fredag 3 oktober 2008

Ugnsstekt kyckling med rostade rotfrukter och lånad kålsallad


Jag har hållit mig borta från kyckling ända sedan den minst sagt mycket märkliga grytan härom veckan. I dag tog jag mod till mig; upp i sadeln igen!

Kyckling på fredag, men i vilken form? Det blev en fryst, hel kyckling från Kronfågel som följde med hem från ICA. Jag vet att många föredrar färsk kyckling, och visst vore det härligt med en frigående gynnare som fötts upp på ekologiskt odlad majs? Tyvärr fanns det inte förutsättningar för detta i dag.

Det finns ju ingen hejd på allt man kan hitta på med en hel kyckling. I dag smorde jag in den och späckade den med en blandning av smör, vitlök, citron, färsk basilika och färsk timjan. Inspirationen kom från Nigel Slaters Real Food - som så många gånger förut! Resultatet blev en saftig, mör och välsmakande kyckling, med makalöst krispigt skinn.

En makalös ugnsstekt kyckling
en kyckling på ca 1,3 kilo
50 gr rumsvarmt smör
fint zestat skal av en citron
citronen själv, skuren i fyra klyftor
5 vitlöksklyftor, rivna
2 msk finhackad, färsk basilika
2 msk finhackad, färsk timjan
1 msk flingsalt
1/2 tsk finmalen vitpeppar
olivolja till ugnsformen

Blanda smöret med citronskal, vitlök, basilika, timjan, salt och peppar. Torka av kycklingen med hushållspaper om den är fuktig. Smörj sedan in hela kycklingen med smörblandningen; inifrån och ut. In i krävan med åtminsone 1/4 av smöret! Stick sedan in citronklyftorna i krävan. Lägg kycklingen i en inte alltför vid form, smord med olivolja. Sätt in den längst ned i ugnen på 200 grader, gärna med varmluft. Den sista halvtimmen lade jag ett ark alufolie över kycklingen, så att skinnet inte skulle bli bränt.

Jag lät den stå och sköta sig själv i närmare 40 minuter, medan jag ägnade mig åt att förbereda rotsakerna, och att tillreda Lisa Förare-Winbladhs kålsallad. När jag läste om denna sallad i går kväll vattnades det i munnen på mig. Jag kände att jag bara måste pröva den! Jag gjorde inte exakt som i recept, helt enkelt eftersom jag inte hade tillgång till samma ingredienser. Jag upptäckte för sent att jag inte hade läst igenom det ordentligt. Det blev till att improvisera!

Lisa Förare Winbladhs kålsallad - på mitt vis
250 gr finskuren, skållad savojkål
1/2 squash, urkärnad
1/2 granny Smith-äpple
3/4 dl ICA salladsmix, rostad (pinjenötter,
pumpafrön och solrosfrön)

3/4 dl Julita kallpressad rapsolja
1/4 dl Zeta äppelcidervinäger
1 msk Löwensenf Bayerisch Süss -senap

Jag var aningen stressad när jag slängde ihop det som skulle efterlikna salladen i originalreceptet! Först skar jag den urkärnade squashen i mycket tunna stavar, som jag delade i cirka 3 cm långa bitar.
Därefter kärnade jag ur äppelhalvan, skar den i tunna skivor och skar sedan dessa i stavar, som jag delade i två. Kålen skållades som hastigast, och grönsakerna blandades med varandra.
Jag vispade ihop dressingen av den fantastiska Julita-rapsoljan, som nästan är saffransgul i färgen! Äppelcidervinäger från Zeta, och så den ljuvliga bayerska senapen från Löwensenf... det blev en makalös dressing. Jag höll nästan på att bränna salladsmixen från ICA i stekpannan, men klarade den med ett nödrop! Detta kan tyckas vara en märklig produkt, men den är hur god som helst. Passade hur bra som helst i denna sallad.
Det skulle egentligen varit bladpersilja, valnötter och rostad dinkel i, och det testar jag gärna en annan gång, men jag är mycket nöjd med det resultat jag fick! Så här på hösten tar i vart fall jag tacksamt emot exempel på grönsakstillbehör som baseras på säsongens råvaror.

Rostade potatisklyftor, morötter och palsternackor blev det självklara tillbehöret:
4 morötter
5 palsternackor
8 medelstora, mjöliga potatisar

Jag skalade morötterna och palsternackorna, men tvättade bara potatisarna. De delades ganska grovt, blandades med olivolja och flingsalt i en ugnsfast form och fick stå i ugnen i omkring 40 minuter.

Jag tog ut kycklingen ur ugnen cirka 15 minuter innan rotsakerna var klara. Den behövde svalna, innan vi kunde sätta tänderna i den!

Kycklingen föll även barnen i smaken, trots att smaksättningen blev ganska påtaglig, på ett sätt som tilltalade oss vuxna oerhört mycket.

Middagen blev ovanligt sen, till och med för att vara hemma hos oss. Vi närmade oss åttatiden, innan det var dags att avsluta måltiden med fredagens efterrätt. Skönt att kunna ta det lugnt på fredag kväll, njuta av en god middag och bara slapna av i vetskapen om att vi har en lång, skön helg framför oss!

2 kommentarer:

  1. Men så gott det ser ut och vilken härliga ingredienser! Ha en trevlig helg!

    SvaraRadera
  2. kryddburken: Tack, tusen tack! Du som "matbloggveteran" har ju sett ett och annat, så det värmer! Trevlig helg du också!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...