tisdag 21 oktober 2008

Butternut squash


Nu är det säsong för diverse olika pumpor. Jag for till Bondens Marknad i lördags med pumpor i hågen, men det var en hysterisk stämning på plats. Det kändes som att alltför många människor begett sig dit just för att det var sista chansen på säsongen. Inte sjutton står jag i en trettio meter lång kö och trängs för att köpa en bit pumpa!
Någon butternut squash fanns så vitt jag kunde se ändå inte.

Om det nu till min besvikelse inte fanns pumpor på Bondens Marknad, så finns det i stället till min stora glädje pumpor att tillgå på vår lokala ICA.
Till bra pris, dessutom! 17.90:- kilot för "matpumpor"!

Jag har köpt på mig ett gäng, vilka skall förvandlas till tre goda rätter under resten av veckan. Tre fullständigt olika rätter, dessutom, vilket kommer att visa att denna pumpa, med sitt underliga namn, är lika användbar som det är snygg!
Det kommer att bli en gryta, en pastarätt och ett grönsakstillbehör. Mer än så säger jag inte. Vill det sig riktigt väl, så är jag så sugen på pumpa att det blir ytterligare någon rätt, men då är vi kanske redan inne i nästa vecka.

Mycket har tack och lov hänt bara de senaste åren, vad gäller tillgången på pumpor i vanliga livsmedelsbutiker. Nu är inte pumpa en självklar del av vårt svenska matarv, men den passar ju egentligen rätt så bra till vårt klimat och vår typ av mat. Jag tycker att det känns som att vi borde odlat pumpor i Sverige sedan länge. Kunde inte Carl von Linné eller Jonas Ahlströmer fixat hit lite pumpatradition, när de ändå höll på?


Efter lite sökande hittad jag följande fakta om
Butternut squash: Namnet är missvisande eftersom det inte rör sig om en squash utan om en pumpa. Pumpor är släkt med melon och gurka och härstammar från Amerika, där den odlats länge av indianer.
Redan 8 500 år f. Kr. användes pumpor till mat, prydnad och nytte, såsom kärl och musikinstrument. Till Europa kom pumporna på 1500-talet. Just butternut squash har sitt ursprung i Mexico. Den är liten och blekgul. Innanmätet är fast och har en vacker orange färg. Kärnorna går bra att torka och rosta.

Myskpumpor (Curcurbita moschata) skiftar i utseende, men alla har ett femkantigt skaft. Fruktköttet är orange och smakar delikat. Till den gruppen hör 'Butternut' och 'Muscat'.

Jag blir faktiskt lite lockad att pröva att så butternut squash på landet nästa sommar, när jag under mina sökningar hamnar inne på Weibulls.
(Lite kuriosa i sammanhanget är, att det var min morfar som skapade deras logotype för många år sedan.)

6 kommentarer:

  1. Butternut squash är KUL! Svågern bjöd på det i påskas, ugnsbakad tillsammans med lammstek. Underbart!

    SvaraRadera
  2. fh: Ja, den verkar komma stort nu (som man säger)! Enligt en god vän till mig är det till och med "pumpatema" i senaste numrat av allt om mat!

    SvaraRadera
  3. Det ar en av de roliga sakerna som jag upptackt har borta i Sodern, alla olika squashsorter eller om jag nu ska saga pumpa och squashsorter :)

    Jag gillar Acorn squash, en liten rund sak som antagligen ar en pumpa ocksa. Bara klyva den pa mitten och stoppa i ugnen med lite salt och smor i. Lata sta i 20 min och sen gropa ur den med lite mer smor och salt.... yummmmm

    Det ar som du sager, latt tradigt och "mosigt"

    SvaraRadera
  4. chall: Pumpatraditionen är ju bara i sin linda här i Sverige. Jag tycker som du märker att pumpa är kul och vill hitta användningsområden som känns "naturliga".
    Det där låter ju både enkelt och gott!

    SvaraRadera
  5. Butternut är även min favorit. Tyvärr är min erfarenhet att den är rätt svårodlad. Jag provade att odla 5 sorters pumpa och squash på landet förra året. Alla de andra blev fina, men av butternutten blev intet. Jag tror att klimatet är för tufft. Nu ligger min stuga på gränsen mellan odlingszon tre och fyra, vilket kanske inte är helt optimalt. Fast skam den som ger sig. Om nästa sommar blir smällhet så går det kanske?
    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera
  6. Fröken Dill: Oj - där ser man. Då skall jag nog gardera mig med fler sorters pumpa och squash. Vet i och för sig inte ens vilken odlingszon vårt lantställe ligger i. Mitt emellan Julita och Eskiltuna, Får kolla upp det.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...