lördag 4 oktober 2008

Kanelbullens dag


Jag tar varje tillfälle i akt att fira; vad det än månde vara. Födelsedagar, jubiléer, årsdagar eller vanliga högtider - det finns alltid plats för att göra det lite extra trevligt. Givetvis skall detta firande inbegripa mat och dryck.
Att hylla kanelbullen genom att ge den en alldeles egen dag, är enligt mig ett genidrag! Det ger mig också ett naturligt tillfälle att dela med mig av vad jag helt frankt påstår är det absolut bästa receptet på vetebröd!

Detta recept har sitt ursprung i ett gammalt nummer av Allt om Mat, närmare bestämt decembernumret 1976. I denna tidning finns ett recept på saffransbröd, som min mamma allt sedan dess använt, och som jag i min tur fått ärva. Jag har delat med mig av det till fler än jag kan minnas.
Det finns så klart gränser för hur originell en vetebrödsdeg kan vara. Proportionerna är bara så sällsynt lyckade i just detta recept! Håll till godo!

Bästa vetebrödsdegen
2 pkt vanlig jäst (inte den för söta degar)
200 gr smör
5 dl mjölk
2 dl socker
1 tsk salt
1 ägg
2 tsk kardemumma
16-18 dl vetemjöl (cirka 1 kg)

Smula jästen i en bunke. Smält smöret, och häll i mjölken. Häll den ljumma blandningen över jästen. Häll i socker, salt och kardemumma. Vispa så att allt löses upp ordentligt. Häll i mjölet, och arbeta med degkrokar tills degen är blank och släpper från bunkens sidor. Låt jäsa i 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Stjälp upp degen på bakbord, och kavla ut den till en stor kvadrat. Bred därefter på smaksättningen:

Kanelsmet:
200 g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 msk kanel
1 tsk kardemumma
1 msk vaniljsocker

Rör samman alla ingredienser, och bred ut över degen. Vik därefter ned 1/3 av degen över den återstående 2/3 av degen. Avslutningsvis viks så den nedre 1/3 av degen upp, så att det blir tre lager. Dela längden i 24 remsor. Tvinna remsorna, och gör knutar av dem. Placera dem i formar, och låt jäsa på plåt i 15 minuter. Pensla med uppvispat ägg, och strö på pärlsocker. (Flagad mandel tycker jag egentligen är godast att ha på, men jag är i minoritet om det i familjen.)
Grädda i 12 minuter.

I dag valde jag att halvera degen, och fick då tolv stora, fina bullar.
De avnjöts tillsammans med rabarbersaft från Syltkrukan, inköpt på Bondens marknad. Ett helt klart godkänt sätt att fira!

6 kommentarer:

 1. Jag ä l s k a r lammstek! Åt i helgen och precis i skrivandes stund (!) kom D hem med en lammstek i högsta hugg. Vi har hittat en affär här i Bromma som säljer kravmärkt från Gotland. Sååå gott!

  SvaraRadera
 2. Hmm. Denna kommentar hamnade helt fel. Jag blev lite för ivrig :)

  SvaraRadera
 3. j: Det gör väl ingenting! Jag blir lika glad för dina kommentarer, oavsett var de hamnar!
  Var köper ni lammet?

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. ICA på Alviks torg (En mycket trevlig icabutik förövrigt). Gott och dyyyrt. Kilopriset ligger någonstans runt 250 kr jämfört med det ickekravmärkta som kostar 139 kr/kg.

  SvaraRadera
 6. Sweet lord! Jag använde detta recept i julas till lussekatter och gjorde nu bullar istället. Jag hade lite för kall degvätska så själva jäsningen tog fart först när jag knådade ut degen och snurrade bullarna. Men herregud vilka goda bullar! Du skall inga andra bullrecept hava, är nu min livsdevis!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...