torsdag 5 februari 2009

Soppa på flageoletbönor, savojkål och purjolök med bladpersilje- och valnötspesto


Det var alldeles för längesedan vi åt en riktigt fullmatad, mättande soppa till middag. Nu när jag känner mig trygg i förvissningen om att mitt förråd är fyllt med flageoletbönor, vill jag ta tillfället i akt att använda bönorna i en soppa tillsammans med savojkål och purjolök.
Det är svårt att förklara varför flageoletbönor är så goda. Smaken låter sig inte beskriva så lätt. De är väldigt milda, och kanske är de inte riktigt lika mjöliga i konsistensen som vissa andra sorter är. Många som inte gillar bönor, brukar just klaga på konsistensen snarare än smaken. Jag använde mig både av hela bönor och av mixade, för att reda upp soppan.

Persiljepeston kom sig av att jag älskar bladpersilja (lika mycket som jag avskyr krusbladig), och hade en stor bukett stående i köket som jag inte ville skulle gå till spillo. Kombinationen bladpersilja och valnötter råkar dessutom helt enkelt väldigt god.
En klutt av denna pesto i soppan höjde en redan gott rätt till skyarna.

Soppa på flageoletbönor, savojkål och purjolök
med bladpresilje- och valnötspesto

6 dl kokta flageoletbönor (175 gram torkade)
100 gram rökt sidfläsk, fint tärnat
1 stjälk selleri, finhackad
1 liten purjolök, finhackad (100 gram)
400 gram finskuren savojkål
2 vitlölsklyftor, rivna
3 msk finhackad bladpersilja
olivolja
1 liter vatten
1 hönsbuljongtärning
4 buskiga stjälkar timjan
salt och peppar efter smak

Koka flageoletbönorna enligt dessa anvisningar. Hetta upp en gjutjärnsstekpanna, och fräs det fint tärnade rökta sidfläsket. För över det till en emaljerad stekgryta. Häll i en skvätt olivolja, och tillsätt selleri, purjo, vitlök och bladpersilja. Låt fräsa en stund under omrörning.
Tillsätt sedan savojkålen, och låt den fräsa med. Häll över vatten, lägg i buljongtärningen och timjan
samt 4 dl av bönorna. Låt soppan koka upp under lock. Soppan skall sedan koka på medelvärme i uppemot 30 minuter.
Mixa de resterande bönorna med en halv deciliter buljong ur soppgrytan, och rör ned dem efter cirka 20 minuters koktid. Passa samtidigt på att plocka upp timjankvistarna ur grytan. Smaka av med salt och svartpeppar.

Bladpersilje- och valnötspesto:
2 dl bladpersiljeblad, packade
2 dl valnötter
0,5-0,75 dl olivolja
flingsalt efter smak

Mixa ingredienserna och smaka av med flingsalt. Den som vill kan givetvis också ha med lite riven vitlök.

Servera soppan med en generös kluck av peston.
Till vår förtjusning hade vi dessutom kvar ett sådant här valnötsbröd i frysen, vilket inte gjorde måltiden sämre.

2 kommentarer:

  1. Det låter verkligen smaskens.

    SvaraRadera
  2. Viktoria. Det var jättegott - bilden gör inte soppan rättvisa, men jag ha inte ro att fota bättre just nu :(.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...