onsdag 22 oktober 2008

Lasagne på butternut squash och kryddig fläskfärs


Jag är egentligen ingen vän av alltför experimentella recept. I bland läser jag om rätter där valet av ingredienser känns väldigt sökt. Det förefaller då som att somliga råvaror petats dit mer som en kul grej än för att de faktiskt bidrar till smakupplevelsen.
Jag kan därför förstå att det kan verka märkligt att laga lasagne med pumpa. Faktum är emellertid att det blir ett alldeles ovanligt delikat resultat.
Butternut squash har ett fast kött, som smakar både sött och mustigt. Den är dessutom lätt att tillaga, och det blir väldigt lite svinn när man rensar den.
Jag valde i kväll att laga en färssås på mager fläskfärs. Såsen kryddades med en aning bacon, vitt vin, kanel och spiskummin. Det blev kan man säga en alternativ köttfärssås, och jag rekommenderar den varmt även i andra sammanhang, för den blev väldigt lyckad! Inspirationen till att ha pumpa i en lasagne kommer från Jamie Oliver, men mitt receptet på denna lasagne skiljer sig såpass mycket från hans, att jag utan betänklighet kallar det mitt eget.

Lasagne på butternut squash
och kryddig fläskfärs

1 butternut squash på cirka 800 gram
olivolja och flingsalt

Skala pumpan med hjälp av en kniv eller en vass potatisskalare. Dela pumpan och gräv ur kärnhuset. Det är väldigt litet i förhållande till hur mycket kött pumpan ger. Skär sedan pumpaköttet i ganska små och smala bitar. Ugnsbaka i en form smord med olivolja på 200 grader i cirka 15-20 minuter, beroende på hur stora pumpabitarna är. Låt dem svalna och smula flingsalt över. Dela dem sedan i mindre bitar.

Färsröra:
cirka 500 gram mager 10% fläskfärs
1/2 paket bacon, finskuret
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk mald kanel
1 tsk mald spiskummin
1 dl vitt vin
1 burk Mutti krossade tomater
1 hänsbuljongtärnming
råsocker, salt och vitpeppar
olivolja till stekning
5 dl créme fraîche
2 dl riven parmesan

Hetta upp olivolja i en gjutjärnsstekpanna. Fräs bacon, gul lök, vitlök, kanel och spiskummin på medelvärme i några minuter. Lägg i fläskfärsen och finfördela den med hjälp av en gaffel. Brun färsen och blanda den med de övriga ingredienserna. Häll över vinet och låt det delvis koka in. Tillsätt tomatkonserv och buljongtärning. Krydda med socker, salt och vitpeppar, och låt sjuda på medelvärme i knappt 20 minuter.

Jag gjorde mig besväret att förkoka lasagneplattorna, trots att det ju egentligen inte behövs. Givetvis hade jag lika gärna kunnat använda färska lasagneplattor (inte prisvärda, enligt mig) eller gjort egna (fanns ingen som helst lust till det i kväll).
I stället för den traditionella bechamelsåsen, gjorde jag så (som inte bara Jamie Oliver utan också många andra kockar och matskribenter gör) att jag helt enkelt använde mig av créme fraîche. Den smaksattes faktiskt inte alls.
Däremot saltade jag lite extra med flingsalt mellan lagren i lasagnen. Jag började givetvis med att bottna en smord ugnsfast form med ett lager förkokta lasagneplattor. Det blev till att lägga lite mosaik, för att täcka botten av formen. Därefter löd ordningen som följer:

färssås
créme fraîche
pumpabitar
flingsalt
parmesan

Detta blev två lager. Jag lade sedan på ett lock av lasagneplattor, och täckte det med det sista av färssåsen och créme fraîchen samt det mesta av parmesanen.
Därefter skjöts hela härligheten in i ugnen på 200 grader i 25-30 minuter.

Vad tyckte då familjen om denna middag? Barnen åt faktiskt med god aptit. De smakade villigt på pumpan, med åt inte några stora mängder. Jag åt upp deras pumpa också, eftersom jag är tokig i den.
Kombinationen av fläskfärsen, vitvinet och kryddorna var mycket bra, och pumpans köttiga konsistens kompletterade färsenn fantastiskt fint. Det är så märkligt att lasagnen nästan känns köttigare, när den i själva verket innehåller mer grönsaker än vanligt.
Den syrliga tonen i créme fraîche fungerar så bra ihop med den sötaktiga pumpan, och sötman i fläskfärsen. Det är verkligen att rekommendera att använda det i stället för bechamelsås, som ett knep om tiden är knapp - eller för den som helt enkelt inte känner sig så bekväm med att koka sås.
Använd tusen gånger hellre det, än att köpa de läskiga, hemska färdiga bechamelsåser som finns.

4 kommentarer:

 1. Det har later ganska smaskigt faktiskt. Jag tror att jag far lagga det har pa listan av saker att laga.

  Hmm... Gillar inte experimentella recpet... Hmm... Jag kopte ytterligare en begagnad kokbok i den lokala Oxfam butiken pa min lunchtimma igar, The Hofbrauhas Cookbook.

  I den sag jag ett recept som fick mig att tanka pa dig och er glassmaskin. 'Hofbrau-Biereis', eller pa Engelska 'Ice Cream with Lime and Beer'.

  Kanske inte nagonting for dig efter allt da? :)

  // Mike

  SvaraRadera
 2. Mike: Det finns givetvis undantag. Jag är inte fullständigt stockknservativ...;).

  Men just lime och öl i glass låter nog lite tveksamt i mina öron. Jag skulle äta om jag blev bjuden, men inte själv tillaga - om man säger så!

  Kul att leta gamla kokböcker, förresten. Där gav du mig en bra idé! Tack!

  SvaraRadera
 3. Det här receptet skickade mina mungipor åt örsnibbarna till. Det här ska jag testa-och jag avskyr att reda med mjöl så idén med creme fraiche ska jag testa.

  Eftersom jag är vego ska jag laga detta med sojafärs och grönsaksbuljong. Funkar den att frysa?

  SvaraRadera
 4. Crimnsonanna: Kul att receptet tilltalar dig! Den går definitivt att frysa! Jag hade faktiskt tänkt skriva ut ett vegetariskt tillagningsalternativ, men orken tröt. När jag var vegetarian för tusen år sedan lagade jag en supergod lasagne med en tomat-blomkål-morotssås. tror den hade funkat toppenbra till butternut squash, om man inte använder sojafärs, så klart!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...