torsdag 9 oktober 2008

Äppelpannkaka i ugnen

Jag har läst om äppelpannkakor av alla de slag på flera håll och kanter den senaste veckan. Tanken på en sådan ugnspannkaka tilltalade mig, och jag beslöt mig för att improvisera fram en variant som efterrätt till kvällens soppa.

Jag är inte alls främmande för att grädda högvis med plättar eller pannkakor till barnen. Gräddar också gärna frasiga våfflor. Men - i bland är det sällsynt skönt att kunna slänga in en pannkaka i ugnen, och ägna sig åt något annat, medan den sköter sig själv.

Detta blir en ovanligt impressionistisk receptskiss, för att vara jag! Det var lite för mycket multi-tasking just i kväll. Tack och lov minns jag ändå hur jag bar mig åt; grundreceptet på pannkaka sitter i hjärnstammen, tror jag - jag kommer nog rabbla det när jag sitter förkalkad på hemmet på ålderns höst.

Äppelpannkaka i ugnen
6 ägg
6 dl mjölk
4 dl vetemjöl (240 gram)
1 tsk salt
1/2 tsk bakpulver

2 söta äpplen; skalade,
tunt skivade och delade
2 msk råsocker
2 tsk kanel

smör till ugnsformen

Vispa ihop äggen med en ballongvisp
i en rymlig skål. Vispa ned en deciliter av mjölken. Tillsätt mjölet, och vispa mjukt ned det i blandningen; tillsätt mjölken i etapper, och vispa grundligt, så undviker du klumpar av mjölet. När smeten är slät, vispar du ned saltet och bakpulvret.
Blanda äppelbitarna med råsockret och kanelen i en skål. Häll smeten i en smord ugnsform , och strössla äppelbitarna över. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 35-40 minuter.

Låt pannkakan svalna, och njut av den som den är. Inga tillbehör behövs - den var suveränt god! Eget skryt luktar illa, men det var faktiskt barnen som slogs om den sista biten.
Detta är helt klart en rätt som kommer tillagas snart igen.
Jag tror jag dristar mig till att kalla den för en nyttig efterrätt!

4 kommentarer:

 1. jaha, då har man lagat efterrätt till middag då! Återigen måste jag anteckna att ja ska läsa HELA receptet innan jag börjar, men men de tre stora barnen blir nog glada!

  Anna

  SvaraRadera
 2. Anna: Äsh, det går väl lika bra att äta den till middag? Tycker jag, så här i efterhand...

  SvaraRadera
 3. Soon we will know! Fin hemsida! Jag blir nog ett fan...du kan få tips om tre bra viner... Farmers - chardonnay, Lighthouse vitt från CA och ett fint rött med det lite töntiga namnett Duette alla i 90-100kr klassen./A

  SvaraRadera
 4. Alla nöjda och mätta tack för det!
  /ANNA

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...