onsdag 1 oktober 2008

Timjanköttbullar i tomatsås


Ursprungsreceptet till denna rätt kommer från Mette Ankarloos kokbok Maten hemma. Denna bok är fylld av väldigt enkla, opretentiösa och goda recept som även den som inte är så van vid att laga mat kan lyckas med. Tråkigt nog måste man vända sig till antikvariat, för att få tag på den.

På sätt och vis är detta en variant av receptet på köttbullar i tomatsås som vår familj vidareutvecklat från boken Medelhavsmat för svenska kök; också den av Mette Ankarloo - och omöjlig att få tag på, annat än begagnad.

Dessa timjankryddade köttbullar känns för mig lite som en snabbvariant, kanske för att jag oftare lagat dem samma dag som vi skall äta dem. De innehåller färre ingredienser, och Metta Ankarloo tycker att man skall koka dem, som frikadeller. Trots att det innebär ett extra moment i tillagningen, så föredrar jag att bryna dem, så att de får en stekyta. Köttbullarna blir saftigare då, tycker jag.
Dessutom anser jag att det blir lite snålt med tomatsåsen om man som Mette skriver i receptet tar en burk krossade tomater. Tag absolut två! Och om man i likhet med mig använder tomatkonserv av det fantastiska märket Mutti, kan man definitivt strunta i de två matskedar tomatpuré som ingår i originalreceptet...med andra ord har jag fjärmat mig en bra bit bort från det som står i boken, inser jag. Det är som det brukar vara.
Man tar ett recept, pröva det, ändrar på det man tycker borde vara annorlunda - och så har man gjort det till sitt eget!

Timjanköttbullar i tomatsås
Tomatsås:
2 burkar Mutti krossade tomater
2 små silverlökar, finhackade
2 msk fint hackad färsk timjan
1 hönsbuljongtärning
råsocker
svartpeppar
olivolja till stekning

Hetta upp olivolja i en stekgryta. Fräs silverlök, vitlök och timjan på svag värme. Häll över tomatkonserven och lägg i hönsbuljongtärningen. Tillsätt råsocker och svartpeppar efter smak. Rör om ordentligt, och låt såsen småkoka på låg värme.

Köttbullar:
cirka 500 gr nötfärs
1 ägg
2 schalottenlökar, finhackade
3 msk fint hackad färsk timjan
salt och svartpeppar
smör till stekning

Blanda ägg, schalottenlök och timjan i en rymlig bunke. Salta och peppra på köttfärsen, och blanda altsamman väl. Hetta upp smör i en rymlig gjutjärnsstekpanna. Forma färsen till valnötsstora köttbullar, och bryn dem i smöret. Lägg ned dem i tomatsåsen, och skaka på grytan så att de sjunker ned i såsen. Lägg på locket, och låt koka försiktigt i 20-30 minuter. Tag sedan av locket, rör försiktigt om i grytan, och stäng av plattan. Låt grytan stå kvar på plattan utan lock, medan du kokar pasta.

Vi åt köttbullarna tillsammans med linguine, och generöst med parmesanost. Jag ville ha lite extra färsk timjan på.

I kväll var det faktiskt en ren fröjd att se hur barnen njöt av sin middag! Helt och fullt en mycket harmonisk välsmanande måltid...

2 kommentarer:

  1. Precis vad vi skulle haft till middag. Måste testa din variant någon gång - alltid kul att variera sig lite.

    SvaraRadera
  2. lotta: Har varit hos dig nu och läst. Förstår att det blev en annan kväll än ni tänkt er.
    Lammfärs hade kanske varit stået vassare - men det var otroligt gott att "bara" krydda vanlig nötfärs med chalottenlök och timjan - en ovanligt ren smak. Ingen vitlök, för ovanlighetens skull. Omväxling förnöjer!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...