måndag 20 oktober 2008

Ännu en bleksiktig soppa: blomkål med trevliga kompisar


Det är så trist att skriva om mat som smakar gott, doftar härligt men gör sig illa på bild. Om den här ljuvligt krämiga blomkålssoppan inte hade haft sina trevliga kompisar, hade den sett ungefär lika spännande ut som en tallrik filmjölk.
Receptidén och tillbehören har jag lånat ur senaste numret av Mat & Vänner. Min vana trogen förändrade jag givetvis soppan en hel del under tillagningen. Det som hamnade i tallriken och det som syns på bild i tidningen ser nästintill identiskt ut - men jag vågar kaxigt nog påstå att min soppa är godare än originalreceptet.

Receptet i tidningen innehåller väldigt mycket vispgrädde. Jag älskar grädde, men jag valde att minska på mängden riktigt ordentligt. Grädden skall förhöja smaken på blomkålen - men det skall inte smaka grädde om soppa.
Den som av olika skäl undviker vispgrädde, eller vill göra soppan mer vardaglig, kan givetvis använda matlagningsgrädde i stället.
Jag ökade alltå mängden buljong i förhållande till mängden grädde, och valde dessutom att låta schalottenlök ersätta den gula lök som föreslogs i receptet. Schalottenlöken fick dessutom svettas i en matsked riktigt fin konjak. Detta gav soppan en mycket svag, men ändå märkbar ton av konjak, som passade oerhört bra med blomkålen.

Macadamianötter är fantastiska. Jag har aldrig tidigre använt dem i mat. De är så härligt, obegripligt rika på fett, vilket om inte annat märks när man - som jag - delade dem och rostade dem i en torr gjutjärnsstekpanna. Rosta, förresten. Det vore mer korrekt att skriva att nötterna stektes i sitt eget fett.
Hur gott som helst.
Jag saltade dem generöst med flingsalt.
Nötterna visade sig vara ett kul och oväntat gott tillbehör till soppan. Om jag möjligtvis trott att de skulle vara med enbart som dekoration, så visade det sig vid provsmakning att de verkligen kompletterade soppan med sin sälta och konsistens.

Timjan och blomkål är helt klart riktigt bra kompisar. Den goda olivoljan lade sig vackert på soppans yta, och bidrog på sitt vis till att förstärka dess milda smak. De gröna slingorna såg verkligen ovanligt bra ut mot soppans bleka yta. Zetas Intenso, som vi använde, smakar nästintill som novello. Inte dumt alls.

Blomkålssoppa på mitt sätt
600 gram blomkål, delad i små buketter
1 schalottenlök, finhackad
1 msk konjak
5 dl grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde
3 kvistar timjan
1 påse macadamianötter
flingsalt
smakrik olivolja

Smält smöret i en kastrull eller gryta. Låt schalottenlöken svettas i smöret på låg värme. Tillsätt konjak, och låt den koka in. Häll över blomkålen, timjanstjälkarna, vatten, grädde och buljong. Låt koka på svag värme i omrking 20 minuter.
Plocka upp timjanstjälkarna, och mixa soppan slät. Servera med rostade, saltade macadamianötter, en kvist timjan och ringla över lite riktigt god olivolja.

Vi serverade soppan som förrätt i lördags, när vi hade goda vännerna A och M på middag.

7 kommentarer:

  1. Åååh, där är ju soppan du rekommenderade. Den ska definitivt testas! Jag har ju 500 g macadamianötter att smaska i mig =D.

    SvaraRadera
  2. Rebecca: Den var underbar! En riktig lyxsoppa.

    SvaraRadera
  3. Enkelt men underbart beskrivet recept

    SvaraRadera
  4. Örjan: Tack för den fina komplimangen! I bland är det skönt när det enkla kan vara det goda.

    SvaraRadera
  5. Det är aldrig fel att göra maten lite mer estetisk:)

    SvaraRadera
  6. CrimsonAnna: Absolut inte! Och ibland, som i det här fallet, är det avgörande...

    SvaraRadera
  7. Fick inspiration av ditt recept! Hade tyvärr inga macadamianötter, de lät som urgod topping annars.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...