onsdag 29 oktober 2008

Butternut squash muffins


Jag är fortfarande aningen besatt av att använda butternut squash på så många olika sätt som möjligt.
När jag läste inne på Jamie Oliver's hemsida att butternut squash muffins påminner om morotskaka i smaken, kände jag att jag absolut ville pröva att baka sådana. Ju mer jag tänkte på det, desto mer självklart kändes det att dess köttiga, matiga konsistens givetvis borde fungera alldeles utmärkt i ett bakverk.
Om man kan baka med morötter, rödbetor och till och med vanlig potatis och squash, så kan man givetvis baka med min favoritpumpa.
I vanlig ordning har jag inte kopierat originalreceptet rakt av. I själva verket har jag utgått från ett muffinsrecept som jag höftade ihop på landet i somras, när jag inte hittade något som passade i mina bakböcker.

Butternut squash muffins, cirka 12 stycken
350 skalad, fint riven butternut squash
150 gr rumsvarmt smör
1 dl råsocker
1 dl ljust muscovadosocker
0,5 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
1 tsk mald kanel
1/2 tsk mald kardemumma
0,5 tsk mald ingefära
2 ägg
0,5 dl gräddfil
1 dl pumpafrön
3 strukna teskedar bakpulver
250g vetemjöl (drygt 3 dl)

Rör ihop smör, råsocker, ljust muscovadosocker, salt och kryddor. Vispa i äggen ett i taget. Blanda ned riven butternut squash och gräddfil. Rör sist ned bakpulver och vetemjöl.
Fördela smeten i tolv formar för lite mindre muffins ("barnstorlek"), åtta för större.
Grädda på 200 grader i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter - eller tills muffinsen är genombakade.

Jag blev mycket nöjd med resultatet. Visserligen är jag svarg för alla mjuka kakor av den här typen, men det fungerade verkligen hur bra som helst med butternut squash i muffinssmeten. faktum är att jag nästan dristar mig till att påstå att det är strået vassare än de gamla vanliga morötterna. I finriven form är den till förvillelse lik morötter, men aningen torrare och fastare i konsistensen. När den väl bakats in i smeten smälter den trots detta in bättre än moroten, och kan inte på minsta vis urskiljas.

Jag är barnsligt förtjust i pumpafrön, så det var en bonus att kunna få med även sådana. Den som inte är fullt lika såld på dem som jag kan i stället ta samma mängd valnötter, eller varför onte hasselnötter?
Jag skulle inte tveka att baka smeten i brödformar nästa gång, så att den i stället blir en mjuk kaka att skära i skivor.

Om det är något jag aldrig lyckas riktigt bra med, så är det frosting. Jag slängde ändå ihop en sådan av Phipadelphiaost, limejuice, rumsvarmt smör och florsocker. Den blev god, men alldeles för lös, och jag vet av erfarenhet att då spelar det ingen roll hur mycket mer florsocker jag rör i - det är kört. Jag rekommenderar ett besök i Leilas Lindholms bok A Piece of Cake, i stället.
Det är vad jag själv borde ha gjort.

2 kommentarer:

  1. Ser mumsigt ut! Tack för tipset.. skippar nog pumpafröna, de ser mäktigt goda ut ändå :)

    Och du, jag startade också min matblogg i slutet av augusti. Jag bor också söder om söder och jag är en 74!! Sjukt!

    SvaraRadera
  2. Fredrik: Det är verkligen sjukt! Tur att man för längesedan slutat tro att man är unik och ensam om det man gör ;). Nu skall jag titta in hos dig!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...