Är ni sugna på en rätt som andas söndagsmiddag och nostalgi, och som dessutom passar årstiden ovanligt bra - då är detta något för er.
12 tunna skivor nötytterlår
1 paket bacon
1 gul lök, skuren i tunna halvmånar
salt och vitpeppar
smör till stekningSalta försiktigt på köttskivorna. Strö på aningens lite vitpeppar och lägg på en halv skiva bacon och några tunna halvmåna lök.
Bryn rulladerna i smör i en gjutjärnspanna, tills de fått vacker färg. För över dem till en stekgryta. Häll i två deciliter vatten, och låt innehållet koka upp under lock. Sänk temperaturen, och låt rulladerna småkoka i upp till 45 minuter.
Vispa ned en rågad matsked vetemjöl, och späd ytterligare med knappt en deciliter grädde. Smaka av med salt och peppar, och häll i en skvätt kinesisk soja för en vackrare brun färg.Jag serverade rulladerna med pressad potatis, hemkokt lingonsylt och förvällda, strimlade rotsaker:
1 palsternacka
1 bit rotselleri, motsvarande palsternackan i mängd
1 bit kålrot, motsvarande palsternackan i mängd
1/2 purjolökLöjligt enkelt och vansinnigt gott grönsakastillbehör; passande så här mitt i rotfruktsfrossan. Jag skär helt enkelt rotfrukterna och purjolöken i tunna stavar. Kokar dem hastigt i saltat vatten i ett par minuter. Sedan slungar jag dem med smör, innan det är dags att sätta tänderna i dem. Det var min mycket matlagningsintresserade morbor R som introducerade detta sätt att tillaga grönsaker för mig. Tråkigt nog gick han bort i september. Han kallade rätten för säsongens grönsaker, vilket jag tycker är ett mycket bra namn!
Maten var mäkta populär hos hela familjen. Barnen älskar kokt potatis och mina hemlagade såser. Att det var mjuka bitar av gul lök i rulladerna märkte de inte ens.
Ett- noll till mig.
Ahh, rullader. Denna matratt som jag har ett sadant konstigt forhallande till.
SvaraRaderaMin mormor brukade laga enastaende rullader som jag kunde ata hur manga som helst av.
Trots detta sa tog det manga ar for mig att ata rullader igen.
Varfor? Jo du, mer an en ratt jag brukade gilla massakrerades i barndomens matbespisningar. Rullader var en av dessa ratter, de brukade vara segare an skolader och fulla av fett. :(
Dessa ser valdigt goda ut sa jag far nog ge dem ett nytt forsok snart.
// Mike
Jag har inte lyckats hitta tunna skivor nötkött här i södern där jag bor. Det är lustigt för jag skulle inte tro att det är "svenskt" men onekligen finns det mer eller mindre vanliga styckningstyper. Och just tunna skivor till rullader tror jag inte att jag kan skiva själv.
SvaraRaderaTack för tipset dock. Ska se om jag hittar det i den nya "judiska slaktarbutiken" som har allt mellan himmel och jord- förutom gris förstås...
Chall,
SvaraRaderadu kan ju alltid kopa lite tjockare skivor och banka ut dem med en kotthammare.
Det funkar ganska bra.
// Mike
Mike: Oj, fick ni rullader i skolan? Ja, då förstår jag att du kan ha behövt tid på dig för att komma över de hemska minnena...
SvaraRaderaDessa är som du förstår både goda och lätta att laga.
chall: Precis som Mike skriver, så kan man ju bakna ut köttet. Tiull rullader funkar ju både innanlår och ytterlår (och kanske t o m ännu fler stycken).
röva du med det jufiska slakteriet, det låter lovande!