Jag har hållit mig borta från kyckling ända sedan den minst sagt mycket märkliga grytan härom veckan. I dag tog jag mod till mig; upp i sadeln igen! Kyckling på fredag, men i vilken form? Det blev en fryst, hel kyckling från Kronfågel som följde med hem från ICA. Jag vet att många föredrar färsk kyckling, och visst vore det härligt med en frigående gynnare som fötts upp på ekologiskt odlad majs? Tyvärr fanns det inte förutsättningar för detta i dag. Det finns ju ingen hejd på allt man kan hitta på med en hel kyckling. I dag smorde jag in den och späckade den med en blandning av smör, vitlök, citron, färsk basilika och färsk timjan. Inspirationen kom från Nigel Slaters Real Food - som så många gånger förut! Resultatet blev en saftig, mör och välsmakande kyckling, med makalöst krispigt skinn. En makalös ugnsstekt kyckling
en kyckling på ca 1,3 kilo
50 gr rumsvarmt smör
fint zestat skal av en citron
citronen själv, skuren i fyra klyftor
5 vitlöksklyftor, rivna
2 msk finhackad, färsk basilika
2 msk finhackad, färsk timjan
1 msk flingsalt
1/2 tsk finmalen vitpeppar
olivolja till ugnsformenBlanda smöret med citronskal, vitlök, basilika, timjan, salt och peppar. Torka av kycklingen med hushållspaper om den är fuktig. Smörj sedan in hela kycklingen med smörblandningen; inifrån och ut.
Lisa Förare Winbladhs kålsallad - på mitt vis
1/2 squash, urkärnad
1/2 granny Smith-äpple
3/4 dl ICA salladsmix, rostad (pinjenötter,
pumpafrön och solrosfrön)3/4 dl Julita kallpressad rapsolja
1/4 dl Zeta äppelcidervinäger
1 msk Löwensenf Bayerisch Süss -senap
Därefter kärnade jag ur äppelhalvan, skar den i tunna skivor och skar sedan dessa i stavar, som jag delade i två. Kålen skållades som hastigast, och grönsakerna blandades med varandra.
Jag vispade ihop dressingen av den fantastiska Julita-rapsoljan, som nästan är saffransgul i färgen! Äppelcidervinäger från Zeta, och så den ljuvliga bayerska senapen från Löwensenf... det blev en makalös dressing.
Det skulle egentligen varit bladpersilja, valnötter och rostad dinkel i, och det testar jag gärna en annan gång, men jag är mycket nöjd med det resultat jag fick! Så här på hösten tar i vart fall jag tacksamt emot exempel på grönsakstillbehör som baseras på säsongens råvaror. Rostade potatisklyftor, morötter och palsternackor blev det självklara tillbehöret:
4 morötter
5 palsternackor
8 medelstora, mjöliga potatisarJag skalade morötterna och palsternackorna, men tvättade bara potatisarna. De delades ganska grovt, blandades med olivolja och flingsalt i en ugnsfast form och fick stå i ugnen i omkring 40 minuter. Jag tog ut kycklingen ur ugnen cirka 15 minuter innan rotsakerna var klara. Den behövde svalna, innan vi kunde sätta tänderna i den!
Men så gott det ser ut och vilken härliga ingredienser! Ha en trevlig helg!
SvaraRaderakryddburken: Tack, tusen tack! Du som "matbloggveteran" har ju sett ett och annat, så det värmer! Trevlig helg du också!
SvaraRadera