lördag 11 oktober 2008

Osso buco-inspirerad gryta på kalvrygg


Ja, vad skall jag egentligen kalla vår goda lördagsmiddag? Jag lagade väl i grund och botten en osso buco, men jag använde alltså kalvrygg i stället för kalvlägg.

Sandströms kött & catering hade bra pris på kalvrygg den här veckan, så valet av kött var enkelt för mig.

Just nu har jag fullständigt snöat in på kött; i synnerhet sådana köttstycken som jag sällan köper och tillagar. Jag antar att det är årstiden som påverkar mig! Rotfruktssäsongen är ju i full gång, och det är härligt när kilopriserna på exempelvis palsternacka och rotselleri är så tilltalande låga som just nu, i skördetid.
Det var ganska mycket grönsaker i kvällens gryta. Jag valde att göra en något överdimensionerad sofritto, eftersom det bara är så gott!

Valet av pasta var en ren slump. Vi är tvångsmässiga när det gäller pasta i den här familjen; min man i synnerhet. Han har varit sådan ända sedan jag först mötte honom. Vet inte riktigt varför han verkar ha ett behov av att samla på sig så mycket av just pasta. Kanske är det undermedvetet som en garanti att vi skall överleva en eventuell hungersnöd? Tja, med det rådande värlsdekonomiska klimatet, kanske jag skall vara glad att vi med vårt förråd av pasta, konserver och mat i frysen säkert skulle kunna klara oss i två månader!
Jag kan inte på rak arm säga hur många kilo pasta vi har hemma just nu. Kanske tjugo kilo? Eller närmare trettio?! Vem vet...

Även fast vi har som grundregel att hålla oss till våra säkra kort, så händer det ändå ibland att vi spontanhandlar någon sort som ser spännande eller intressant ut! Det var det som hände när vi vid något tillfälle köpte detta paket på City Gross. Dessa omfångsrika, snäckformade pasta var nästan alltför stora för att passa en gryta som denna. Deras kompakta spänstighet gjorde att de i vårt tycke hade passat utmärkt i en pastagratäng. Till kvällens gryta hade det faktiskt varit helt perfekt med tagiatelle - men, just den varianten av pasta kunde vi inte uppbringa, ens med våra väldiga förråd!

Osso buco-inspirerad gryta på kalvrygg
cirka 800 gram kalvrygg
olivolja
vetemjöl
salt och vitpeppar
1 liten gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 selleristjälkar med blad, finhackade
ca 100 g rotselleri, finhackad
1 stor morot, finhackad
1 burk Mutti krossade tomater
2 dl vitt vin
1 msk tomatpuré
1 kalvbuljongtärning
2 bitar citronskal
1 lagerblad
2 msk hackad basilika

Hetta upp olivolja i en gjutjärnsstekpanna. Krydda kalvryggen med salt och peppar, och pudra över över vetemjöl. Bryn kalvryggen tills den fått lite färg p vardera sida. Skvätt en generöst med olivolja i en stekgryta, och häll i grönsakerna. Lägg i kalvryggen, och häll vinet och tomatkonserven runt den. Lägg i buljongtärningen, basilikan, citronskalen och lagerbladet. Lägg på locket och koka upp. När det kokar, sänk värmen och låt småputtra under lock i en timma. Tag då upp kalvryggen, och låt såsen reducera en stund utan lock. Putsa kalvryggen från ben och fett och dela den grovt. Lägg tillbaka klöttbitarna i grytan.

servera gärna med tagliatelle och generöst med parmesanost. Ett glas vin till är inte dumt!

2 kommentarer:

 1. Det dar ser verkligen mumsigt ut. Perfekt nar hosten borjar knacka pa dorren.

  Det ar verkligen kul att se dina lankar, om allting funkar sa kommer jag att komma over for en vecka eller sa i Jan eller Feb. Gissa om jag kommer att kolla in stallen som Sandstroms etc... ;)

  Senaste gangen jag var over i Stockholm sa lyckades jag hitta ett par riktigt bra restauranter etc sa jag hoppas pa samma tur nasta gang.

  Dessutom sa har ju hockeyn borjat battre for favoritlaget det har aret sa jag maste komma over och heja pa ;)

  // Mike

  SvaraRadera
 2. Mike: Kul att det ser gott ut! Den här sortens mat tilltalar ju inte alla, vilket man måste respektera.

  Länkar är viktigt för mig. Jag försöker att alltid länka till producenters, butikers eller återförsäljares hemsidor - om sådana finns. Det är en fix idé hos mig.

  Förstrå att det finns anledningar för dig att komma över - trots att jag är en "sportanalfabet"!

  Stockholm har för övrigt fått många, nya och roliga matbutiker m m de senaste åren. Det är bara jag som varit dålig på att kolla upp saker. Men nu, med bloggen i ryggen, skall jag skärpa till mig

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...