onsdag 15 oktober 2008

Skenbart oansenlig soppa på rotselleri

Den ser inte mycket ut för världen, det skall medges. Det var minst sagt otacksamt att ens fotografera den! Men - den förtjänar att uppmärksammas, inte desto mindre. I synnerhet vid denna tid på året, då rotselleri är så billigt att det nästan är skamligt.

Soppan lärde jag mig en gång i tiden att laga av min dåvarande vän H, som jag berättat om tidigare. Hon hade lärt sig soppreceptet av sin mamma, om jag inte minns fel.
Detta är en soppa som jag vid flera tillfällen lagat då det varit min tur i sopplaget på jobbet. Varje gång har det varit lika intressant att se hur samtliga lunchätares reaktioner på vad som serveras till lunch har gått från artig avmätthet till ren förtjusning!
Uppenbarligen är rotselleri inte en ingrediens som väcker kulinariska associationer. Den åtföljs så att säga inte av några stora ovationer, om nu någon hade trott det.

Kanske kan denna lilla soppa få någon att ändra inställning, och skänka rotsaken i fråga den uppmärksamhet och uppskattning den faktiskt förtjänar?

Det godaste tillbehöret är att skära fina, små strimlor av rotselleri, pressa citronsaft över, och låta dem marinera någon timma innan serveringen. Om man inte orkar stå och skära - vilket var fallet för mig igår, tisdag - så går det bra att servera soppan med en citronklyfta att pressa i.

Mamma-vännen A var min lunchgäst i går; alltid en tacksam gäst, förvisso, men jag är säker på att hon uppskattade soppan lika mycket som jag själv gjorde! Detta trots dess oansenliga yttre.

Krämig soppa på rotselleri
1 schalottenlök, finhackad
en klick smör
1/2 dl vitt vin
2 hönsbuljongtärningar
5 dl grovt riven rotselleri
vatten
1/2-3/4 dl vispgrädde
1 citron

Hetta upp smöret i en kastrull. Fräs schalottenlöken på låg värme, tills den mjuknat. Häll i riven rotselleri och hönsbuljongtärningar, och häll över så mycket vatten att det täcker sellerin. Låt koka upp och sedan småkoka i cirka 20 minuter.
Häll i vispgrädden och mixa soppan helt slät. Späd vid behov med vatten om den verkar för tjock. Det är ju en smaksak hur tunn eller tjock man vill ha sin soppa!

Servera med antingen de ovan nämnda citronmarinerade selleristavarna, eller med latmansvarianten - citronklyftan. En god smörgås är givetvis ett ypperligt tillbehör!

6 kommentarer:

 1. Ny fin bild och massor med nya recept som gör mig hungrig och matlagningssugen.

  Grattis till det fina omnämnandet på Taffel

  SvaraRadera
 2. Din beskrivning får denna soppa så oansenlig att bli helt oemotståndlig, den kräver tydligt sin undertext! Detta ska provas! Må så gott!

  SvaraRadera
 3. Hej Annika! Som en trogen läsare av Lisa @ Taffel blir jag tipsad hit, och hon har som oftast rätt. Din blogg är jättebra! Jag förstår ditt problem med att ta bilder på soppor, det hade varit så mycket lättare om man kunde bifoga doften i stället! Bara browse, och sedan är alla läsare fast! / Mvh Linn

  SvaraRadera
 4. Lotta: Tack snälla! Jo, bilden blev okej till slut, men det ser ju inte så gott ut som det är i vekligheten...

  Kryddburken: Ja, när bilden inte räcker till för att förmedlka känslan, får man ta språket till hjälp! Soppan är diskret elegant, skulle man kunna säga...

  Trädkramaren: Välkommen hit!Tack för den fina komplimangen!
  Nu har jag bara hunnit kasta mig in på din blogg som hastigast, men den skall jag definitivt återkomma till när jag har lite mer tid under dagen...

  SvaraRadera
 5. Håller på med den här soppan, gästerna kommer snart... När ska vinet i ???

  SvaraRadera
 6. Sirisdotter: Oj, vinet ska i samtidigt som buljongen. Hoppas det gick bra! Jag ska korrigera texten så snart jag hinner!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...