tisdag 21 oktober 2008

Soppa på kikärtor, chorizo, och spenat - med hackat, kokt ägg


Inspirationen till soppan kommer från allas vår Jamie Oliver och ett recept i kokboken Jamies´Dinners.

Det blir en riktigt mullig höstsoppa, som kombinerar många goda smaker. Även fast chorizon jag använde var från Scaan, och med andra ord föga autentisk, blev min variant ändå smakrik och fyllig. Soppan kändes dessutom ny och spännande, eftersom vi mig veterligt inte lagat den på flera år. Min man upptäckte den på nytt, när vi satt och kollade igenom kokböcker härom veckan.

Jag är en stor beundrade av Jamie Oliver, och det här soppan är en riktigt höjdare. Det kan verka underligt med kokta ägg som tillbehör, men det passar verkligen som hand i handske.
Pröva soppan, om ni i lihet med mig uppskattar dessa ingredienser!

Soppa på kikörtor, spenat och chorizo
- med hackat, kokt ägg

1 liten gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
I stjälk selleri, finhackad
1 paket Scvaan chorizo, fint skurna
400 g kokta kikärtor
250 gr fryst bladspenat (tinad)
2 hönsbuljongtärningar
1 burk Mutti hela tomater
4 hårdkokta ägg
olivolja till stekning

Hetta upp olivolja i en stekgryta. Fräs lök, vitlök och selleri någon minut på medelvärme, Tillsätt de fint skurna korvarna, lägg på locket, och låt alltsamman småputtra i tio minuter på låg värme.
Koka under tiden äggen och dela burktomaterna i mindre bitar.
Rör ned kikärtorna i fräset. Häll på åtta deciliter vatten, hönsbuljongtärningarna, och tomaterna med sin saft. Låt soppan koka upp, och rör ned spenaten. Koka soppen i tjugo minuter på medelvärme.
Tag upp två deciliter av det matiga i soppan. Mixa detta, och rör ned i soppan igen.

Servera soppan med hackat, kokt ägg och ringla lite god spansk olivolja över.

Alla tre barnen åt faktiskt var sin godkänd portion av soppan. Första hade jag i ärlighetens namn funderat på att servera spenaten separat, men som tur var beslöt jag mig för att låta den koka med - och det var ingen som protesterade över det.
Det här är annars ingen självklar soppa att bjuda barn på. Många olika ingredienser, som blandats till oigenkännlighet.
Det låter kanske inte så aptitligt att beskriva det på det viset, men rent visuellt är det nog så det kan te sig i ett barns ögon - och mun. En röra som skiftar i rött, med kikärtor och korv penatslamsor - och så hackat, kokt ägg ovanpå det. Jag är lite småimpad av att de inte protesterade.
Det börjar märkas nu att barnen fått pröva både det ena och det andra i grönsaksväg, samt att vi blivit flitigare med att blanda ingredienser. I viss utsträckning handlar det kanske om invänjning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...