torsdag 9 oktober 2008

Ärtor med fläsk


Jag fick i morse ett plötsligt infall. En bild dök upp i mitt huvud, kopplad till smak- och doftminnen. Till barndomens torsdagar. Husmanskost när den är som bäst - ärtsoppa med riktigt fint fläsk.

Jag styrde kosan mot Willy´s i Älvsjö. Där finns nämligen Sandströms kött & catering. Jag har stått och smådreglat och spanat i köttdisken vid ett par tillfällen. I dag bestämde jag mig för att det var dags att faktiskt köpa kött!
Jag fick makalöst god service, och gick därifrån med bland annat den otroligt fina bit rimmat fläsk som skulle få koka tillsammans med ärtorna.

När jag växte upp brukade mina föräldrar koka storkok på ärtsoppa, med en hel fläsklägg i. Detta fick stå och småkoka i timmar, varefter fläskläggen fiskades upp, rensades från svål och späck. Det möra fläskköttet skars i lagom stora bitar, vilka fördes tillbaka ned i soppan.
Detta ville jag i dag efterlikna; dock i mindre skala.

Ärtsoppa - min modell
5 dl blötlagda ärtor kokas med en finhackad gul lök i grönsaksbuljon i upp till två timmar. Det rimmade fläsket får koka med, men plockas upp innan soppan börjar tjockna, och ärtorna börjar spricka och bli mosiga. Fläskbiten putsas på överflödigt fett. Jag fick svålen bortskuren från mitt fläsk i butiken. Köttet delas i lagom stora bitar - storleken är givetvis en smaksak. För tillbaka dem till soppkastrullen.
Servera soppan med senap och färsk timjan.
Öl är gott att dricka till!
En macka på fint knäckebröd med smör och en lagrad ost är inte heller fel.

Jag lade ärtorna i blöt bara fem timmar innan jag började koka soppan; givetvis är det bättre att ha lite mer framförhållning, och blötlägga kvällen innan.Det var en sådan känsla av lyx att köpa kött över disk, från en riktig köttbutik. Att få sin köttbit inslagen i papper, i stället för att plocka till sig ett tråg innehållandes en fuktig bit kött som man bara kan se en bråkdel av.

Varför går jag inte oftare till en riktig köttbutik och handlar över disk? Jag lovar härmed mig själv att bli mer generös mot mig själv och familjen med avseende på köttråvaror. Sandströms har en hel del bra priser just nu.
Bland annat på råvaran till det vi skall äta på söndag; det jag skall tillreda redan i morgon kväll, så att rätten får stå och mogna tills söndag kväll...

2 kommentarer:

  1. Vad coolt! Jag har också tänkt att återuppliva torsdagstraditionen från barndomen nån gång, men inte fått ändan ur. Nu blev jag inspirerad.

    SvaraRadera
  2. fh a.k.a. bosse: Det är verkligen jättegott! Jag minns faktiskt inte när jag senast själv kokade ärtsoppa. Det kan vara fem år sedan... Det kommer i vart fall inte dröja fem år tills nästa gång!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...