torsdag 23 oktober 2008

Forcerat långkok: Gryta på nötkött, butternut squash, morot och palsternacka


Jag plockade ut ingredienserna ur kylskåpet vid 17.15. Klockan 18.45 satt familjen vid dukat bord, och försåg sig av köttgryta och nybakat lantbröd. Det kan tyckas som ett märkligt val av rätt, men fastän jag kommer hem efter klockan fem kan jag vilja laga mat som behöver en stund på sig för att bli klar. Det går faktiskt att skynda på tillagningen om man bara är beredd på att bruka lite våld. Tiden är mogen för forcerat långkok.
Just köttgrytor är annars något som förknippas med långsamt småputtrande, timmar i sträck. Antingen på spisen, eller i ugnen, i ett för ändamålet avsett kokkärl.
Kvällens måltid visade att en gryta på högrev kan vara fullt möjlig att åstadkomma även fast man inte har en hel dag på sig att vänta. Det kan också vara värt besväret att utmana simultankapaciteten genom att baka och laga mat samtidigt. Jag vill inte orsaka total förvirring hos den som läser, så jag väljer att redogöra för grytan och brödet separat, även fast aktiviteterna gick i varandra. Också i kväll har inspirationen hämtats hos Jamie Oliver, även fast jag ändrat både på tillagningssättet och proportionerna mellan grönsaker och kött i grytan.

Nötgryta med butternut squash,
morot och palsternacka

500 gr grytbitar av högrev
1 gul lök, hackad
1 vitlök, hackad
3 stora morötter, grovt delade
3 palsternackor, grovt delade
en butternut squash på 600 gram; skalad,
urkärnad och delad i mindre bitar
2,5 dl rödvin
1,5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
3 kvistar rosmarin
3 breda remsor citronskal
2 msk tomatpuré
salt och svartpeppar
olivolja
smör

Hacka grönsakerna samtidigt som du bryner grytbitarna. Skvätt olivolja i en stekgryta, och bottna med lök, vitlök, morot och palsternacka. Häll grytbitarna och bitarna av butternut squash över. Tillsätt rosmarin, citronskal, vin, vatten, buljongtärning och tomatpuré. Salta och peppra på efter smak. Koka upp under lock och låt koka på ganska hög värme i 45 minuter. Lyft av locket och rör om alltsamman ett par gånger under tiden.
Vad som händer i grytan. är att pumpan i stort sett kokar sönder och reder grytspadet. Blandningen av rödvinet, köttbuljongen, tomatpurén och den sönderkokta pumpan bildar tillsammans med sötman från morötterna och palsternackorna en makalös sås. Rosmarin och citronskal fiskas upp ur grytan innan den serveras.

Den som vill kan baka ett litet lantbröd parallellt med grytkoket:
1/2 paket jäst
en nypa råsocker
1/2 tsk salt
2 dl ljummet vatten
250 gram vetemjöl (drygt 4 dl)

Det första du gör är att sätta ugnen på fullt blås -så hög ugnsvärme den förmår, och gärna varmluft på det, om tuillgång finns. Lös sedan jästen i vattnet med socker och salt. Arbeta ned mjölet med degkrokar i ett par minuter. Strö lite mjöl över degen, och täck genom att till exempel ställa en tallrik på bunken. Ställ sedan ned bunken i diskhon, som du fyllt en bit upp med varmt vatten. Snabbjäs i 20 minuter. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbäbk och fös snabbt ihop den till en sorts långsmal form. För snabbt som ögat över brödet till en plåt klädd med bakplkåtspapper, och skjutsa in den längst ned i ugnen. Sånk temperaturen till 200 grader, och låt brödet grädddas i 10-15 minuter. Tag ut, låt svalna något, och skär i tjocka, sneda skivor.

Voilá - nybakat lantbröd till grytan!
Familjen jublar, och du kan känna dig som en domestic godess i samma klass som Nigella Lawson...

3 kommentarer:

  1. Ååååååå, det doftar ända hit! Vilken härlig höstmiddag.

    SvaraRadera
  2. Rebecca & Filibabba: Det blev en suveränt god gryta. Jag blir bara mer och mer förälskad i butternut squash!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...