söndag 26 oktober 2008

Ugnsstekt kyckling med
rostad butternut squash, gulbetor, morötter och palsternackor


Vi hade en fantastiskt trevlig lördag. Goda vännerna J och J kom på efterlängtat besök. Vi har den stora turen att deras barn och våra är oerhört förtjusta i varandra, vilket gör vårt umgänge väldigt okomplicerat. Då är det lätt att umgås i många timmar.
Jag tar varje tillfälle i akt att baka, eftermiddagen började därför med en fika, då vi smorde kråset med Chocolate Chip Cookies.
Middagen blev inte mindre uppskattad. Det är märkligt hur gott det blir med hel kyckling i ugn. För att inte tala om hur vackert det är att se på ett fat.
Valet av tillbehör var lysande - butternut squash är så klart kompis med gulbetor, morötter och palsternacka. Färgerna var i sig fantastiska.
Att laga till en delikat sås var lekande lätt när pannan var full av den goda saft som runnit ur kycklingen. Vitlök, citron och salvia fick stå för smaksättningen i dag. Salvian hamnade helt klart i bakgrunden tillsammans med de andra smakerna. Nästa gång vågar jag ta dubbelt så mycket, så att den sticker ut och märks mer.

Ugnsstekt kyckling med vitlök,
citron och salvia

2 kycklingar à 1,5 kg styck
100 gram rumsvarmt smör
1 msk flingsalt
2 krm vitpeppar
4 vitlöksklyftor, rivna
skalet från 1 citron
citronen, skuren i 8 bitar
1/2 kruka salvia, hackad

Blanda smöret med salt, peppar, vitlök, citronskal och salvia. Smörj in kycklingarna med smörblandningen. Massera dem ordentligt, och se till att få in smör även i krävan.
Placera sedan fyra små klyftor citron i vardera kräva, och stek kycklingarna i 200 graders ugnsvärme tills de är genomstekta. Hur lång tid detta tar i det enskilda fallet, är svårt att säga. Mina kycklingar som inte var mer än halvtinade tog uppemot 1,5 timma på sig att bli klara i 200 grader i varmluftsugn.

Ugnsrostade gulbetor, morötter,
palsternacka och butternut squash

4 stora morötter
4 palsternackor
10 ganbska små gulbetor
1 butternut squash på cirka 600 gram

Dela morötter och gulbetor i något så när lika tjocka bitar; palsternackorna i något tunnare bitar. Stjälp dem i en ugnsfast form som oljats generöst med olivolja. Blanda runt rotsakerna i oljan och strö flingsalt över. Rosta i omkring 30 minuter eller tills de verkar klara. Rör runt bland dem emellanåt, så att de tillagas jämnt.
Butternut squashen behöver inte lika lång tillagningstid. Om den delas i lika tjocka bitar som morötterna och gulbetorna, så är de klara på 10-15 minuter.
Rör runt även bland dessa.

Återigen är det svårt att ange en exakt tid, men ett tecken på att de är klara är att de tenderar att vilja sönder när man vänder dem i ugnen.

En makalöst god kycklingsås
stekskyn från ugnsformen
2 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
flingsalt och vitpeppar efter smak
koloritsoja

Den härliga, trögflytande skyn i botten på kycklingarnas ugnsform måste givetvis tas tillvara. Min sky doftade något otroligt gott av vitlök, citron och kycklingfett.
Bästa sättet är i mitt tycke att göra en sås av den. Sila skyn ned i en kastrull. Sätt på plattan på medelhög värme, och vispa ned vetemjölet i skyn. Lättast är att sikta ned mjölet samtidigt som du vispar kraftigt. Häll i grädden, och fortsätt vispa tills såsen börjar koka. Sänk värmen, och passa såsen; fortsätt vispa medan den kokar och reder sig. Smaka av med salt och vitpeppar, och ge såsen lite vackrare färg med koloritsojan.

Vi kokade lite pasta åt barnen, men för oss vuxna var kycklingen, de rostade rotfrukterna och såsen en komplett måltid.

Jag har inte tröttnat på butternut squash fastän jag ätit det tre gånger den här veckan. Rätterna har skiljt sig åt såpass mycket att dess olika egenskaper verkligen kommit fram.
Det känns helt klart som att jag kommer vilja pröva två receptidéer till.

2 kommentarer:

  1. J och J instämmer i att det var en fantastiskt trevlig lördag. Jättegod mat, Annika! Som alltid! Jättefin blogg, nu vet vi var vi ska leta efter recept nästa gång.
    Jenny och Johan med peppisarna

    SvaraRadera
  2. J och J: Tack snälla! Nöjet var helt på vår sida!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...