lördag 21 februari 2009

Vit chokladglass ripplad med blåbärscoulis


Jag skall fatta mig mycket kort

Vit choklad och blåbär är riktigt bra kompisar. De gillar varandra, helt enkelt. De tycker om att umgås.
Att sjuda glasskrämen riktigt noggrant över vattenbad, som jag skrev förra veckan, är oöverträffligt om man eftersträvar en riktigt rund och fyllig glasskräm.
En lättsötad coulis av blåbär var en perfekt smaksättare, men jag kan säga att även halloncoulis eller björnbärscoulis hade fungerat alldeles utmärkt.
Egentligen skulle det räcka med fem ord för att beskriva familjens samlade bedömning av veckans fredagsglass:
Do try this at home!

Vit chokladglass ripplad med blåbärscoulis
5 äggulor
0,5 dl råsocker3 dl vispgrädde
3 dl gammaldags mjölk
1 krm ekologiskt vaniljpulver
200 gram vit choklad*

Gör som vanligt. Det vill säga, vispa äggulor och socker riktigt pösigt i en rostfri bunke. Under tiden hettar du upp grädde, mjölk och vaniljpulver i en kastrull. Bryt den vita chokladen i bitar, och låtr dem smälta ned i gräddmjölken. Häll sedan gräddmjölken över äggvispet, och blanda. Skölj ur kastrullen, och häll i ett par deciliter vatten. Ställ skålen på kastrullen, och vispa noga i glasssmeten medan den sjuder ovanpå vattenbadet.
Låt krämen svalna. Ställ den därefter att svälla och kylas ned i kylskåp ett par timmar; eller, ännnu hellre över natten.

Blåbärscoulis:
250 gram frysta blåbär
0,5 dl råsocker

Koka upp blåbär och socker till en sylt. Låt den svalna, och mixa den helt lätt med stavmixer. Passera genom en finmaskigf sil ned i en skål, och låt svalna i kylskåp

Ställ i en lämplig glassform i frysen. Kör glassmeten i glassmaskinen. Skopa ned glassen i den iskalla formen, och ringla blåbärscoulis över. Blanda de båda smakerna genom att försiktigt dra några snabba drag med en slickepott.
Ställ in glassen i frysen några timmar. Tag ut den cirka 10 minuter innan den skall serveras.

* Korrigering: Helena och Anne påpekade att jag glömt den vita chokladen i receptet...hade nog hjärnsläpp i går kväll efter min intensiva choklad-dag.

13 kommentarer:

  1. Du skulle definitivt gilla en chokladpralin min "chokladtant" gör. Blåbärstryffel på mörk choklad och blåbärspuré doppad i vit choklad. Ljuvligt! (Det ser för övrigt glassen även ut att vara. As ususal.)

    SvaraRadera
  2. Rebecca: Det låter helt fantastiskt! Raka motsatsen till Årechoklads tvål-smakande blåbärstryffel ;).

    SvaraRadera
  3. Den glassen ser, som alla de andra du visat och tipsat om, urgod ut!!!
    Men vad gör man om man inte har en glassmaskin???

    SvaraRadera
  4. Amy: Då köper man en glassmaskin ;).
    Nej, men allvarligt talat - jag har inte några goda erfarenheter av att försöka göra glass utan glassmaskin. Pröva i så fall att göra parfait; det brukar gå bra utan glassmaskin.
    Jag kan varmt rekommendera Elisabeth Jonahssons bok "Iskall", som dessutom finns på bokrean!

    SvaraRadera
  5. Det ser fantastiskt gott ut, och jag som har frysen full av blåbär. Men ska det inte vara någon choklad i receptet också? Eller är det jag som inte fattar?

    SvaraRadera
  6. Med risk för att låta lite puckad - var kommer den vita chokladen in i bilden? Förresten måste jag rekommendera en kanonbra glassbok till dig: The Perfect Scoop av David Lebovitz. :)

    SvaraRadera
  7. Oh...jag bläddrade i den boken idag...verkade klart trevlig. Å vi har en likadan glassmaskin som dig. :) Vilken bokrea kommer den på? Kan inte minnas att jag sett den i någon av katalogerna.

    SvaraRadera
  8. Helena och Anne: Dert är jag som är puckad -. chocolate overload ;)?
    Tack för boktipset, Anne!

    Erika: Boken finns på AdLibris bokrea.

    SvaraRadera
  9. Snälla Annika. Gå inte .. börja inte jobba..
    Vet inte vad jag ska se framemot varje dag när du sen är på jobbet.
    Finns det möjligen bidrag att söka så att du kan blogga vidare? Blogga från jobbet? Flytta hit? Tag mej med till ditt jobb .. ??

    mami på 'Kocken tar time-out' - ej inloggad

    SvaraRadera
  10. Tack...jag googlade, hittade och beställde så nu är snart "Iskallt" på väg hem till mig. Bra komplement till Ben & Jerry-boken som vi brukar använda.

    SvaraRadera
  11. Mami: Smickrare där ;)! Tusen tack för din uppskattning - och för att vara helt ärlig, så vet jag inte riktigt hur det skall gå.
    Jag kommer nog genomgå en smärre kris och ett sorgearbete. Kanske måste jag börja gå upp klockan fem på morgnarna för att ha tid att blogga en timma innan resten av familjen vaknar?
    Vi får se hur det blir...:(

    Erika: Hoppas du skall bli nöjd med boken - jag tycker den är fantastisk.

    SvaraRadera
  12. Hej! gud vad duktig du är på att göra glass, är det inte svårt eller?du har jätte fina recept :)

    SvaraRadera
  13. Dillan: Tack, vilken fin komplimang! Det är inte svårt att laga hemgjord glass, men det tar litre tid och det krävs planering. Men det är definitivt värt besväret!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...