onsdag 18 februari 2009

En tidsresa

Skåda det nummer av Allt om Mat som firade tidningens 10-årsjubileum! Nummer 12, som utkom den 22:a september 1980.
Jag vet att det snart är 30 år sedan, men när jag läser i tidningen känns det ännu längre sedan - som en helt annan värld. I mitt huvud kan jag inte få ihop det. Det vill säga, tills jag inser att jag själv fyllde sex år 1980.

Den största behållningen av att läsa gamla mattidningar är inte recepten. Visserligen är det väldigt underhållande läsning, och somliga rätter (om än långtifrån alla) känns förvånadsvärt aktuella. Det mest intressanta är ändå det redaktionella materialet i form av matresor, konsumentupplysande artiklar eller historiska tillbakablickar.
Härom dagen blev jag till exempel upplyst om att Carl-Jan Granqvist tog över på Grythyttans gästgivaregård redan 1973!

Det mest slående är ändå tonen i tidningen. Där har det verkligen hänt saker under dessa snart trettio år. Det finns ett mästrande tonfall och en uppfostrande ton som känns väldigt omodern. Det finns också betydligt fler kommentarer till ingrediensers eventuella onyttighet eller dyra pris, än vad jag är van vid från nutida mattidningar. I ett inskickat recept kan det till exempel urskuldas att receptet på grund av att det innehåller så många ägg blir dyrt att tillaga. Någon som tänker så när ni står och knäcker ägg i dessa tider?

Det känns som att jag får en historielektion, och det kan vi väl behöva lite till mans ibland? Nutidshistoria är ett ganska försummat ämne. Om nu 80-talet kan kallas för nutid.

Jag sitter med ganska många tidskriftssamlare med gamla mattidningar, som jag fått ärva av min morbror som gick bort i höstas. När jag stöter på intressanta maträtter eller kuriosa, kommer jag säkerligen dela med mig hör på bloggen.
Vad bestod då jubiléumsmenyyn av?

Rökt renstek med haricots verts i vinägersås
Isvatten

Laxfilé i vitvinsås med pressad potatis
Château des Clydes 78

Hemlagad jordgubbsglass
Vitt portvin, t ex Cachuca

Vad säger vi om en sådan meny i dag?

5 kommentarer:

 1. Vilken nostalgiresa! För några år sedan gick min farmor och jag igenom ALLA hennes Allt om mat-tidningar för att klippa ut de recepten vi tyckte var värda att spara. Eftersom hon varit prenumerant sen starten och sparat varenda tidning tog det sin lilla tid, men det var ofantligt roligt =).

  SvaraRadera
 2. Rebecca: Det måste ha varit helt fantastiskt! Jag är så glad över de 4-5 årgångar jag nu har i min ägo. För att inte tala om köksalmanackor från 70-talet... verkligen genuint rolig och intressant läsning!

  SvaraRadera
 3. På denna blogg finns bland alla tips om goda ostar och annat finns en hel del matnostalgi som jag INTE vill uppleva IRL:

  http://bananeriskinkrock.blogspot.com/

  SvaraRadera
 4. Va coolt! Tack för titten, och på återseende!

  M v h

  // Janne

  SvaraRadera
 5. A: Den skall jag ta och kolla upp snarast!

  JB: Visst är det coolt? Nu skall jag titta in till dig!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...