onsdag 4 februari 2009

Är detta nästa "Den hemlige kocken"?


Jag var inne på Kostdoktorn (Andreas Eenfeldts hälsoblogg) tidigare, och blev tipsad om den här boken som jag genast kände att jag ville beställa.

Andreas Eenfeldt har skrivit om boken tidigare. Här kan den som är intresserad läsa om vad Michael Pollan, författare och professor i journalistik vid Berkeley, skriver i boken.

Jag citerar direkt från Kostdoktorn:
"Här är Pollans förslag på vad vi borde äta: 'Ät mat. Inte för mycket. Mest växter.'
Nu menar han inte alls att vi skall äta vegetariskt, vilket inte jag heller tror är bra just för hälsan. Jag vill fokusera mer på hans första budord: Ät mat.
Det låter enklare än det är. En gång i tiden var mat allt vi kunde äta. Idag menar Pollan att det istället finns tusentals produkter i affärerna som snarare borde kallas ätliga matliknande substanser. Dessa produkter av den nya matteknologin har ofta hälsopåståenden på förpackningen. Light, extra fibrer, innehåller omega-3 fett, sänker ditt kolesterol osv osv."

Pollans bok är av förklarliga skäl skriven utifrån den rådande situationen i USA, och tydligen har EU striktare regler än USA kring hur man får marknadsföra mat med hjälp av hälsopåståenden.
Det skall bli intressant att läsa boken - trots att jag tycker mig ha ganska bra koll, så kommer jag garanterat få mig en tankeställare eller två.

8 kommentarer:

 1. Den låter mycket intressant. Naturligt borde vara det som passar oss bäst. Jag menar, vi är ju skapade av naturen.

  SvaraRadera
 2. Vad intressant. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 3. Hjälp vad spännande!!! Oj, oj känner att jag flummar iväg i vad är mat frågeställningen. Allt vi kan äta? Rent tekniskt kan vi ju äta sten, bomull och papper.... oj nu snurrar jag iväg i tankarna.

  SvaraRadera
 4. Tänk att det gick att sammanfatta så enkelt: Ät mat. Precis så. Verkar vara en intressant bok.

  SvaraRadera
 5. Hej Annika!
  Den boken ligger på mitt skrivbord på jobbet och väntar på läsning, och budskapet verkar underbart enkelt. Frågan är om det är lika enkelt att följa när jag går förbi godishyllan?
  Och så får du dra av ett år på min ålder för jag var yngre än alla andra. Men nästan.
  /Alice

  SvaraRadera
 6. Rebecca: Visst är det så. Tyvärr har ju många av oss fjärmat sig ganska långt från vad som är "naturligt", och har därmed svårt att göra de "rätta" valen.

  Kinna: Jag tyckte själv att det var ett så bar tips jag fick, så jag ville skicka det vidare.

  Kristin: Ja, vi får väl se hur författaren lägger fram sin sak.

  Annica: Ja, det är ju egentligen inte svårare än så. Men det krävs ju en del kunskap i dagens samhälle, för att veta vad som är mat.

  Alice: Då är du ju rena ungdomen ;). Ja det skall bli intressant att läsa boken och se om den får mig att reagera på samma sätt som "Den hemlige kocken". Om inte annat ger den säkert en intressant inblick i matproduktion i USA?

  SvaraRadera
 7. Den boken har jag aldrig hört talas om, bra tips! Måste jag kolla up!

  SvaraRadera
 8. Leila: Det tycker jag du skall göra! har bara precis börjat bläddra i den, men den verkar mycket intressant.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...