I lördags bjöd jag på snittar till förrätt. Jag råkar vara barnsligt förtjust i snittar och bubbel - det känns alltid så festligt, och behöver vare sig vara det minsta krångligt eler exklusivt. Vid just det här tillfället var det snarare en stor dos man tager vad man haver som präglade förberedelserna.
Krustader har jag gillat sedan barnsben, och de har ofta och gärna fyllts med godsaker eller röror. Tyvärr begick jag misstaget att läsa innehållsförteckningen för några månader sedan, och fick då veta att de innehåller härdat vegetabiliskt fett, det vill säga transfett. Jag kan inte säga att jag blev särskilt förvånad, men det omöjliggör tråkigt nog alla vidare inköp. Jag kan bara inte köpa något med det innehållet.Nåväl, när jag nu inte längre kan fylla mina kitchiga krustader med diverse godsaker, så kan jag i stället upptäcka nya möjligheter. I lördags skar jag dagsgammalt, hembakat surdegsbröd i mindre bitar, steket dem i smör, och toppade med denna goda röra på rökt lax. Det går självklart lika bra med vanligt vitt rostbröd, eller vad man nu kan tänkas föredra. Surdegsbrödet var emellertid perfekt för oss.
Egentligen vore det kanske mest korrekt att kalla röran för laxmousse? Men - till skillnad från när jag tidigare gjort laxmousse, så undvek jag denna gång att mixa laxen. I bland har jag tyckt att konsistensen blivit en aning klistrig när jag mixat. I stället finhackade jag laxen mycket noga, och blandade den väl med smaksättningarna.
Det hela fick sedan stå i kylskåpet någon timma. Resultatet blev en röra som var lätt att breda (eller i mitt fall gaffla) på de smörstekta brödbitarna. Jag smaksatte med citronsaft, dill och mycket pepparrot, samt dekorerade med små bitar citron.
200 gram kallrökt lax
1 msk citronsaft
2 msk vispgrädde
2 msk färskriven pepparrot
1 msk finhackad dill
sm bitar av citron till garnering
Dillen kan tillsättas tillsammans med de övriga smaksättarna, om den är färsk. Av olika skäl var jag hänvisad till fryst dill, och för att den inte skulle göra laxröran för blöt, tillsatte jag den precis innan röran skulle bredas på brödbitarnaNi vet väl att det går hur bra som helst att frysa rökt lax? jag köpte på mig en större mängd efter julhelgen, då den var nedsatt på grund av kort datum.
Praktiskt att kunna plocka fram, när andan faller på och jag blir sugen på snittar.
Snittarna serverades med vad huset hade att erbjuda i form av bubbel - klassikern

Champagne och snittar låter underbart! En gyllne tråd i livets vardagsvåd :)
SvaraRaderaLyxpiraya: Det behövs egentligen inte så mycket för att livet skall kännas lyxigt. Inser man bara det, så infinner sig stämningen ganska så lätt ;).
SvaraRaderaHåller med er fullständigt - bubbel och snittar är verkligen en gyllene tråd i det gråaste av vardagar.
SvaraRaderaJag deicker C-vitamin i champagneglas . Känns ypperligt!
SvaraRadera