormen med alufolie mot slutet. Det gjorde jag, som tillagade potatisarna i varmluftsugn parallellet med två kycklingar.
Den rivna parmesanen blandar du ned när potatisarna är färdiga.

Jag blev alldeles lycklig när allt var uttaget ur ugnen, och dofterna slog emot mig. Varför har vi inte lagat dessa potatisar på så länge? Kycklingarna vresar glatt och ogenerat i bakgrunden.

3 kommentarer:

 1. Vilken härlig potatisrätt du bjuder på idag. Visst är det kul när man hittar sina gamla godingar från förr.
  Allt behöver inte vara nytt & nytt.

  Må så gott/Mimmi

  SvaraRadera
 2. Mimmi: Du har så rätt - allt behöver verkligen inte vara nytt. Det här var verkligen ett kärt återseende!

  SvaraRadera
 3. Okej. Jag har ingen ugn. Du ska skicka hit en form med potatis och så en stekt kyckling. Tack. Jag orkar nog ordna en fetaoströra till och kanske en sallad till nöds men den där kycklingen och potatisen....

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...