söndag 12 oktober 2008

Lånad, krämig kålrabbisallad

Det händer sällan jag blir särskilt inspirerad av ett recept som saknar bild. Men - det finns undantag. I senaste numret av Mat & Vänner stötte jag på denna lilla sallad, och greps av en omedelbar lust att laga till den!
Jag har aldrig tidigare köpt kålrabbi. Har tittat på den i bland och tyckt att den ser snygg ut, men aldrig vågat mig på att anrätta den.
I artikeln som avslutades med receptet, stod att läsa följande, nästan poetiska hyllning:

"När man skalar kålrabbi kommer man fram till det vita, spröda köttet som är krispigt med en mild kålsmak, som kan beskrivas som en blandning av rädisa och blomkål. Serveras den tillagad går smaken mer åt kronärtskockshållet."

Det låter ju bara hur bra som helst, i mina öron!
Två kålrabbi införskaffades, och jag satte igång med salladen...

Krämig kålrabbisallad ur Mat och vänner

2 huvuden kålrabbi
1 äpple (skulle vara syrligt, men jag valde ett Aroma!)
1 dl crème fraîche
2 msk skånsk senap
1/2 rödlök
(2 msk persilja, som jag struntade i!)
(salt och) svartpeppar

Jag skalade kålrabbihuvudena, strimlade dem tunnt och skar strimlorna i cirka 2 cm långa stickor. Dessa förvällde jag i saltat vatten i omkring fem minuter. Sköljde dem med kallt vatten, helt på eget bevåg, och lät dem rinna av i en sil. Äpplet skulle enligt receptet vara syrligt, men jag tog helt enkelt det som fanns hemma, vilket råkade vara sött. Jag skar det i lika små stickor som kålrabbin.
Jag finhackade rödlöken och lät den ligga och dra en stund i kallt vatten, för att råda bot på den beska tonen jag ofta finner hos rödlöken. Därefter blandade jag crème fraîche, senap, äpple, rödlök och svartpeppar, och rörde till sist ned kålrabbin. Bladpersilja är en favorit, som dessutom fanns hemma - men jag tyckte helt enkelt inte att det passade in. så jag valde att strunta i den.

Himmel, så gott det blev!
Jag älskar kål, och jag älskar dessutom senap, så det var ganska rimligt att jag skulle tycka om denna krämiga lilla sallad.
Den smakade alldeles utmärkt tillsammans med rökt skinka, på en skiva bröd bakat över natten...
Serveringsförslagen i receptet är just till rökt skinka, eller till varmrökt lax. Kan tänka mig att det skulle passa alldeles utmärkt!

5 kommentarer:

 1. Det har later helt lysande. Definitivt nagot som jag kommer att prova snart.

  // Mike

  SvaraRadera
 2. Mike: Jag kan bara säga - prova! Skall äta upp de två matskedar som blev senare i dag. Jag kommer garanterat att slicka skålen...

  SvaraRadera
 3. Åh, vad smaskigt det ser ut! Det ska jag prova! :)
  Det ska bli spännande att smaka på kålrabbi - det har jag aldrig gjort förut.

  SvaraRadera
 4. Aahh...jag verkligen älskar kålrabbi! Men har sedan barnsben endast ätit den nykokt med smör och salt samt en delikatessmörgås med välrökt skinka till. Detta skall provas!

  SvaraRadera
 5. Jenny: Ja, jag kan välk inte göra mer reklam för den än jag redan gjort ;)!

  fh: Din barndomsversion låter jättegod. Jag kanske måste pröva...!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...