fredag 10 oktober 2008

Mörk muscovadoglass med rostade pecannötter och kolarippel

Min man hade önskat kvällens glass. Han ville ha något med kolasmak. Jag tänkte ett steg längre!

Det blev en läckert ljusbrun glass på mörkt muscovadosocker, med den där nästintill lakrislika tonen i smaken. Den fick gott sällskap av en knäcksmakande kolasås och grovt hackade pecannötter, som rostats försiktigt i en torr gjutjärnspanna. Alltsamman bildade en mycket god och mäktig glass. Smaken av mörkt muscovadosocker blir ganska påtaglig. Den som vill ha en mildare ton kan ta hälften råsocker och hälften muscovadsocker.

Mörk muscovadoglass med rostade
pecannötter och kolarippel

6 äggulor
2 dl
mörkt muscovadosocker
4 dl grädde
3 dl mjölk

Vispa äggulor och muscovadosocker pösigt. Hetta upp grädde och mjölk till kokpunkten. Häll gräddmjölken över äggvispet och blanda noga. För tillbaka till kastrullen och hetta upp uynder konstant omrörning; drag kastrullen av värmen när blandningen sjuder. Låt kallna och förvara i kylskåp; gärna över natten.
Rosta 100 gram pecannötter i en torr stekpanna. Hacka dem grovt, och blanda ned i glassmeten innan den hälls ned i glassmaskinen. Kör den i glassmaskinen och häll sedan ned den i en vid burk. Rippla ned kolasåsen:

1 dl grädde
2 msk råsocker
3/4 dl sirap (häften mörk, hälften ljus)

Blanda ingredienserna i kastrull och låt koka på medelvärme i cirka 15 minuter. Låt såsen kallna ordentligt innan den skall ripplas ned i glassmassan.
Jag föreslår att du breder ut drygt hälften av glassmassan i burken, ripplar över kolasåsen och sedan täcker med resterande glass. Drag sedan en slickepott lite slarvigt genom glassmassan och kolasåsen.

Frys glassen i ett par timmar - om du har tid. Den tiden hade inte jag...

11 kommentarer:

 1. Den där glassen MÅSTE jag göra. Jag kanske blandar i lite macadamianötter också ;).

  SvaraRadera
 2. rebecca: Ja, varför inte;)?
  Det blev en riktigt god glass! KOlarippeln och nötterna skulle även funka bra til vanlig, hederlig god vaniljglass...

  Tänk förresten, vad svårt det var att få tag på nötter bara för några år sedan, och nu finns de ju överallt!

  SvaraRadera
 3. JA, macadamianötter fanns i princip inte för fem år sen. Då fick jag det via min arbetsgivare (som har chokladbutik med egen pralintillverkning). Nötter är GULD!

  SvaraRadera
 4. Ja, jag minns när jag behövde pecannötter till en chokladpaj, sisådär påsken 2003, och letade halvt ihjäl mig innan jag hittade pecannötter i Hötorgshallen. Det har verkligen hänt saker på bara några år!

  SvaraRadera
 5. Annika, om du fortsätter med dina glassrecept, kommer jag vara tvungen att önska mig en glassmaskin helt enkelt :)

  Mums säger jag bara .....

  SvaraRadera
 6. Åh det här låter ju också helt underbart!!!! Kan du inte ta med dig glassmaskinen när du kommer ner till Gbg i november?????

  SvaraRadera
 7. Vilka fina smaker i din glass, det borde jag prova.

  SvaraRadera
 8. lena: Klart du skall ha en glassmaskin! ALLA borde ha en glassmaskin! Hemgjord glass är världens bästa efterrätt. Jag har nog snart slitit ut min maskin - motorn har fått gå varm...

  AnnaKarin: Det blir nog lite svårt ;)! Synd att Janna är borta, annars hade vi ju kunnat förlita oss på henne. Men, vi kan ju alltid slänga ihop en semifreddo, eller hur?

  SvaraRadera
 9. mimmi: Oj, vi måste ha skrivit samtidigt! Jo, jag rekommenderar verkligen smaken!

  SvaraRadera
 10. Hmmm, undrar vem som ska slänga ihop en semifreddo...Fröken Blå band??? Det tror du!? Vi får väl se vad det blir!!

  SvaraRadera
 11. AnnaKarin: Que?! Vi skall väl laga maten tillsammans? Jag räknar med att få häcka i ditt kök så fort du kommit hem från jobbet, fredagen den 14:e...

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...