lördag 21 februari 2009

Choklad på längden och tvären

Kaffetryffel doppad i mörk choklad. Tack, Mia!

Kursen var jättebra. Vi fick handfasta tips, både om hur man skall tänka angående ingrediensernas proportioner och hur man lämpligast går till väga vid själva tillagningen. Vi fick även själva pröva på att temperera choklad
Mia Öhrn lät oss pröva på att laga fyra sinsemellan väldigt olika praliner:

Citrontryffel med blåa vallmofrön, doppad i vit choklad.

Mjölkchoklad- och cocostryffel doppad i mjölkchoklad och rullad i rostade cocosflingor och rostade, hackade hasselnötter.

Romtryffel på mörk ckoklad (pralinerna gjutna i mörk choklad i pralinformar)

Kaffetryffel på mörk choklad, doppad i mörk choklad (se ovan).

Vad kan jag säga om Mia Öhrn, som inte bara låter som ohöljt fjäsk? Hon har hållit dessa pralinkurser i åratal. Ändå förmedlar hon en sådan passion för choklad, genom sin pedagogiska begåvning, sin chosefria framtoning och smittande entusiasm. Det märktes verkligen att hon tycker det är roligt att vara kursledare.
En person dök inte upp på kursen, vilket ledde till att vi blev ojämna par. Jag grep chansen att få arbeta ensam. Inte för att jag är rädd för nya människor, utan helt enkelt därför att det var så skönt att få arbeta ensam och ostörd - i sanning en sällsynt lyx som fyrabarnmamma.
Mia servade mig, så att jag utan problem kunde vara hack i häl med de övriga deltagarna.
Jag fick med mig oväntat stora mängder choklad hem. "Tag med burkar", stod det i Medborgarskolans program. Det borde ha stått "Tag med stora burkar".

Jag kan inte annat än varmt rekomendera Mias pralinkurs!

8 kommentarer:

 1. För det första: detta inlägg gjorde mig oerhört sugen på choklad. Kan du inte skicka lite? ;)
  För det andra: det har egentligen inget att göra med ditt inlägg men jag är desperat....och totalt okunnig. *skäms lite* ;)
  Jag ser att du är registrerad på bloggportalen, jag gjorde samma sak men när jag nu ska klistra den koden de skriver om hittar jag nada. Å jag vet inte vem jag ska fråga..... =(
  Kan du hjälpa mig??

  SvaraRadera
 2. Vilka sötnosar! De får hemskt gärna flytta hem till mig...jag har burkar över. :) Jag köpte faktiskt en bok av henne idag, "Klassiska kakor på nytt vis", på rea och allt. Blåbärsmazariner, finska pistaschpinnar, flädersockerkaka och annat trevligt...lär bli flitigt använd. Den där kursen hade jag också gärna besökt, men 50 mil är ju inte direkt krypavstånd...tyvärr.

  SvaraRadera
 3. Amy: Jag minns ärliogt talat inte riktigt hur jag gick till väga. Var det inte så att man får en kod mailad till sig, som man bara klistrar in? Kan nog tyvärr inte bistå dig...:(

  Erika: Det kanske finns pralinkurser på närmare håll. Varför inte kolla Medborgarskolan på nätet, och se vad de har för kurser nära dig?

  SvaraRadera
 4. Wow, vad kul! Blev ju otroligt sugen på choklad nu. Pralinkurs låter jättekul. Var det svårt och supermånga moment att göra pralinerna eller sådant man kan klara av i hemmaköket utan att behöva investera i en hel hög med ny utrustning?

  SvaraRadera
 5. cocostryffeln kallar på mig!

  SvaraRadera
 6. Lät som en kul sak att önska sig i födelsedagspresent

  SvaraRadera
 7. AnKa: Det var jättekul. Jag skulle nog kalla det för en medeölsvår kurs. Att göra praliner innebär ganska många moment, och det gällre att hålla tungan rätt i mun - i synnerhet som vi gjorde fyra sorter samtidigt.
  Den enda utrustning som var helt ny för mig var gjutformarna för romtryfflarna. Sådana formar går loss på drygt 200 kronor styck i nätbutikerna. Men, man kan ju rulla sina tryfflar och doppa själv, givetvis, fast då med en fastare tryffelsmet.

  Sussie: de är grymt goda ;)!

  CrimsonAnna: Defibnitivt något att önska sig! Fast kurserna blir fulla på nolltid, så man får nog boka först och önska sig pengarna sedan ;)!

  SvaraRadera
 8. Hur kul låter inte det där! Jag skulle jättegärna vilja gå en sådan kurs. Speciellt för att lära mig Mjölkchoklad- och cocostryffel, den ser helt uuuunderbar god ut.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...