tisdag 21 oktober 2008

Experimentbakning: Pomeranslimpor med skållade rågflingor, russin och äpple


Jag är inne på Rebeccas fina blogg varje dag och läser om hennes fantastiska bröd. Vad Rebecca än själv säger, så spelar hon i en egen division. Hon kallar sig "en glad amatör", men det stämmer inte. Hon har något alldeles eget på gång, och om någon borde få ge ut en brödbok, så är det hon.

Själv nöjer jag mig med att baka tillräckligt varierande matbröd för att barnaskaran inte skall tröttna och tycka att allt smakar likadant. Jag är mycket förtjust i rågsikt, men ville denna gång inte riskera att upprepa mig genom att baka ytterligare en variant av mitt pumpabröd.
I dag blev det i stället ett rågsiktsbröd med skållade rågflingor. Jag hade mixade russin och äpple i degen, och smaksatte med pomerans. Resultatet blev dessa vackra limpor, som vi visserligen inte smakat ännu, men som doftar precis så gott som man vill att nybakade limpor ska. Doften kommer att ligga kvar i huset över natten, det vet jag av erfarenhet. Det är inte dumt alls att vakna till doften av brödbak. Får jag doften av nybryggt kaffe på det, så kan det inte bli en dålig morgon.

Pomeranslimpor med skållade
rågflingor, russin och äpple

2 dl Frebaco ekologiska rågflingor
5 dl kokande vatten
1 paket jäst
5 dl ljummet vatten
1 dl russin + 0,5 dl vatten
2 äpplen, skalade och grovt rivna
1 tsk salt
2 tsk mald pomerans
800 gram rågsikt

Skålla rågflingorna med det kokande vattnet, rör om och låt dem stå ett par timmar och svälla.
Lös jästen i det ljumma vattnet. Mixa russinen med 0,5 dl vatten och de rivna äpplena. Blanda russinäppelmixen och saltet i degvätskan. Arbeta ned 800 gram rågsikt. Jag lät hushållsassistenten gå på låg hastighet i närmare tio minuter. Sedan strödde jag lite rågsikt över, täckte degen och lät den jäsa i 45 minuter.
Jag hällde ut den mycket lösa degen på köksbänken, knådade snabbt ihop den med lite mjöl och delade den i två delar. dessa delar föste jag ihop till två limpor som placerades i varsin brödform, för att jäsa där i knappt 15 minuter.
Limporna gräddades på 200 grader i 30 minuter. De fick vila övertäckta över natten.

Morgonens provsmakning visade att detta är ett mycket saftigt bröd, med mild smak av pomerans. Jag skall ta dubbla mängden nästa gång jag bakar!

5 kommentarer:

 1. Annika, du vet inte hur mycket dina ord värmer. Jag blir tårögd. En dag kanske det blir en bakbok, vi får väl se.
  Din blogg är underbar den också, jag lockas av allt du lagar.

  SvaraRadera
 2. Rebecca: Det är ärligt menat, du bakar som ingen annan!
  Tack själv för fina komplimanger och flitigt kommenterande - tur att tycket är ömsesidigt!

  SvaraRadera
 3. Jag har smakat på Beccas bröd :) Det är mycket gott.

  SvaraRadera
 4. Mmm, brödet verkar jättegott! Jag är verkligen sugen på att baka men tyvärr har jag hela frysen full... :( Inte av bröd utan av massa annat också...

  SvaraRadera
 5. Mikaela: Jag mycket avundsjuk på dig! ;)

  Fruktsallad: Tack! Att ha frysen full är verkligen ett svårt problem. I bland kan man helt enkelt vara tvungen att inleda "operation äta ur frysen", för att råda!bot på det"

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...