lördag 4 oktober 2008

Lammstek med jordärtskocks- och potatisgratäng och sallad på rostad paprika

Jag fick tag på en liten lammstek på drygt 800 gram; perfekt för en familjemiddag. Det kändes som ett enkelt beslut att krydda den på det mest traditionella av sätt - genom att smörja in den med vitlök, rosmarin, olivolja, salt och peppar.
Jag säger samma sak som så många andra sagt innan: lamm är något man borde äta oftare! Jag skall inte påstå att detta lilla lamm betat i gotländska hagar. Det har rest långt, ända från Nya Zeeland. Det fick goda tillbehör i form av en gratäng på potatis och jordärtskockor, samt en sallad av rostade paprikor, smaksatt med tomatbalsamico.

Lammstek
1 lammstek på drygt 800 gr
2 msk olivolja
3 vitlöksklyftor, rivna
5 kvistar färsk timjan
1 tsk flingsalt
vitpeppar efter smak

Repa av rosmarinen från kvistarna. Stöt den till en smet i en mortel med vitlöken, saltet olivoljan och vitpeppar. den som inte har någon mortel får finhacka rosmarinen och röra ihop den med övriga ingredienser. Massera in blandningen i lammsteken. Placera en stektermometer i stekens tjockaste del, och lägg den på ett ugnsfast fat, lätt smort med olivolja. Ställ in steken i nedre delen av ugnen på 175 grader.

Potatis- och jordärtskocksgratäng
300 g jordärtskockor
10 medelstora, mjöliga potatisar
4 dl matlagningsgrädde
salt och svart peppar
smör till ugnsformen

Skala potatisarna och jordärtskockorna. Lägg jordärtskockorna i en skål med vatten så snart du skalat dem, annars missfärgas de snabbt! Skiva båda tunnt, gärna med en mandolin, om du har en sådan. (Jag hade turen att få denna fina, rekordeliga mandolin i födelsedagspresent av min man. Den gamla, mindre och enklare modellen har vi nu på landet.) Smörj en gratängform generöst med smör. Fördela potatis- och jordärtskocksskivorna i formen; salta och peppra mellan lagren. Häll över matlagningsgrädden. Grädda gratängen i ugnen i 45 minuter till en timma, beroende på hur tjock den är.

Sallad på rostad paprika
4 paprikor, helst i olika färger
1 msk olivolja
1 msk tomatbalsamico
flingsalt
olivolja till ugnsformen

Dela paprikorna och kärna ur dem. Lägg dem med snittytan ned i en ugnsfast form smord med olivolja. Rosta dem i övre delen av ugnen under grill på 225 grader i minst 10 minuter. För därefter över dem till en skål. Täck den med plastfolie, och låt paprikorna svalna. Genom att göra detta kan du senare, när de svalnat, lätt skala paprikorna. Klipp sedan paprikorna i bitar. Blanda olivolja, tomatbalsamico och flingsalt till en dressing; häll den över dem och blanda.

Potatisgratäng är magiskt. Barnen bara älskar det! Nu är detta inte vår "riktiga" potatisgratäng; den kommer vid ett annat tillfälle. Det var dessutom en kul detalj att kunna ge barnen beröm för att de - indirekt - fått lära känna en ny rotfrukt i den goda jordärtskockan!

2 kommentarer:

  1. Vilken härlig matblogg! Man blir riktgit inspirerad till att laga mat...
    Tänkte lägga till dig på min länksida om det är OK? Hittade hit via annan och pricken.

    SvaraRadera
  2. mms: Välkommen hit, och tack! Kul att du gillar det jag skriver. Du får hemskt gärna länka hit!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...