tisdag 17 februari 2009

Mitt isländska Banana Bread


Jag har inte förlorat förståndet - tvärtom. För första gången på alldeles för länge har jag kunnat baka en av mina personliga favoriter - Banana Bread. Receptet fick jag av min au pair-mamma B under mitt år på Island i mitten av 90-talet.
Hemma hos oss händer det mycket sällan att bananer blir tillräckligt övermogna för att kunna bakas med, men i går kväll kunde jag glatt konstatera att vi inte ätit särskilt mycket frukt under helgen.

Sedan i höstas förknippar många Island mer med ekonomisk kollaps än med hästar, geysrar och storslagen natur. Året på Island gav mig många minnen, men inte minst min första erfarenhet av hur mycket en stor barnaskara kan sätta i sig.
Kanske var det där och då jag till fullo insåg tjusningen med en stor familj?
Min familj hade fyra barn - ja, egentligen fem, men den äldsta var ett resultat av en relation i mammans ungdom, och hon hade redan flyttat hemifrån när jag var där och arbetade.
Min vana trogen bakade jag gärna och ofta,och det var verkligen en ren fröjd att se hur mina kakor och bröd försvann lika fort som de kom ut ur ugnen. Tomma, smuliga tallrikar var snarare regel än undantag i köket.

Mamman i familjen var en imponerande kvinna i många bemärkelser. Hon var inte bara smart, välutbildad och en mycket engagerad förälder - hon var dessutom duktig på matlagning och kakbakning. Att baka bröd var däremot inget hon ägnat sig åt, och mina okomplicerade, svenska rågsiktsbröd och rostbröd väckte stor uppmärksamhet. Till min oerhörda förvåning blev dessa till och med ett samtalsämne i familjens bekantskapskrets!
Deras spis var ett kapitel för sig. Uppenbarligen var ugnen trasig, och jag påpekade detta, då ugnens defekt var att den hade på tok för hög undervärme i förhållande till övervärmen. Ni kan ju själva tänka er hur detta påverkar bakning. Mina klagomål ignorerades dock fram tills dess att mamman i familjen själv skulle baka en tårtbotten under min julledighet, då jag valde att flyga hem till Sverige. När jag kom tillbaka efter jul- och nyårshelgerna, hade föräldraparet varit ute och köpt en ny spis.
Au pair-mamman delade generöst med sig av sina bästa recept. Eftersom familjen bott utomlands i omgångar, både i USA och i det forna Sovjet, hade hon erfarenhet av diplomatliv och av finare fransk matlagning. Under vistelsen i Sovjet skrev hon till och med en liten kokbok, tillsammans med en annan matlagningsroad medföljande fru - "What's cooking in the Kreml", kallade de den. Tyvärr hade hon inte något exemplar över, annars hade den lilla boken varit rolig kuriosa i min kokbokssamling.

Detta banana bread kom från familjens tid i USA. Jag är helt såld på kakan i fråga. Inte minst eftersom mamman rekommenderade att bre smör på kakskivorna...

Isländska Banana Bread
1 3/4 cup vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1/8 tsk salt
1/2 cup smör, rumsvarmt
1 cup socker
1 tsk vaniljextakt
2 stora eller 3 små ägg
1/4 cup yoghurt
3 medelstora, mycket mogna bananer

1 cup är knappt 2,4 dl. Till min stora irritation verkar jag ha slarvat bort min cup-måttsats. Det var alltså bara atrt sätta sig och försöka räkna. Omvandlat borde receptet alltså bli något i den här stilen:

4 dl vetemjöl (240 gram)
1 tsk bikarbonat
1/8 tsk salt (ungefär 1 krm)
1,2 dl smör
2,4 dl socker
1 tsk vaniljextrakt
2 store eller 3 små ägg
0,6 dl yoghurt
3 medelstora, mycket mogna bananer

Blanda de torra ingredienserna i en separat skål. Vispa sedan smöret, sockret (det blev faktiskt vanligt strösocker i dag, för råsockret var slut) och vanlijextrakt riktigt fluffigt i en annan skål. Vispa sedan ned äggen, ett i taget. Sikta över mjölblandningen, och vispa försiktigt ned den. Dela bananerna i mindre bitar, och vispa slutligen ned dessa i smeten.
Det gör ingenting om de inte blir fullständigt söndermosade.

Häll smeten i en smord och bröad avlång form. Sätt in den nederst i ugnen, och grädda kakan i en timma och tio minuter. Du kan behöva lägga över lite alufolie mot slutet, om kakan tenderar att bli lite väl mörk. testa med en provsticka innan du tar ut den. LÅt kakan svalna i formen i tio minuter, och stjälp därefter upp den på en skärbräda för att svalna helt.

Detta är en fantastisk kaka, med en härlig konsistens. I min familj är den mäkta populär. Det givna tillbehöret till en rejäl, fortfarande ljummen skiva Banana Bread är givetvis ett stort glas iskall gammaldags mjölk - i varje fall om man heter Annika.

2 kommentarer:

  1. Har också bakat med banan idag, riktigt gott är det! :-)

    SvaraRadera
  2. Kalasgott: "Försvinnande gott", som man brukar säga ;).

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...