söndag 19 oktober 2008

Glass på rostade hasselnötter


Det här blev en riktigt läcker glass med lite vuxnare smak. Faktiskt den godaste glass jag ätit på mycket länge!

Jag gjorde hasselnötsglass för första gången julen 2005. När jag förberedde julens kakor och konfekt hade det blivit över en större mängd rostade hasselnötter, och jag funderade på vad jag skulle kunna använda dem till. Det är som alla vet en konst att hitta nya användningsområden, när man plötsligt står med för mycket ingredienser av något slag. Visst kan man frysa nötter, men jag ville hellre använda nötterna med en gång. Att smaksätta glass visade sig vara helt rätt användningsområde.

Det är ett mödosamt arbete att rosta och skala hasselnötter. Efter att nötterna rostats i en torr stekpanna, lyder rekommendationen att nötterna skall gnuggas mellan kökshanddukar för att skalet rent mekaniskt skall nötas av dem. Det här tillvägagångssättet upplever jag som ganska frustrerande. Nötterna blir inte av med så mycket skal som jag önskar, och kökshanddukarna täcks av brunt skal som svårligen går bort i tvätten.
Därför blev jag glatt överaskad då jag hittade skalade, lättrostade hasselnötter från ICA. De kändes helt klart värda att testas!
Till min förtjusning visade sig dessa hasselnötter vara av bra kvalitet, och precis lagom rostade för min smak.
Jag rekommendera dem till alla som inte uppskattar tidsödande arbetsinsatser med tveksamma resultat.

Glass på rostade hasselnötter
3 dl vispgrädde
3 dl standardmjölk
5 äggulor
2 dl råsocker

2 dl rostade, malda hasselnötter

Koka upp grädde och mjölk i en kastrull.
Ställ den åt sidan.
Vispa äggulor och råsocker riktigt fluffigt. Vispa ned gräddmjölken i äggblandningen, och häll sedan tillbaka alltsamman i kastrullen. Sjud blandningen försiktigt några minuter, men den får absolut inte koka!
Ställ sedan kastrullen i kallt vatten i diskhon så att glasskrämen svalnar. Den som är ute i god tid, låter glassmeten stå i kylskåpet över natten. Glassmeten sväller, och glassen blir krämigare.
Mal hasselnötterna med en mandelkvarn.

Kör glasssmeten i glassmaskin, tills den nästan är klar. Häll då försiktigt ned de malda nötterna i smeten, lite i taget, så att glassmaskinen blandar ned dem i smeten. Detta ger en bättre konsistens på glassen än om nötterna blandas med glassmeten från början.
Ställ in glassen i frysen ett par timmar.

En kula av glassen blir en perfekt efterrätt tillsammans med en liten kopp starkt kaffe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...