torsdag 30 oktober 2008

Boeuf bourgignon på vårt sätt


Hur många så kallade versioner finns det inte av denna gryta? Jag gör definitivt inte några som helst anpråk på att vår version skulle vara särskilt autentisk. Den råkar helt enkelt vara väldigt god. I bland räcker det ganska långt.
Nu skulle vi egentligen ha bjudit på grytan när goda vännerna J och J med barn skulle ätit middag hos oss för ett antal veckor sedan. Middagen ställdes in på grund av sjukdom, och vi beslöt att frysa in grytan i väntan på ett annat tillfälle med matgäster.
Det går bevisligen alldeles utmärkt att frysa den, kan jag rapportera efter kvällens goda middag. Jag valde att reda såsen med beurre marnier, som jag lärde mig av den otrevliga med ytterst kompetenta hemkunskapslärarinnan som jag tidigare nämnt här i bloggen. Det rör sig alltså om metoden att blanda till en tjock smet av vetemjöl och rumsvarmt smör, som lätt och klumpfritt kan vispas ned i en soppa eller gryta.

I kväll serverade vi grytan med den utmärkta tillbehören kokt potatis och förvällda, smörslungade sugar snap peas.

Boeuf bourgignon
cirka 800 kg grytbitar av högrev
salt och vitpeppar
smör till stekning
4 dl rödvin
2 köttbuljongtärningar
1 stjälk selleri, finhackad
4 morötter, grovt delade
2 paket steklökar (300 gram), skalade
3 vitlöksklyftor, rivna
2 lagerblad

1 rågad tsk vetemjöl + en rågad tsk smör

Putsa grytbitarna vid behov. Jag valde vid detta tillagningstillfälle att dela dem i mindre bitar. Bryn köttet i omgångar smör i en gjutjärnsstekpanna. Salta och peppra försiktigt.
Lägg morötter, steklökar, vitlök och selleri i en rymlig stekgryta. Häll i de brynta grytbitarna. Lägg i buljongtärningar och lagerblad. Häll över rödvinet. Lägg på locket och höj temperaturen så att grytan kokar upp. Sänkt därefter temperaturen och låt grytan stå och småputtra ett par timmar. Red avslutningsvis av med beurre marnier.

Jag tycker det är gott att morötterna blir mosiga och att löken kokar sönder. Om man föredrar att de ser snyggare ut och behåller formen, tillsätter man dem helt enkelt senare under tillagningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...