måndag 23 februari 2009

Brödpinnar med västerbottensost

Jag ville pröva att baka brödpinnar, och det gav mig samtidigt ett bra skäl att använda den sista biten västerbottensost som låg och försmäktade i kylskåpet.
Givetvis hade jag kunnat torka brödpinnarna på eftervärmen och således fått grissini, men de hade en så strykande åtgång att det inte blev aktuellt.
Nästa gång skall jag göra dubbel sats. Degen blev oerhört smidig och lättbakad, sannolikt en kombination av durumvetemjölet och fettet i osten.
Jag kan tänka mig att det skulle smaka utmärkt att krydda degen, exempelvis med finhackade oliver eller soltorkade tomater. Inte så värst originellt och nyskapande - men väldigt gott till en kall öl eller ett glas vin. Mycket passande på en buffé, eller om man inte känner för att laga en förrätt, men ändå vill bjuda sina gäster på något att knapra på innan middagen.

Brödpinnar med västerbottensost
25 gram jäst
5 Edit: 2,5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
0,5 tsk honung
300 gram durumvetemjöl
50 gram finriven västerbottensost
(en uppvispad äggvita till pensling, och flingsalt - om man så vill)

Lös jästen i vattnet. Tillsätt salt, honung och riven ost. Arbeta ned mjölet i degvätskan med hjälp av degkrokar; kör dem ett par minuter tills degen bildar en slät och smidig boll. Sätt ugnen på 250 grader, och låt degen jäsa övetäckt i 30 minuter.
Dela degen i 20 bitar. Rulla ut dem till långsmala korvar, och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspaper. Pensla med uppvispad äggvita. (Det gjorde jag inte själv, denna gång). Eventuellt kan man även strö lite flingsalt över. (Även detta moment hoppades över.) Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter, tio brödpinnar åt gången.
Låt svalna på plåtarna.

Dessa brödpinnar blir aningen sega, med lagom tunn och krispig skorpa. Nästa gång jag bakar dem skall jag pröva att torka dem som man torkar skorpor, på 50 graders ugnsvärme.

6 kommentarer:

 1. Annika jag gillar Din matblogg. Den känns närvarande och äkta vara. Skönt att du skippat reklamen mellan inläggen.

  Sia

  SvaraRadera
 2. Sia: Tack för en fantastiskt fin komplimang. Jag blir verkligen genuint glad.
  Ja, det här med reklam är ju en sak för sig. Jag kör lite små google adsense-annonser längsmed högerkanten, men med tanke på hur uselt dålig ersättning det visat sig att man får, så funderar jag på att strunta i dem helt.

  SvaraRadera
 3. bokmärker receptet! gillar iden!

  SvaraRadera
 4. Elin: Kul! Ja, jag känner att dessa pinnar kommer att dyka upp igen, i olika skepnader ;)!

  SvaraRadera
 5. Ah vilket bra recept! Det är så härligt att du är så utförlig i dina beskrvning, du skriver dessutom riktigt bra också! Det gillar jag! Ha en trevlig kväll!

  SvaraRadera
 6. Linda/Kryddburken: Tack skall du ha, och tack detsamma!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...