tisdag 14 oktober 2008

Savojkålpudding

Jag vet att många föredrar nötkött framför fläskkött. Jag tycker själv att en blodig, välstekt biff kan vara något av det godaste som finns! Men det luktar lite snobbism någonstans, som att nötköttet skulle vara lite förmer än fläskkött. Det känns egentligen inte särskilt konstruktivt att ens jämföra dem. De är för olika, och själv använder jag dem dessutom till helt olika saker!

Tag kålpudding, som exempel. I min värld vore det helt otänkbart att använda något annat än fläskfärs i denna rätt. Många använder säkerligen blandfärs, och jag kan föreställa mig att det kanske vore en spännande variant att blanda fläskfärsen med en aning viltfärs, och krydda upp puddingen med lite extra timjan. Men - ren nötfärs i kålpudding? Knappast!

Min enda invändning mot fläskfärs är att den ibland kan kännas lite väl fet. Jag är inte det minsta rädd för fettet som sådant; nej, det handlar mer om en upplevelse av smak och konsistens. Därför valde jag att köpa den magra, tioprocentiga fläskfärsen som fanns på vår lokala ICA.

I övrigt är tillvägagångssättet det traditionella när jag tillagar denna rätt. Att det blev savojkål i stället för vitkål berodde bara på att det var en ingrediens som redan fanns här hemma - det var inte något tillkrystat försök att variera en rätt som redan är perfekt. Fläsk och kål - inte det minsta fint i kanten, men så rasande gott!

Savojkålpudding
2 liter hackad savojkål (låter mycket, men kålen krymper i stekpannan!)
cirka 450 gram mager fläskfärs 10% (fett)
cirka 2 matskedar ljus sirap
smör till stekning
en struken matsked timjan, smulad
salt och vitpeppar

Fräs den hackade kålen i smör i en stekpanna i två omgångar. Stek på medelvärme;, salta och häll på sirapen mot slutet när kålen krympt ihop och börjar kännas tillagad. En matsked sirap per stekomgång blir lagom sötma enligt min smak!
Smörj en ugnsfast form och bottna den med första hälften av kålfräset. Fördela fläskfärsen i matskedsstora bitar över kålen. Salta, peppra och strö över smulad, torkad timjan. Täck med resterande hälft av fräst kål.
Tillaga på 200 grader i 20-25 minuter, beroende på hur tjock kålpuddingen är.

Jag serverade kålpuddingen med kokt potatis, rårivna morötter, hemkokt lingonsylt och brunsås. Det är hur enkelt som helst att fuska ihop en brunsås, även fast man inte har någon sky eller någon stekpanna att vispa ur!
Jag tar en halv kalvbuljongtärning, tre deciliter vatten och 3/4 deciliter grädde. Smaksätter mer lite kinesisk soja, vitpeppar, balsamicoreduktion och aningen smulad timjan. Därefter gör jag en toppredning genom att en rågad deciliter matsked vetemjöl vispas ned i vätskan under kraftig omrörning. Ett uppkok och en stunds småputtrande, ett smakprov, och - voilá! - brunsås!

På mitt savojkålhuvud var de yttre, gröna bladen uppätna, så kålpuddingen gjordes på de inre, blekare bladen. Jag tycker att smaken är mycket lik vitkål, men savojkålen är mildare och mindre krispig. Faktum är att det var så gott att göra kålpudding på savojkål, att jag kanske väljer att fortsätta med det!

8 kommentarer:

 1. Annika, det där var lääänge sedan vi åt. Frågan är om Simone och raffe fått äta det någonsin här hemma....tror tusan inte det :O

  Okej det får helt enkelt bli en av rätterna till nästa veckas matsedel, då kan jag ju länka till ditt recept, så praktiskt :)
  Frågan här blir bara om jag får använda fläsk för kockmakten här hemma, men det är en annan historia.

  /Lena

  SvaraRadera
 2. Lena, kanske M låter dig använda blandfärs, om du ber riktigt snällt ;)?
  Annars så måste jag berömma BEA's fläskfärs med 10% fetthalt. (Eller, ja, centralpackningens fläskfärs). Den var jättefin, både jobba med och god att äta.

  Hoppas vi kanske kan ses torsdag eller fredag?

  SvaraRadera
 3. hepp!
  nu ska jag väl få tummen ur o laga kålpudding :)
  tack för recept, återkommer med kommentar när jag lagat det (blir nog nästa vecka).
  kraMyz

  SvaraRadera
 4. myzpyz: Kul om jag kunnat inspirera! Du måste återkomma med rapport!

  SvaraRadera
 5. Vad kul med kålpudding! Har gått och funderat på kälpudding ett tag nu, men har inte "vågat" mig på detta. Apropå brunsås; en skvätt konc svartvinbärssaft/gelé i såsen gör susen!
  Vilken ny fin bild på dig Annika!

  SvaraRadera
 6. AnnaKarin: Tack! Anders tog några nya bilder på mig i morse. Den andra var - skam sägandes - från 2005. Det blir ju så lätt så när man har barn, att man bara tar foton på dem...
  Låter supergott med svartvinbärs-touch på såsen! Skall prövas

  SvaraRadera
 7. Ja,det lät förträffligt med en kålpudding. Inte för att kålen har gått så bra i vårt köksland i år. Får se om jag kan köpa från Torfolks gård i stället.

  SvaraRadera
 8. mimmi: Kålpudding verkar ha slagit an en sträng hos många! Själv drömmer jag nu om kålsoppa med frikadeller...

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...