onsdag 18 februari 2009

Lasagne på lammfärs med feta, rosmarin och grillad paprika


Vad är det här för märklig hybrid, undrar kanske någon? Ja, jag erkänner att jag fick hjärnsläpp i butiken. Jag var väldigt sugen på lasagne i går, men ville inte ha den gamla standard-varianten med bolognesesås.
I höstas gjorde jag en vansinnigt god lasagne på fläskfärs med butternut squash. Den var ett bra exempel på att lasagne inte nödvändigtvis måste innehålla béchamelsås. Det är i någon av Jamie Olivers kokböcker som jag en gång i tiden lärde mig detta knep.
Nu anser jag inte att det är särskilt komplicerat att slänga ihop en béchamel, men ibland är det ganska skönt att kunna spara lite tid, och det är heller inte fel med lite smakvariation.

Jag söker med ljus och lykta efter ugnsbakad aubergine och hasselnötter av märket Sera i en butik nära mig. Hittills har min jakt varit förgäves, men jag har hittat fina och prisvärda paprikafiléer av märket i fråga på Willys. De kom väl till pass, eftersom jag verkligen inte var sugen på att stå och rosta paprika själv.

Lasagne på lammfärs med feta, rosmarin och grillad paprika
500 gram lammfärs
1 liten silverlök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finrivna
2 msk färsk timjan, finhackad
oliv- eller rapsolja till stekning
1 dl rödvin
1 burk Mutti plommontomater
0,5 burk Mutti krossade tomater
1 msk Mutti tomatpuré
1 stor, inlagd paprika, finskuren
0,5 kalvbuljongtärning
1 lagerblad
salt, nystött svartpeppar
råsocker
150 gram fetaost, smulad eller finskuren
4-5 dl créme fraîsche
12 lasagneplattor
smör till ugnsformen
paprikapulver av god kvalitet

Sätt ugnen på 200 grader. Hetta upp olja i en gjutjärnsstekpanna. Fräs silverlök, vitlök och rosmarin. Lägg i lammfärsen, och finfördela den med en gaffel samtidigt som den steks.
Häll över vin, tomatkonserv, tomatpuré, paprika, lagerblad och buljongtärning. Krydda med salt, svartpeppar och råsocker. Låt färssåsen koka ihop.

Smörj en ugnsfast form i lämplig storlek generöst med smör. Klicka ut några matskedar créme fraîsche i botten, och bred ut.
Förkoka lasagneplattorna i några minuter. Detta är inget måste, men det är ett tillvägagångssätt jag kommit att föredra. En klar fördel är att plattan sväller och att man därmed får en bättre uppfattning av hur stor plats den kommer att ta i formen.
Lägg ett lager plattor (i mitt fall tre) i botten av formen. Bred 1/3 av färssåsen på plattorna. Smula eller strössla 1/3 av fetaosten över. Täck med ytterligare tre plattor. Bred créme fraîsche på plattorna, och krydda den med aningen svartpeppar och salt. Fördela ytterligare 1/3 färssås över plattorna. Upprepa proceduren ytterligare en gång, och avsluta med ett lager pastaplattor bestrukna med créme fraîsche. Strö lite paprikapulver av god kvalitet över.
Tillaga lasagnen i mitten av ugnen i uppemot 20 minuter, eller tills den känns riktigt mjuk om du provsticker.

Jag serverade lasagnen med en sallad på ruccola, avokado och goda tomater, vilket passade mycket bra. Öl var mycket gott att dricka till.
Om fem av sex familjemedlemmar äter med god aptit - då får måltiden betraktas som lyckad.

2 kommentarer:

  1. Detta låter - i vanlig ordning - smaskens! Själv gjorde jag en snabblasagne igår på kycklingfärs, rivna morötter, vitlök, tomat och creme fraiche (då behövs ingen bechamel tycker jag) varvad på färska lasagneplattor. Färdigt på en halvtimme och väldigt gott!

    SvaraRadera
  2. Ingela: Tack! Din lasagne låter precis lika smaskig!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...