fredag 13 februari 2009

Tretton på dussinet


Det måste finnas tusentals olika recept på kladd- kakor, kladdmuffins och diverse andra mäktigt sega chokladkakor.
Frågan är om det behövs ett till? Mitt svar är kort och gott -ja.

Vissa kladdkakor är bara halvgräddad smet. Andra kakor saknar balans i smaksättningen. I mitt tycke måste det ingå vanilj, men viktigast av allt är faktiskt saltet. Om det inte finns salt i den mäktig chokladkaka, blir smaken bara fadd och tråkig.

Ursprunget till den här receptidén kommer från ett recept som cirkulerade på forumet Allt för Föräldrar, där jag huserat i omgångar när jag varit gravid med våra barn. Jag tyckte inte att detta recept var tillräckligt bra, så jag vidareutvecklade det - nästintill perfektion, åtminstone enligt mina barn, och då i synnerhet äldste sonen.

I torsdags var han hemma från skolan, eftersom han var lite krasslig. Då passade vi givetvis på att baka.
För den som har tillräckligt med karaktär och klarar av att behärska sig, smakar dessa kladdiga chokladmuffins godast om de får svalna ordentligt; ja, kanske till och med stå i kylskåpet några timmar.
Vi avnjuter dem gärna med ett stort glas gammaldags mjölk.

Kanske kan detta vara något som passar att bjuda på i morgon? Innan barnen blev tillräckligt stora för att begripa vad saken rör sig om, firade vi aldrig Alla Hjärtans Dag. Numera brukar jag ändå hitta på något litet, eftersom de tycker att det är mysigt.

Kladdiga, sega chokladmuffins (12 stycken)
200 gram smör
200 gram 70% choklad
4 ägg
3 dl råsocker
1 tsk salt
4 krm ekologiskt vaniljpulver
2 msk caCAO
90 gram vetemjöl (1,5 deciliter)

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Bryt chokladen i bitar, och lägg ned den i det smälta smöret. Låt chokladen smälta i smöret på plattans eftervärme, under omrörning.
Vispa samman ägg, råsocker, salt, vaniljpulver och cacao. Sikta i vetemjölet, och vän ned det i smeten. Rör till sist ned smörchokladblandningen.
Fördela smeten i tolv stora muffinsformar, och grädda i nedre delen av ugnen i exakt 15 minuter och inte en sekund längre.

Jag kan ju bara tillägga att det smakar mycket bra att servera en chokladmuffin utan sin form, upplagd på en assiett och krönt av en kula vaniljglass, vit chokladglass eller varför inte hallonglass?

4 kommentarer:

 1. Till alla som läser denna blogg: Kan intyga att detta recept är ett ultimat recept. Tack Annika för att du lägger ut det, jag har tappat bort det du gav mig för hundra år sen.

  SvaraRadera
 2. Åh vad goda de ser ut!
  Det här receptet skall jag testa! Har själv ett som jag håller varmt om hjärtat! :-)

  SvaraRadera
 3. Ja jag kan bara hålla med! Chokladmuffins & browniekakor är ljuvliga & det blir aldrig för många såna recept!

  Kolla gärna in på min bakarblogg, där kryllar det av läckra recept & en hel del med just choklad i!
  Varmt välkommen : )
  / Sandra

  SvaraRadera
 4. A: Var så gor! Alltid kul att vara till nytta - och om du kommer på något jag brukatlaga, som jag inte lagt ut så kan du väl påminna mig?

  Jennie: Smaken är ju som baken - jag tror alla har sin egen favorit ;).

  Sandra: Vi behöver lite choklad så här års. Jag har varit lite dålig på att läsa bloggar på sistone, skall hälsa på hos dig mycket snart!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...