torsdag 16 oktober 2008

Experimentbakning: brödbullar med skållat bovete, hasselnötter och solrosfrön


Det var alldeles för ostrukturerat här hemma i eftermiddags. Helt fel miljö för att hålla på och experimentera med brödbakning. Minstingen var förkyld och gnällig, de övriga tre satt och pysslade med lim, saxar, tushpennor och annat högriskmaterial. Själv alternerade jag mellan att sitta telefonkö, och att skälla ut personer för att de gjort fel. Mitt upp i allt detta upptäckte jag dessutom att vi hade slut på mjöl...ja, förutsättningarna kunde helt klart varit bättre!

Trots dessa störande inslag i bakningen, så blev brödbullarna jättegoda! Jag kommer definitivt baka dem igen - fast då kommer jag först dubbelkolla att vi har ordentligt med mjöl hemma!

Det var när jag stjälpte upp degen på bakbordet som jag upptäckte att vi bara hade några matskedar vetemjöl kvar. Jag fick helt enkelt fösa ihop degen med hjälp av degskrapa, slickepott och den ynka gnuttan mjöl. Det var bara att ta sats, och nästintill sleva upp bullar på plåtarna.
Jag strödde en blandning av solrosfrön och hasselnötter ovanpå, men ugnstemperaturen var lite för hög för nötterna. Nästa gång blir det till att antingen sänka ugnsvärmen, eller att hålla sig enbart till solrosfrön.

I bland blir saker och ting inte alls som man tänkt sig! Men det lustiga är, att det kan bli riktigt bra ändå!
Jag väljer givetvis att skriva receptet så som det var tänkt - med tillräckligt mycket vetemjöl...

Brödbullar med hasselnötter och solrosfrön
100 gr krossat bovete
2 dl kokande vatten

50 gr jäst
5 dl ljummet vatten
1 äpple, skalat och rivet
2 dl hasselnötter
2 dl solrosfrön
1 dl krossade linfrön
1 tsk salt
2,5 dl vetemjöl
2 dl vetemjöl special (för bröd och mat)
2,5 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt

vetemjöl till knådning och utbakning

Jag började med att skålla det krossade bovetet ett par timmar innan jag började baka. Det fick svalna till rumstemperatur, sedan satte jag in det i kylskåpet. Jag förberedde bakningen genom att rosta 1,5 dl av hasselnötterna, och lika mycket av solrosfröna, var för sig i en torr stekpanna. Jag hackade nötterna grovt, när de hade svalnat.
När jag fortsatte baka, gick jag till väga på sedvanligt vis. Jag löste jästen i vattnet, och rörde ned det rivna äpplet och saltet. Därefter blandade jag ned de hackade hasselnötterna, solrosfröna, de krossade linfröna och de olika mjölsorterna. Jah strödde en aning mjöl över degen, täckte den med en bakduk, och lät den jäsa i 45 minuter.
Ugnstemperaturen valde jag att sätta på 250 grader. Jag vet att det är en hög ungstemperatur, men jag ville baka brödbullarna snabbt och på hög värme för att de skulle få volym. Jag gjorde så som jag nämnde ovan, när jag ställdes inför dilemmat med en alltför lös deg. Brödbullarna slevades alltså upp på bakplåtspapper på plåtarna, och beströddes med de resterande mängderna solrosfrö och hackade hasselnötter.

De gräddades i 12-15 minuter - jag minns i ärlighetens namn inte exakt hur länge jag hade dem inne. Som bilderna visar fick de gyllenbrun färg.
De smakade utmärkt bra till min krämiga soppa på kyckling, rotfrukter och cannelinibönor.

6 kommentarer:

 1. de ser goda ut! =)

  SvaraRadera
 2. filibabba: Tack! e blev ganska "fula", men på ett....rutiskt sätt, så att säga, så de ser ju ändå ätbara ut. Och, som sagt, detsmakade faktiskt jättebra!

  SvaraRadera
 3. Ser jag i syne eller har du format bullarna som hjärtan? Isåfall är det jättesött.

  SvaraRadera
 4. crimsonanna: Nu ser jag det jag med! Helt oavsiktligt, dock. Jag skyller på (eller tackar) "slevandet" ;)!

  SvaraRadera
 5. De ser jättegoda ut! Jag tycker faktiskt att den lösa degen kan ge godare bröd än när man har knådat innan. Jag har ett bröd som jag brukar sleva upp på plåten och de är väldans goda! Jag ska testa dessa!

  SvaraRadera
 6. fruktsallad: jag håller med, degen skall vara åt det lösa hållet....men det här var nästan som att arbeta med havregrynsgröt.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...