torsdag 2 oktober 2008

Kikärtsbiffar i pitabröd med honungsmarinerad lök


Det här receptet fick jag för många år sedan av H, som då för tiden var en nära vän. Jag har inte längre kvar H som vän, men det här goda receptet återkommer vi till, även fast det kan gå långa tider emellan.
H var (och är säkert fortfarande) i likhet med mig mycket matlagningsintresserad. Våra otaliga telefonsamtal kretsade ofta kring vad vi hade lagat eller planerade att laga för mat.
Vi bakade och lagade mat tillsammans, och vi var båda två på den tiden mästare på att trolla med det lilla som fanns kvar i kylskåp och frys. Det var konstant var alldeles för mycket månad kvar i slutet på pengarna, och nästa studielånsutbetalning kändes ständigt alldeles för avlägsen!
Jag har förresten för mig att det var H's mamma K, som var vegetarian, som ursprungligen introducerade detta recept.

Till skillnad från många andra gamla favoriter, som man mer eller mindre tillagar på en höft, så är det oerhört viktigt att vara noggrann med proportionerna i kikärtssmeten! Kryddningen kan däremot givetvis experimenteras med, och anpassas efter tycke och smak. Men - för att biffarna skall gå lätt att steka och få bra konsistens, är det som sagt avgörande att man inte mixtrar med mängdangivelserna!

Kikärtsbiffar
400 gr kikärtor
3 dl grovt riven ost
2 ägg
2 vitlöksklyftor, rivna
1/2 msk mild curry
1 tsk spiskummin
1 tärning grönsaksbuljong, riven eller finhackad,
upplöst i ytterst lite hett vatten

smör till stekning

Blanda alla ingredienser, företrädesvis genom att mixa dem. Börja då med att mixa kikärtorna med äggen och den upplösta buljongtärningen. Därefter häller du i kryddorna och vitlöken. Sist av allt mixar du ned osten.
Forma smeten till små biffar, och stek dem på svag värme; cirka fem minuter på varje sida.

Honungsmarinerad lök
2 dl finstrimlad rödlök, gul lök och purjolök
1 msk honung
1 msk äppelcidervinäger
1 msk olivolja
1 krm flingsalt
1 krm torkad timjan

Blanda helt enkelt olja och vinäger med honung, salt och smulad timjan. Det kan tyckas vara lite snålt med dressing, men vätska tränger ut ur löken under tiden den marineras. Gör i ordning detta tillbehör ett par timmar innan du skall äta. Denna marinerade lök går däremot inte bra att förbereda dagen innan, och den blir inte rolig om man sparar det som eventuellt skulle bli över.
Gillar man verkligen lök, så gör dubbel satsa på en gång!l

Pitabröd på vårt sätt
1 pkt jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk råsocker
1 tsk salt
5 msk olivolja
700 gr vetemjöl

Smula jästen i en stor bunke. Tillsätt vatten, socker, salt och olivolja; blanda. Häll i 700 gr vetemjöl, och arbeta väl med degkrokar i några minuter. Strö över lite mjöl, lägg över en bakduk och låt jäsa i 45 min. Just i dag fick degen jäsa i över en timme. eftersom jag var upptagen, och helt glömde bort den...
Häll ut degen på ett mjölat bakbord. Dela den i två delar, knåda lätt med lite mjöl; dela varje halva i fyra bitar. Forma bollar som du kavlar till så att de får någon sort rund form. Grädda dem i 200 grader i drygt 12 minuter.

Vi serverade i dag kikärtsbiffarna i två varianter.
Båda dessa varianter var lika uppskattade!:

För barnen:
Med pitabröd, gräddfil, rårivna morötter och burkmajs.

För de vuxna:
Med pitabröd, marinerad lök, gräddfil, skivade coctailtomater, avokado och Druvans Ajvar Relish Vitlök. Jag är vanligtvis mycket skeptisk till alla produkter som är smaksatta med vitlök. Det brukar som regel bara smaka illa.
Därför blev jag mycket glatt överraskad när mannen kom hem med denna Ajvar-variant i somras. Den är jättegod! Nu är förvisso Ajvar-säsongen över - åtminstone i vårt kök. Men den kommer väl till pass nästa sommar igen!

5 kommentarer:

  1. Tror du man kan byta ut äggen mot något?? Skulle vilja göra kikärtsbiffarna, men sonen är ju äggallergisk.
    Heja på med bloggandet vännen!

    SvaraRadera
  2. annakarin: Jag är säker på att det går att byta ut äggen. Man skulle ju kunna pröva sig fram med att ha i rivet, dagsgammalt bröd och kanske lite potatismjöl? Och så vätska, så klart. Nu står det lite still i huvudet, men jag kan fundera vidare... det var ju ett tag sedan jag var vegetarian, men jag har för mig att det finns någon sojaprodukt som skall kunna ersätta ägg?
    Det viktigaste är att smeten är lös, nästan som tjock hoummus i konsistensen. Som när man steker potatisplättar på överblivet mos. Om smeten är för torr spricker den, och biffarna går sönder.

    SvaraRadera
  3. Jag får testa mig fram mha dina råd! Återkommer med info om hur det blev senare!

    SvaraRadera
  4. Är det en burk eller två burkar kikärtor till receptet? Tack på förhand!

    SvaraRadera
  5. Anonym: Alldeles för sent svar från min sida - receptet är inte skapat utifrån de mängder kikärtor som fins på burk, utan är ett gammalt recept där man använde hemkokta kikärtor. Du måste nog helt enkelt pröva dig fram, är jag rädd.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...