torsdag 16 oktober 2008

Krämig soppa på kyckling, rotfrukter och cannelinibönor


Vädret kunde inte varit bättre i Stockholm i dag! Himlen var täckt av tjocka, gråa moln, och regnet fullkomligt öste ned. Nej, jag är det inte minsta ironisk - det var ju perfekt soppväder!

Sedan jag härom dagen blev varse att det idag är måltidens dag, har jag varit helt inställd på att kvällens middag skall bestå av soppa och bröd. Då återstod bara det angenäma arbetet att bestämma vilken sorts soppa, och vilket bröd!
Jag skummade igenom några kokböcker och receptsajter, men hittade inget som riktigt passade det jag har i åtanke just i dag. Jag ville inte ha något tomatbaserat - jag älskar tomat, men ibland känns det som att tomaterna tar över matlagningen helt! Det kändes inte heller lockande med något kvasi-thai-hopkok med currypasta.
Jag ville att soppan skulle smaka av rotfrukter och kyckling. Den skulle inte innehålla några mejeriprodukter, men ändå vara krämig.

Tre ensamma kycklingfiléer låg i en påse i frysen. Rotfrukter fanns det så fullt av att det bågnade. Bladpersiljan stod så grön och grann i sitt glas, basilikan frodades i sin kruka, och i skafferiet fanns precis den rätta ingrediensen för att få fram krämigheten jag ville ha - nämligen cannelinibönor! Det var med andra ord bara att sätta igång!

Min krämiga kycklingsoppa
1 liten gul lök, finhackad
1/2 purjolök, finhackad (den grönare halvan)
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 morötter
1 palsternacka, finhackad
1 bit rotselleri, finhackad (jämnstor med palsternackan)
1 stjälk selleri, finhackad
1/2 squash, finhackad
2 hönsbuljongtärningar
2 burkar cannelinibönor, sköljda och avrunna
olivolja
3 kycklingfiléer, skurna i små bitar

hackad bladpersilja och basilika till servering

Den som inte har tid eller lust kan så klart riva rotfrukterna. Det blir säkerligen en lika god soppa, om än inte lika snygg!
Hetta upp olivoljan i en rymlig gryta. Fräs alla finhackade grönsaker och rotfrukter på medelvärme tills de mjuknat. Häll på vitt vin och vatten så att det täcker, lägg på locketoch låt soppan koka upp. Låt småkoka i 20-30 minuter. Häll då i den ena burken cannelinibönor, och lägg i kycklingbitarna. Låt soppan sjuda i ytterligare 10 minuter. Mixa nu den andra burken cannelinibönor, och rör ned i soppan.

Strö över hackad bladpersilja och basilika, kanske någon också vill ha lite parmesanost? Servera soppan med ett gott bröd.

Detta blev en otroligt harmonisk måltid, trots att vi åt ovanligt sent till och med för att vara vår familj! Barnen åt tärnade rotfrukter utan att blinka!
För egen del kan jag säga att soppan blev precis så som jag ville ha den. Mild, men ändå smakrik!

2 kommentarer:

  1. SÅ gott det ser ser. Perfekt för mig att göra till den andra parten som är lite halvskeptisk till rotfrukter och inte helt positiv till helvegitariskt alla gånger. Vad tror du om att byta ut cannelonibönorna mot vitabönor? (det går hem nämligen)

    Jag gillar personligen inte linser så mycket men annars är det ju världens bästa bindingsmedel.... men bönor är ett annat sätt.

    SvaraRadera
  2. chall: Det funkar garanterat hur bra som helst med vita bönor!

    Den här soppan kommer att bli en klassiker här hemma.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...