fredag 31 oktober 2008

Vanlig, hederlig kardemummakaka


Det är ofta det enkla som är det goda. I det här fallet vill jag hylla enkelheten i en vanlig, hederlig kardemummakaka.
Under gymnasieåren i början av 90-talet satt jag och mina vänner många timmar på kaféer i centrala Göteborg . Vi upplevde det som att kafékulturen exploderade just vid den tiden. Att fördriva håltimmarna med kaffe, cigaretter och kanske en bit kaka fungerade både som verklighetsflykt och som socialt umgänge.
Många ställen hade ett ganska erbarmligt utbud av exempelvis den dåtida standardlunchen fylld baguette, trista bullar eller produkter från Delicato. På andra ställen fanns bättre utbud, och där kunde man till exempel köpa sig just en tjock bit saftig kardemummakaka. Jag minns särskilt lilla café Vallgatan - ja, det var verkligen ett litet café en gång i tiden, med några få bord. Sedan blev det en succé, expanderade och tog över närliggande lokaler, och utvecklades till något helt annat. I mitt minne sitter jag där och dricker kaffe med M och A. Vi är vänner än i dag.

Min version av kardemummakaka utgick en gång i tiden från ett recept som ger en mycket stor, hög kaka. som bakas i en extra vid springform. Den räcker till många, och tar drygt en timme att grädda. Jag började först med att göra halv sats av smeten och grädda i en avlång brödform. Senare började jag experimentera med ingredienserna.
Resultatet är denna familjeklassiker, som är en stor favorit både hos barnen och hos oss vuxna. Håll till godo.

Min kardemummakaka
1 ägg
1 dl råsocker
0,5 dl ljust muscovadosocker
0,5 tsk salt
1 tsk kardemummakärnor, fint stötta
1,5 dl gräddfil
100 gr smält smör
240 gr vetemjöl (corka 4 dl)
2 tsk bakpulver

1,5 msk ljust muscovadosocker + 2 krm fint stötta kardemummakärnor till "strössel"

Vispa ägg, råsocker, muscovadosocker, salt och kardemumma pösigt. Rör i gräddfilen och det smälta smöret. Blanda därefter försiktigt ned bakpulvret och vetemjölet.
Häll smeten i en smord och bröad (eller mjölad) avlång brödform. Blanda muscovadosocker och kardemumma och smula strösslet över. Grädda på 175 grader i 25-30 minuter.Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter.

Notera min fina plåtburk, som jag förvarar bakpulver i. Den tog jag med mig hem från mitt au pair-år på Island. Bakpulver heter "lyftiduft" på isländska, vilket står längst ned på burken.

4 kommentarer:

 1. Vilken snygg bakpulverburk! Var har du hittat den? Jag är lite burktokig och rejält nyfiken.

  SvaraRadera
 2. AnnaKarin: Den fick jag med mig hem från Island för fjorton(!!!) år sedan.

  SvaraRadera
 3. Precis en sån fin burk (fast kanske lite blankare?) fick jag av min mor som besökte Island för två år sen. Den är fantastisk! Sedan har jag återgäldat detta genom att ge henne en bakpulverburk från USA. Och nyligen fick jag en förpackning bikarbonat från Estland ("söögisoda") av min man. Allt går runt! :)

  SvaraRadera
 4. Bondhustrun: Kul att se dig här! Jag är inne hos dig och läser då och då. Visstr är det en fantastisk burk? Matrelaterade prylar är bästa presenten när någon varit ute och rest.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...