söndag 1 mars 2009

...like the very first time: Biff och bea


Jag vet.
Jag vet, sa jag!
Det spelar ingen roll att det har bloggats om biff och bea till förbannelse, för åratal sedan, och att Isobel Hadley-Kamptz redan har skrivit vad som kanske måste betecknas som en fantastisk hyllning och samtidigt en genial tillagningsbeskrivning till ovan nämnda rätt.

När jag i fredags kväll skulle fira, sörja eller kanske bara rätt och slätt acceptera att min sista dag som föräldraledig gick till ända - då fanns det inget jag hellre satte tänderna i.
En riktigt fin biff, blodig biff, med hemlagad bearnaisesås därtill.
En enkel sallad på tallriken, och Côte-de-Rhone i glaset, så var jag (nästan) nöjd.

Min lilla bea
0,5 dl vitvinsvinäger, dragonvinäger eller vit balsamvinäger
1 persiljekvist
0,5 msk hackad, färsk dragon
1 hackad schalottenlök
3 små eller 2 stora äggulor, rumstempererade
100 gram rumstempererat smör i små kuber
ytterligare 0,5 msk färsk dragon, finhackad
flingsalt och nymald vitpeppar

Koka upp vinägern, persiljestjälken, dragon och schalottenlök i en kastrull. Koka tills nästan ingen vätska återstår. Späd då med 1 msk vaten och drag från plattan. Sila av, och låt svalna.
Hetta upp vatten i en kastrull. Ställ en rostfri bunke av lagom stprlek i, eller pröva att ställa en mindre bunke i en rostfri sil i kastrullen - fungerar likadant. Blanda äggulorna med vinägerreduktionen i bunken, och värm försiktigt över vattenbadet. Klicka i smöret en kub i taget, och vispa noga. Såsen tjocknar fint. När allt smör klickats ned och rörts in i såsen, smaksätter du med dragon, salt och vitpeppar.

Våra små biffar bestod av hängmörad rostbiff från Sandströms,med tjock fettkappa kvar.
De smakade förträffligt.

8 kommentarer:

  1. Hemgjord bea är fantastiskt ! Jag ska lära 22-åringen hur man gör det i dag ( knepig meningsbyggnad ser jag nu men orka liksom)

    SvaraRadera
  2. Lyxpiraya: Vilken god mor du är ;). Själv trodde jag inte att jag tyckte pm bea, förrän jag fick smaka äkta hemlagad sådan!

    SvaraRadera
  3. Vi har oxå bregott till mackan =) Jag snubblade in på din blogg igår och jag är lika imponerad idag som då, helt otroligt vad du verkar duktig.

    SvaraRadera
  4. Leila: Man tackar *rodnar*! Jag är långt ifrån någon expert, snarare en matglad amatör som tillbringar osunt mycket tid i köket.
    Det är mitt största intresse.

    SvaraRadera
  5. Alla behöver bea och biff ibland - man blir stark och glad.

    //Ola

    SvaraRadera
  6. mmmmm smaskens indeed. Det är som man säger - bara köttet är riktigt gott och bra stekt och bean hemmagjord och inte från påse så blir livet genast bättre.

    Ska nog ta en sås nästa fredag om jag hittar bättre kött än förra veckan.

    SvaraRadera
  7. Vilka smarriga biffar!

    SvaraRadera
  8. Silver: Det är så sant som det är sagt!

    Chall: Ja, bra kött är ju en fölrutsättning. Och det är ju tragiskt att beans rykte blivit så förstörd av pulver- och helfabrikatsvarianterna.

    Lisa: De var grymma! Vägde mer än 750 gram tillsammans...

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...