fredag 17 oktober 2008

Mammas nötrullader

Jag lagade rulladerna i måndags kväll. Ärligt talat så var det för att komma i stämning, eftersom jag skulle skriva om dem. Jag ville komplettera mina doft- och smakminnen med färska upplevelser.

De är verkligen inte svåra att laga. Under tiden som de puttrar i stekgrytan sköter de ju sig själva. Detta är själva storheten i långkok, att det inte tar tid utan snarare ger tid. Vad räknas egentligen som ett långkok? Dessa små favoriter tar nog egentligen inte tillräckligt lång tid att tillaga för att förtjäna det epitetet.
Är ni sugna på en rätt som andas söndagsmiddag och nostalgi, och som dessutom passar årstiden ovanligt bra - då är detta något för er.

Nötrullader med bacon och gul lök
12 tunna skivor nötytterlår

1 paket bacon
1 gul lök, skuren i tunna halvmånar
salt och vitpeppar
smör till stekning

Salta försiktigt på köttskivorna. Strö på aningens lite vitpeppar och lägg på en halv skiva bacon och några tunna halvmåna lök. Rulla ihop rulladerna, och fäst ihop dem med tandpetare eller mindre bitar av grillpinnar.
Bryn rulladerna i smör i en gjutjärnspanna, tills de fått vacker färg. För över dem till en stekgryta. Häll i två deciliter vatten, och låt innehållet koka upp under lock. Sänk temperaturen, och låt rulladerna småkoka i upp till 45 minuter.

Lyft upp dem ur kastrullen, och tag ur pinnarna. Späd skyn i grytan med 1,5 dl vatten(beroende på mängden vätska och hur koncentrerad den är). Låt koka upp.
Vispa ned en rågad matsked vetemjöl, och späd ytterligare med knappt en deciliter grädde. Smaka av med salt och peppar, och häll i en skvätt kinesisk soja för en vackrare brun färg.

Jag serverade rulladerna med pressad potatis, hemkokt lingonsylt och förvällda, strimlade rotsaker:

2 morötter
1 palsternacka
1 bit rotselleri, motsvarande palsternackan i mängd
1 bit kålrot, motsvarande palsternackan i mängd
1/2 purjolök

Löjligt enkelt och vansinnigt gott grönsakastillbehör; passande så här mitt i rotfruktsfrossan. Jag skär helt enkelt rotfrukterna och purjolöken i tunna stavar. Kokar dem hastigt i saltat vatten i ett par minuter. Sedan slungar jag dem med smör, innan det är dags att sätta tänderna i dem.

Det var min mycket matlagningsintresserade morbor R som introducerade detta sätt att tillaga grönsaker för mig. Tråkigt nog gick han bort i september. Han kallade rätten för säsongens grönsaker, vilket jag tycker är ett mycket bra namn!
Maten var mäkta populär hos hela familjen. Barnen älskar kokt potatis och mina hemlagade såser. Att det var mjuka bitar av gul lök i rulladerna märkte de inte ens.
Ett- noll till mig.

4 kommentarer:

 1. Ahh, rullader. Denna matratt som jag har ett sadant konstigt forhallande till.

  Min mormor brukade laga enastaende rullader som jag kunde ata hur manga som helst av.

  Trots detta sa tog det manga ar for mig att ata rullader igen.

  Varfor? Jo du, mer an en ratt jag brukade gilla massakrerades i barndomens matbespisningar. Rullader var en av dessa ratter, de brukade vara segare an skolader och fulla av fett. :(

  Dessa ser valdigt goda ut sa jag far nog ge dem ett nytt forsok snart.

  // Mike

  SvaraRadera
 2. Jag har inte lyckats hitta tunna skivor nötkött här i södern där jag bor. Det är lustigt för jag skulle inte tro att det är "svenskt" men onekligen finns det mer eller mindre vanliga styckningstyper. Och just tunna skivor till rullader tror jag inte att jag kan skiva själv.

  Tack för tipset dock. Ska se om jag hittar det i den nya "judiska slaktarbutiken" som har allt mellan himmel och jord- förutom gris förstås...

  SvaraRadera
 3. Chall,

  du kan ju alltid kopa lite tjockare skivor och banka ut dem med en kotthammare.

  Det funkar ganska bra.

  // Mike

  SvaraRadera
 4. Mike: Oj, fick ni rullader i skolan? Ja, då förstår jag att du kan ha behövt tid på dig för att komma över de hemska minnena...

  Dessa är som du förstår både goda och lätta att laga.

  chall: Precis som Mike skriver, så kan man ju bakna ut köttet. Tiull rullader funkar ju både innanlår och ytterlår (och kanske t o m ännu fler stycken).
  röva du med det jufiska slakteriet, det låter lovande!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...