tisdag 7 oktober 2008

Fetaostsfyllda lammfärsjärpar med squashfräs

Förra veckan fanns det lammfärs till någorlunda anständigt pris på vår lokala ICA. Jag passade därför på att ladda frysen. Personligen föredrar jag nämligen oftast att arbeta med färs som varit fryst. Den känns saftigare. Någon får gärna förklara för mig hur detta kan komma sig!

Lammfärs brukar vara lite med svårarbetad, enligt min erfarenhet. Denna gick trots allt riktigt bra att forma, och den kändes inte så fet för att vara lamm.

Det var ett tag sedan vi lagade denna rätt, och först undrade jag om smakerna kanske kändes aningen för somriga för att lagas i oktober? Å andra sidan hade vi tre, fina små squash kvar från helgens besök på Bondens marknad, som bara bad om att bli tillredda.
Det är otroligt vilken skillnad det är på späda squash och de aningen för grova sakerna man som oftast får nöja sig med i vanliga butiker. Jag kan inte för mitt liv begripa varför man envisas med att sälja dem!

De som odlar squash brukar ofta gnälla över att de får för stora skördar. Men - om de inte väntade med att skörda squashen tills de är grova som överarmarna på en kroppsbyggare, så skulle detta problem vara ur världen. Och alla rätter skulle smaka bättre, dessutom.

Fetaostfyllda lammfärsjärpar
cirka 500 gram lammfärs
1 vitlöksklyfta, riven
1 liten silverlök, mycket finhackad
1 ägg
salt och svartpeppar
1 pkt feta (150 gr)

olivolja och smör till stekning

Blanda ägget med vitlöken och silverlöken. Salta och peppra på färsen efter smak, och blanda väl med de övriga ingredienserna.
Dela fetaosten i 16 kuber. (Varför 16 kuber till 12 järpar? Jo, för annars blir det för stora fetaostbitar i förhållande till järparnas storlek. De fyra bitar som blir över kan du ju alltid smaska på medan du steker järparna!)Fördela färsen i tolv delar, och forma dem till järpar med en bit feta inuti. Hetta upp olivolja och en gnutta smör i en vid gjutjärnsstekpanna. Fräs järparna på medelvärme några minuter, fyra åt gången, och vänd dem ofta så att de får fin stekyta runtom. Jag förde över dem till en mindre stekpanna, där de fick fortsätta steka på låg värme. När alla järpar fått fin stekyta ställde jag in denna mindre stekpanna på 200 grader så att de fick bli genomstekta i ugnen. Under tiden tillredde jag squashfräset och kokade pastan:

Squashfräs
3 små späda squash (motsvarar cirka 1,5 "vanlig" squash)
2 vitlöksklyftor, rivna
fint zestat skal från 1/2 citron

olivolja till stekning

Riv squashen grovt. Hetta upp olivolja i en gjutjärnsstekpanna. Fräs först sguashen på ganska hög värme;sänk efter någon minut. Blanda ned vitlök och citronskal. Rör om och stek försiktigt tills squashen blivit riktigt mjuk, men inte torr!

Vi serverade de fetaostfyllda lammfärsjärparna och squashfräset med DeCeccos casareccia samt lite svartpeppar och bladpersilja uppepå. Barnen åt järpar och pasta. Punkt.
Jag begriper inte hur det gick till, men äldste sonens aversion mot fetaost måste ha gått över under kvällens måltid. En gång i tiden frossade han i feta, för att plötsligt en dag inte längre vilja smaka.
Fullständigt obegripligt för oss föräldrar! Han måste uppenbarligen föredra osten tillagad?

2 kommentarer:

 1. försynt fråga...
  hur mycket o vilken sorts fetaost?
  lät gott iaf o jag har planer på Bondens marknad på lördag :)
  kramen

  SvaraRadera
 2. myzpyz: Hoppsan, var visst lite trött i går kväll! Ett paket feta à 150 gr var det jag använde.
  Jag längtar redan till helgens besök på marknaden!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...